Mesaje în piața publică din Craiova: Ce-au spus Emilia Neagu, Cezar Drăgoescu, Anișoara Stănculescu și Ion Groza, intrați oficial în lupta pentru câștigarea alegerilor locale

1065

Mesaje în piața publică din Craiova: Ce-au spus Emilia Neagu, Cezar Drăgoescu, Anișoara Stănculescu și Ion Groza, intrați oficial în lupta pentru câștigarea alegerilor locale.

Liderii Alianței Dreapta Unită (ADU), adică ai PMP, Forța Dreptei și USR i-au lansat, joi, 11 aprilie, în aer liber, în Piața Mihai Viteazul, pe candidații la alegerile locale din Craiova și Dolj, Emilia Neagu – pentru conducerea Primăriei Craiova și Cezar Drăgoescu, pentru președinția Consiliului Județean Dolj, în prezența a circa 150 de persoane, între care și candidați pentru localitățile limitrofe Craiovei și la europarlamentare.

Sursa foto: Facebook/USR Dolj

PMP și Forța Dreptei susțin nominalizările USR la Craiova și județ, iar primele două vor avea fiecare oameni pe listele de consiliul local și consiliu județean, evident pe cei marcanți, respectiv Anișoara Stănculescu, președintele PMP Dolj, și Ion Groza, președintele Forța Dreptei Dolj.

Am plăcerea de a invita o femeie de succes, un profesionist desăvârșit, un activist civic prezent constant la ședințele Consiliului Local Craiova, candidata Alianța Dreapta Unită pentru Primăria Craiova, Emilia Neagu”, a fost prima prezentare de candidat făcută de moderatoarea evenimentului.

Anterior, aceasta a transmis mesajul principal, acela că Alianța Dreapta Unită este singura alternativă la PSD-PNL, respectiv la partidele extremiste și ”singura opțiune pe care Craiova o are pentru a reuși să devină cu adevărat un oraș european și unica soluție către dezvoltarea ruralului la standardele secolului XXI”.

Emilia Neagu: ”Vreau să fiu schimbarea”

Actualul primar pretinde că iubește Craiova și o spune într-o limbă pe care n-o cunoaște. Dar iubirea ei este abuzivă. Iubirea ei este pentru familia ei mafiotă, nu pentru craioveni. Iubirea ei este despre a lua de la oameni, prin creșterea taxelor, pentru a-și răsplăti acoliții cu locuri de muncă și salarii. Iubirea ei se bazează pe risipa banilor publici pe luminițe și fântâni arteziene de zeci de milioane, în timp ce oamenii nu au acces la serviciile publice de bază in cartierele lor. Toată această risipă trebuie să înceteze”, a spus Emilia Neagu. 

Sursa foto: ADU

Aceasta a vorbit și despre alegerea de a face politică și dorința ei de a aduce transparență în instituțiile publice și o viață mai bună pentru craioveni.

Am intrat în politică pentru că vreau să fiu schimbarea. Cred că primarul lucrează pentru oameni, nu pentru propria persoană. Cred cu tărie că toți craiovenii ar trebui să rămână cu mai mulți bani din salariul pe care îl câștigă, dar pentru asta trebuie să aibă slujbe mai bine plătite și taxe mai mici. Cred că fiecare craiovean trebuie să aibă acces la utilități de bază, spatii verzi, grădinițe, școli, spitale și piețe moderne, dar și transport public modern în cartierele lor. Că administrația publică este acolo pentru a servi nevoile lor și nu pentru a le îngreuna viața. PSD nu a reușit să ofere schimbare în bine. Un vot pentru PNL sau AUR este un vot pentru PSD. Doar dacă mă votați pe mine și Alianța Dreapta Unita, veți vedea schimbarea pe care o merită craiovenii”, a mai spus Neagu, cu avânt, uitând că, totuși, campania electorală nu a început în mod oficial, și că ”votați-mă pe mine” trebuie spus ”regulamentar” peste vreo 30 de zile. În orice caz, candidata ADU a părut ca peștele în apă în calitate de politician.

Neagu despre Silvian Cristescu: ”Hoțul strigă «hoții»”!

