Casa Diculescu, declasificată parțial ca monument, va fi restaurată și va avea o nouă ”soră”: o clădire de birouri P+2+3R

1041
Casa Dinulescu este amplasată ultracentral, între străzile Calea Unirii și Romul, pe Str. Săvinești, nr. 3
Reclame

Societatea Metal Prest SRL, proprietara Casei Diculescu, monument istoric de secol XIX, situată pe Str. Săvinești din Craiova, plănuiește să restaureze clădirea, dar și să construiască una nouă în locul altor patru construcții din ansamblu, pe care a reușit să le declasifice și, astfel, să obțină permisiunea de a le demola.

În septembrie 2021, prin ordin al ministrului Culturii, Casa Diculescu, clasată în Lista monumentelor istorice sub codul LMI DJ-II-m-B-08112, este declasată parțial. Este vorba de scoaterea din listă a unei anexa a casei (C1) și a altor trei clădiri.

Sursa foto: Google Maps (2021)

În urma declasării parțiale își păstrează statutul de monument istoric imobilul clasat cu denumirea Casa Diculescu, având cod LMI DJ-II-m-B-08112, situat la adresa poștală str. Săvinești nr. 3, municipiul Craiova, județul Dolj, cu excepția anexei corpului C1 și a construcțiilor C2, C3, C4.”, conform Ordinului nr. 3.417, din 1 septembrie 2021, emis de Ministerul Culturii.

Luna următoare, pe 20 octombrie 2021, societatea primește Certificat de urbanism pentru restaurare imobil C1 si construire imobil birouri P+2+3retras si refacere împrejmuire teren.

Un an mai târziu, pe 7 septembrie 2022, obține o Autorizație de desființare parțială a corpului C1 (anexa Casei Diculescu) și demolarea completă a clădirilor C2, C3, C4 și desființarea parțială a împrejmuirii.

 

Anul acesta, firma proprietară a solicitat un nou document de urbanism pentru restaurarea Casei Diculescu și construirea unui imobil de birouri, cu Subsol tehnic, Parter, 2 Etaje complete, plus un al 3-lea Retras (S. tehnic+P+2+3R) și refacere împrejmuire teren.

Conform certificatului de urbanism, folosința actuală a terenului este curţi construcţii, cu destinaţia (după P.U.Z.) – zonă centrală și istorică, servicii de interes general și birouri – U.T.R. 2 – ZS. Suprafața terenului este de 1.302 mp.

Regimul maxim de înălțime permis aici este cel solicitat și de proprietr: P+2-3retras, P.O.T. max=70% și C.U.T. max=2.60.

”În zona de protecție monumente istorice arhitectural construcțiile ce vor fi construite vor avea stil architectural/contemporan cu fațade alcătuite din pereți cortină și sticlă P+2-3 retras – înălțimea maximă 14,00 m față de frontul stradal, cu respectarea retragerilor. Nu există interdicții temporare/permanente. Împrejmuirea se va realiza din gard viu cu h. max (înălțimea) = 1 m”, se arată în CU.

ALEGEREA EDITORULUI