A sunat clopoțelul și la Penitenciarul Pelendava: 3 deținuți au început Clasa 0

570
Fotografie cu titlu ilustrativ / Sursa foto: ph-online.ro

Clopoțelul a sunat și în Penitenciarul Pelendava din Craiova. 11 persoane private de libertate au început cursurile. Nouă dintre ei sunt în ciclul primar de învățământ, dintre care 3 sunt pentru prima oară în bănci, la clasa zero. Ceilalți doi sunt la gimnaziu.

Cei 11 elevi au vârstele cuprinse între 28 și 58 de ani. Pentru fiecare an școlar absolvit, deținuților li se scad 30 de zile de pedeapsă și primesc 100 de credite. Asta înseamnă că, spre exemplu, pot fi recompensați cu vizite sau pachete de la familie, după cum a explicat, pentru Stiricraiova.ro, Loredana Tudorache, purtătorul de cuvânt al penitenciarului.

Instruirea are loc în sălile de clasă puse la dispoziție de Centrul de Detenție Craiova și este susținută de cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Special Pelendava Craiova. Nivelul studiilor care pot fi absolvite aici este gimnaziul.

Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare sunt identice cu cele din şcolile aparţinând sistemului naţional de învăţământ.

La absolvirea unui an școlar, deţinuţii primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale. În conţinutul diplomelor nu se fac menţiuni cu privire la absolvirea cursurilor de şcolarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Cheltuielile legate de instruirea şcolară sunt suportate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Activitatea de școlarizare se realizează în baza Protocolului de Colaborare încheiat între Penitenciarul Craiova Pelendava, Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Liceul Tehnologic Special Pelendava Craiova, în acord cu Recomandările Europene privind educația în penitenciare.

Scopul organizării cursurilor de şcolarizare pentru persoanele private de libertate este acela de a spori şansele acestora de a accesa cursuri de formare profesională, care să le permită ocuparea unui loc pe piaţa muncii şi reintegrarea cu succes in familie şi societate, scăzând astfel riscul de recidivă.

ALEGEREA EDITORULUI