Sigiliu ”de onoare” pe cabinetul ”îngerului copiilor” din Spitalul de Urgență Craiova (EXCLUSIV)

2171

Sigiliu de onoare pe cabinetul ”îngerului copiilor” din Spitalul de Urgență Craiova

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova a dispus închiderea și sigilarea unei încăperi folosite de zeci de ani de unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi pediatri din Craiova. Măsura a fost luată fiindcă, deși el nu mai avea contract cu unitatea medicală de două luni, și-ar fi continuat ”rutina” în spital, intrând chiar în sala de operații.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe ușa încăperii folosite de celebrul chirurg pediatru prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, care urmează să împlinească 80 de ani, a fost montat un grilaj metalic, pentru a-l împiedica să mai vină în spital. Directorul SCJU Craiova susține că a primit sesizări că el folosea în continuare cabinetul și își exercita calitatea de medic pe care nu o mai avea de 2 luni în cadrul spitalului.

Dr. Corneliu Sabetay în cabinetul său din Spitalul de Urgență Craiova, în cadrul unui interviu acordat TVR în 2018 / Sursa foto: captură video TVR – https://www.facebook.com/watch/?v=1113019358850276

Dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova, afirmă că a uzitat de prevederile art. 391, alin. 3 din Legea 95/2006, art. 391 și a decis să nu mai aprobe continuarea activității cadrelor medicale cu vârsta peste 70 de ani. Consideră că, în ciuda întregii activități medicale demne de tot respectul, vârsta își poate spune cuvântul, mai ales în specialități precum chirurgia. Așa că, de la 1 ianuarie 2024, unitatea spitalicească a încheiat socotelile cu cinci medici, între care și tatăl său, de asemenea reputat chirurg, Ion Georgescu, dar și cu cuplul prof. univ. dr. Paulina Ciurea și Tudorel Ciurea, acesta din urmă președinte al Colegiului Medicilor Dolj.

În orice caz, decizia nu a fost fără ecou, unii dintre ei simțindu-se jigniți de hotărârea pe care niciun alt manager nu o mai luase până atunci.

A fost o măsură unitară, am aplicat un articol din lege care spune că membri ai Academiei Medicale pot continua activitatea cu acordul conducerii spitalului. Este o posibilitate, nu este o obligativitate”, afirmă managerul Georgescu.

Medicul Sabetay s-ar fi întors ca… ofițer antitero

Cât despre situația medicului Sabetay, cazul lui a devenit chiar ”special”, fiindcă, pare-se, el a continuat să vină la serviciu, deși, legal, nu mai putea profesa în spital. Din păcate, nu doar că nu a ținut cont de decizie, ba chiar a forțat nota (ca să spunem așa) într-o manieră care nu face cinste nimănui.

Domnul prof. Sabetay a avut două luni la dispoziție pentru a elibera cabinetul, având în vedere că este cabinetul spitalului. Discuția a pornit acum o săptămână, zece zile, după ce am primit o sesizare de la firma de pază. Dânsul a vrut să parcheze mașina chiar în ușa Clinicii de Radioterapie, care a fost relocată la parterul spitalului pe perioada renovării clădirii P+4. Cei de la pază i-au explicat că nu poate face asta, având în vedere că pe acolo pacienții intră în clinică, unii dintre ei cu targa. Din păcate, dumnealui a folosit cuvinte mai puțin ortodoxe cu cei de la pază, inclusiv amenințându-i că e ofițer antitero”, a declarat pentru Știri Craiova managerul SCJU Craiova, dr. Eugen Georgescu.

Dr. Eugen Georgescu, manager SCJU Craiova / Sursa foto: Jurnalul Olteniei

Oprit înaintea ”gratiilor”

”Epopeea” nu s-a încheiat aici. Potrivit acestuia, ulterior ar fi primit sesizări și de pe Secția de Chirurgie Pediatrică cum că prof. univ. dr. Corneliy Sabetay intră în cabinet, se schimbă în uniforma de medic, apoi merge în sala de operație.

Am făcut o adresă oficială către șeful Clinicii, care la acel moment era în concediu și era condusă de înlocuitorul său, dr. Eleodor Cîrstoiu, am întrebat dacă este adevărat că domnul profesor încă își mai desfășoară activitatea acolo, dacă intră în sala de operație. Nu am primit niciun răspuns, motiv pentru care am hotărât să se monteze un grilaj metalic pe ușă, cu sigiliu. Repet, cu tot respectul pentru activitatea medicală și didactică a domnului profesor, care sunt incontestabile, este o limită, există lege. Să nu ajungem la situații de genul italianului care desfășura activitate medicală și nu avea dreptul de a profesa și să reținem că este vorba de o clinică de chirurgie pediatrică, unde sunt operați copii cu vârste între 3 și 18 ani”, motivează managerul Georgescu hotărârea.

Numele Sabetay va dăinui

Directorul Spitalului de Urgență din Craiova vrea, însă, să-i dea Cezarului ce-i al Cezarului. Cu alte cuvinte, am putea spune că actualul sigiliu de pe ușa cabinetului dr. Sabetay este unul de tranziție către o inscripție care-i va purta numele și care îi va onora activitatea.

Acel cabinet unde dumnealui a stat atâtea zeci de ani – undeva la peste 50 de ani, mai exact – va primi numele dânsului și va fi o cameră de studiu pentru medicii rezidenți”, a declarat pentru Știri Craiova dr. Eugen Georgescu, directorul SCJU Craiova.

ALEGEREA EDITORULUI