La finalul evenimentului a dat și primul test cu întrebări incomode, fiind întrebată de jurnalista Maria Staicu, de la Republica Tv, cum comentează afirmațiile lansate în spațiul public de fostul său partener de afaceri, fostul fotbalist Silvian Cristescu, care a acuza-o de minciună, furt și cămătărie.

Emilia Neagu i-a răspuns că a auzit și ea ”de acest podcast apărut în spațiul public” – fiindcă în cadrul lui au fost făcute ”dezvăluirile” (este vorba despre emisiunea ”Altă-ntrebare”, realizată de jurnaliștii Bogdan Berneanu și Marius Pîrlea, în care invitatul Silvian Cristescu a făcut o serie de afirmații grave la adresa ei) și că este ”plin de neadevăruri și minciuni”. Vedeți în clipul de mai jos întreg momentul si răspunsul dat de Emilia Neagu.

În context, trebuie spus că pe numele Emiliei Neagu a existat, într-adevăr, un dosar penal, însă nu de cămătărie, așa cum s-a zvonit în oraș, ci pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Plângerea împotriva sa a fost depusă de Ana Mitroi, soacra fostului fotbalist Caudiu Răducanu, căreia Neagu i-a împrumutat, în anul 2010, suma de 20.000 de euro, cu chitanță de mână. Pentru a-i recupera, termenul înțelegerii de restituire fiind de mult depășit, Neagu îi intentase proces civil.

Ca să suspende procesul civil, Mitroi a formulat plângerea penală susținând că Neagu ar fi falsificat hârtia scrisă de ea. Dosarul a fost clasat, însă Emilia Neagu a cerut redeschiderea lui pentru examinarea grafologică, nemulțumită de soluția de neîncepere a urmăririi penale (NUP). La reluarea procesului civil, Ana Mitroi a recunoscut în fața instanței că ea a scris integral chitanța de mână. Judecătorii au obligat-o pe Mitroi să-i restituie Emiliei Neagu cei 20.000 de euro și să plătească cheltuielile de judecată (acțiunile de pe rolul instanțelor pot fi văzute AICI, AICI și AICI).

Neagu i-a dat în judecată și pe soții Elena și Silvian Cristescu, tot pentru nerestituirea unor bani, 115.000 de euro, datorii pe care aceasta spune că Silvian Cristescu le-a acumulat de-a lungul timpului în care au fost asociați. Ea susține că, după ce a început procesul civil împotriva lor, cei familia Cristescu i-ar fi înapoiat ”aproape toată suma”, afirmă aceasta, motiv pentru care, ulterior, cererea de chemare în judecată a fost anulată de instanță. Dar acțiunea poate fi redeschisă la cererea acesteia, dacă soții Cristescu nu îi dau și ultimii lei. Concluzia Emiliei Neagu la acuzațiile lansate de Cristescu este că totul este ”o orchestrare politică, de campanie”, cu scopul clar de a fi denigrată.

Cezar Dragoescu înfierează liberalii: ”Nu a existat niciodată o trădare mai mare decât cea a consilierilor locali PNL din Craiova”

Revenind la lansare, a urmat mesajul candidatului pentru președinția CJ Dolj, Cezar Drăgoescu, șeful USR Dolj, care a vorbit tot despre schimbare, schimbarea PCR – ”partidului comasat român”, adică PSD și PNL, care ”au instaurat în județul Dolj o conducere oligarhică, al cărei singur scop este acela ca un grup restrâns de oameni să aibă acces la toate resursele acestui județ și ale acestui oraș”.

Sursa foto: ADU

Săgețile lui Drăgoescu s-au îndreptat cu precădere către liberali, pe care i-a acuzat că nu au făcut altceva decât să sprijine PSD-ul în alegerile trecute, pe parcursul mandatelor, disimulând opoziția și ”împingând în cursa electorală persoane fără valoare politică”.

Cu cine va vota Giugea la alegerile europarlamentare: cu soțul Olguței Vasilescu sau candidații ADU?

