Useriștii, Olguța și pesediștii jucară țurca cu banii de pe pieptul mortului

890
captură foto: Sedința online a Consiliului Local Craiova din 28 noiembrie 2023
Reclame

Stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru 2025 iscă un nou val de polemici în ședința ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova de azi. După cum ne-au obișnuit, useriștii în frunte cu liderul Cezar Drăgoescu critică proiectele de hotărâri ale administrației locale, liberalii le țin isonul, iar pesediștii îi ”ard” și pe unii și pe alții.

Azi îndeosebi, dar și cu cu deosebită plăcere, pe aleșii USR, amintind în mai multe rânduri  de ”miliardul de euro furat”. Este vorba despre anchetarea celor doi foști miniștri ai Sănătății din vremea guvernării PLN-USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, privind achiziția dozelor de vaccin anti-covid, care ar fi creat un prejudiciu de 1 miliard de euro.

Săracul mort

Intrând în ordinea de zi a ședinței, de departe cel mai disputat proiect al fost cel al stabilirii taxelor și impozitelor locale. Taberele s-au acuzat reciproc că fură ”banii de pe pieptul mortului”. În tot scandalul, peneliștii au fost țurca. Doar ambele partide, USR și PSD, au guvernat cu ei.

Teodor Sas, de la PNL, a propus scăderea cotei de impozitare a clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice, de la 1,3 la 0,5%. ”Aceste taxe au crescut cu 300% în 2022”, a intervenit alesul.

Useristul Cezar Drăgoescu l-a urmat la cuvânt, prin a o parafraza pe primăriță: ”Știu că noi nu facem altceva decât să punem în aplicare legea, dar partidul din care și dumneaei face parte și mare parte dintre consilieri, PSD-ul, a reușit performanța de a ne duce la o inflație de 14%. Și când spuneam că o parafrazez pe doamna primar zic că, ce să mai, mai are puțin și ne-a luat banii de pe piept”.

… ”La un prejudiciu de un miliard de euro, cred și eu”, a sărit Ionuț Pîrvulescu.

Drăgoescu a continuat să-și susțină pledoaria: ”După ce că au crescut toate impozitele, taxele ș.a.m.d., acum mai băgăm mâna în buzunarele craiovenilor cu încă 14%. Este o sumă enormă pe care cetățenii o vor plăti. Asta e cauzată doar de o guvernare catastrofală a PSD și a PNL. Este cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, iar în septembrie avem cea mai mare inflație din UE, după Bulgaria, dacă nu mă înșel”.

Ba dumneavoastră i-ați furat! 

În timp ce vorbea, președintele de ședință, pesedistul Lucian Dindirică, i-a aruncat-o și el scurt pe-a cu mortul: ”Domnu Drăgoescu, dumneavoastră ați furat banii de pe pieptul mortului!”.

”Nu! Doamna primar ni-i ia și pe ăștia”, i-a replicat useristul.

… Detalii

Eduard Cîrceag, de la USR, a vrut să știe care au fost urmările aplicării majorării impozitului pe clădirile comerciale din centrul vechi care nu respectă Regulamentul de urbanism. ”Mă refer la clădirea fostului BancPost. Țin minte că majorarea trebuia să aibă loc în momentul constatării acestei nerespectări a Regulamentului. Întrebarea mea e dacă până în momentul de față s-a aplicat pentru vreo clădire. Știu că din 2017 s-a aprobat și majorarea cu 500% a impozitării clădirilor care sunt neglijate sau în stare avansată de degradare, s-a aplicat pentru vreo clădire?”

Cuvântul a fost cerut și de social-democratul Radu Marinescu. L-a folosit ca să-l contrazică pe Drăgoescu în privința locului ocupat de România după inflație: ”M-am uitat un pic pe indicii de consum, din statistici, și ce spune domnul Drăgoescu, care e omul cifrelor, nu e chiar corect. Ultimele statistici indică faptul că state precum Polonia, Ungaria, alte țări europene au inflația superioară României, deci nu suntem deloc pe primul loc”.

Efortul de partid

Pesedistul Marin Nicoli a preferat driblingul cu lauda de sine, vorbind despre munca depusă de PSD și Olguța Vasilescu pentru bunăstarea poporului. ”Vreasu să-i spun colegului că PSD, inclusiv guvernarea PSD la Municipiul Craiova, face eforturi extraordinare să îndrepte greșeala pe care a făcut-o guvernarea USR-PNL. Efortul enorm a dus la stabilitate și cu toate conflictele de jur-împrejur, guvernarea aceasta asigură stabilitatea atât în țară, dar, mai ales, în municipiu. Trebuie să înțelegem că vom reuși să corectăm împreună ceea ce ei au greșit grosolan”, a spus cu afectată apăsare Nicoli. Dar colegul de partid și ședință, Ionuț Pîrvulescu, l-a apostrofat că ”dribla” n-a fost cu țintă precisă: ”Ce greșeală, domnul Nicoli, că a fost furt!”.

”Puteam să ne jucăm cu-aceste taxe”

Marian Vasile, consilier cu state vechi, a preferat să vorbească pe marginea jocului despre ce-ar fi fost dacă se juca altfel: ”Dacă știam administrație, puteam să ne jucăm cu aceste taxe și impozite astfel încât să mai ușurăm povara dusă de craioveni. Erau multe care se puteau face: de la o bonificație mai mare, pe care craiovenii o merită, să scădem impozitele craiovenilor. De asemenea, puteam să ne jucăm cu taxele de parcare, care sunt foarte mari. Însă, cel mai important lucru, puteam să ne jucăm cu cotele adiționale, pentru că pot fi puse pe criterii economice-urbanistice. Aici avem cel mai mare eșec al administrației PSD din ultimul deceniu, anume lipsa Planului Urbanistic General. Dacă aveam PUG – că se putea realiza în 11 ani de când conduce PSD-ul Craiova -, atunci știam încotro vrem să ducem clădirile de birouri, poate către periferie, zona C, zona B, astfel încât aceste cote le puteam face procentual diferit și rezolvam și per total nu afecta bugetul. Acest proiect de HCL este slab, slab, slab”.

Iar pesedistul Spînu a încheiat interpelările cu vădită prețuire: ”Eu văd – cu toate aceste bugete slabe făcute de-a lungul anilor – cum Craiova înflorește”.

Olguța ia ciomagul

Cu notițele la purtător, căpitanul de echipă pesedistă, primarul Lia Olguța Vasilescu (LOV), a trecut la ”execuții”.

”Taxele și impozitele pe anul viitor nu se majorează, se aplică inflația pentru persoane fizice, conform Codului Fiscal, așa cum se aplică în toate localitățile din România. Craiova nu face excepție. La persoanele juridice nu se pune nici măcar inflația, deci rămâne exact ca anul trecut”.

”Nu” sărăcirii bugetului

În privința amendamentelor făcute de opoziție, aceasta le-a replicat că în alte orașe cotele de impozitare sunt cu mult mai mare. pe de altă parte, a justificat Vasilescu, diminuarea lor ar conduce la o scădere totală a bugetului cu 46 de milioane de lei.

”Gândiți-vă că anul viitor vom avea o scădere cu 25% a bugetului Craiovei, pentru că se termină ciclul financiar. Am avut absorbție de fonduri europene foarte mari anul acesta, care a însemnat 25% din buget și, desigur, anul viitor fiind între ciclurile financiare vom avea o scădere. Deci nu ne permitem să acceptăm astfel de amendamente care ar duce la o scădere și mai mare a bugetului”, a conchis primărița Craiovei.

Cât despre reproșurile aduse de Marian Vasile, Olguța l-a plesnit cu țurca: ”Având în vedere că sunteți direct interesați de piața de construcții chiar nu vreau să vă dau o replică”.

A cui e inflația?

Și-apoi pe Drăgoescu: ”Despre ce spunea USR-ul cu rata inflației, vă atrag atenția că este vorba de rata inflației de anul trecut. Dacă discutăm despre guvernarea Ciolacu, guvernarea PSD este de câteva luni, deci nici aici nu ați nimerit-o dac ați vrut să faceți un atac politic”, a fost răspunsul dat de primarul Craiovei.

Potrivit edilului, în privința aplicării cotelor pe clădirile neîngrijite, Poliția locală i-ar fi raportat că s-au aplicat pentru 7 clădiri și 10 terenuri. ”Dar s-au aplicat foarte multe amenzi care sunt mai mari decât acestea pentru blocurile care sunt nevăruite sau fațadele neîngrijite. Păstrăm față de anul trecut reducerea de 50% la impozit pentru cei care repară fațadele și anul acesta”, a adăugat Vasilescu.

”Ca și concluzie spun că nu majorăm taxele și impozitele la Craiova”, a încheiat Olguța Vasilescu.

Iulia versus Olguța: ”Trebuie să fii politician PSD să crești taxele și să spui că nu crești taxele”

Timid, dar cutezător,  nou venita consilieră locală USR, Iulia Dudu, a înfruntat-o la final de discuții pe primăriță: ”Aș dori să intervin și eu. Legat de acest punct, este puțin haios când spuneți că nu se cresc taxele. Să știți că inflația nu vine din cer”. Cu superioritatea jucătorului experimentat, Olguța i-a replicat ironic: ”Dați miliardul înapoi și se reduce inflația”.

”Nu știu, trebuie să fii politician PSD să crești taxele și să spui că nu crești taxele și impozitele”, nu s-a lăsat Dudu.

Iar Olguța Vasilescu a apostrofat-o în maniera binecunoscută: ”Doamnă, dvs. nu cunoașteți legislația, mi-e greu să stau să vă explic dacă nu știți legea. Așa se întâmplă și la Timișoara și la Brașov și la Bacău și oriunde conduc colegii dvs. Se aplică legea. O să mai învățați. Mai stați pe aici, pe lângă noi”.

”Eu știu legislația. Sunt de acord cu dvs, doamna primar, însă inflația este rezultatul unei guvernări PSD. Asta trebuie să știe oamenii”, i-a replicat din nou Iulia Dudu.

”Dați miliardul de euro înapoi și să vedeți cât de repede scade”, s-a repetat Olguța Vasilescu.

La final, toate amendamentele aduse proiectului au fost respinse, iar proiectul a fost aprobat în forma depusă de Executiv, cu o majorare de 13,8% a taxelor și impozitelor locale.

ALEGEREA EDITORULUI