În Craiova, din 9 consilieri PNL, au mai rămas 3, restul fugind pentru interese personale la PSD, AUR sau alte partide mediocre. Nu a existat niciodată o trădare mai mare a propriului electorat decât cea a consilierilor locali PNL din Craiova, în mandatul 2020-2024. Acești oameni și acest partid, PNL, au demonstrat cu vârf și îndesat faptul că nu merită niciun vot pe viitor din partea craiovenilor și a doljenilor. În aceste alegeri locale, PNL face ceea ce știe mai bine si ceea ce face de 34 ani – adică să disimuleze opoziția, iar asta se vede prin prisma candidaților propuși la Primăria Craiova, dar și la președinția CJ Dolj”, a afirmat Cezar Drăgoescu.

Acesta i-a adresat și o întrebare candidatului PNL pentru Primăria Craiova. ”Domnul Giugea să ne spună și nouă, craiovenilor cu cine va vota domnia sa la alegerile europarlamentare? Cu soțul Olguței Vasilescu sau cu Alianța Dreapta Unită?”.

Sursa foto: ADU

Candidatul USR a vorbit și despre problemele Craiovei și județului, tot prin prisma slabei conduceri a actualei administrații.

Catastrofa și eșecul administrației PSD în Craiova, dar și în Dolj este clar vizibilă în datele statistice: județul Dolj conduce detașat, având cea mai mare rată a șomajului din România, peste 7%; cea mai mare scădere demografică din România, în ultimii 30 ani – Craiova a pierdut peste 80.000 de oameni, iar Doljul peste 160.000. Judetul Dolj este mult sub media națională, fiind la coada clasamentului, din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor. ​Ca o concluzie a celor prezentate mai sus, județul nostru se depopulează și sărăcește de la an la an, sub sistemul feudal, păstorit de administrația Manda-Vasilescu!”, a mai spus liderul USR Dolj, Cezar Drăgoescu, în fața susținătorilor adunați în Piața Mihai Viteazul din Craiova.

Anișoara Stănculescu: ”Noi, cei din PMP și ADU, suntem oameni serioși și de cuvânt”

Invitată să ia cuvântul, lidera PMP Dolj, Anișoara Stănculescu, a vorbit despre ce va face personal și împreună cu colegii de partid și alianță în următoarea perioadă, afirmând că pentru ea ”Alianța înseamnă că aducem speranța în Dolj”.

Eu, ca nr. 1 al listei ADU pentru Consiliul Județean Dolj, vă asigur că mesajul meu în această campanie va fi modernizarea Craiovei, dar și a tuturor comunităților mai mari sau mai mici din tot județul. În perioada următoare voi merge în județ și voi strânge peste 10.000 de mâini de doljeni, cărora le voi explica pe înțelesul lor toate proiectele noastre și tot ce avem de gând să facem pentru ei”, a spus aceasta.

Sursa foto: ADU

Anișoara Stănculescu s-a folosit de prilej pentru a încunoștința audiența că mai mult de jumătate dintre susținătorii prezenți la eveniment sunt colegii săi din PMP. Nu știm dacă a fost un ”touche” intenționat sau i-a zburat aiurea o săgeată cu vârf otrăvit, luată fiind prin surprindere de invitația de a urca pe scenă, completând apoi că toți din alianță sunt oameni de cuvânt.

Noi cei de la PMP, care facem parte din Alianța Dreapta Unită, suntem niște oameni serioși, dovadă că mai mult de jumătate din cei prezenți sunt colegii mei de la PMP, colegii mei din alianță, suntem oameni de cuvânt atât în interiorul alianței, cât și pentru toți doljenii. Suntem convinsă că, împreună, vom ieși învingători”, a declarat Anișoara Stănculescu.

Pentru cei care nu înțeleg aluzia, trebuie spus că pentru liderii politici puterea stă și în capacitatea de a aduna cât mai mulți susținători la un loc. Apoi, Anișoara a mai scăpat un porumbel, acela că ADU este ”a treia variantă de alegere în județ”.

Incident de integritate, cu președinta PMP Dolj

Ce nu știu oamenii, poate nici măcar colegii săi din alianță, este că Anișoara Stănculescu a fost declarată incompatibilă de ANI, pentru că a fost concomitent funcționar public la Agenția de Mediu și președinte de partid, lucru interzis de lege. Anișoara a contestat raportul Agenției de Integritate, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a menținut, printr-o decizie definitivă pronunțată în octombrie 2023. Pentru incidentul de integritate Anișoara Stănculescu are interdicție de a mai ocupa o funcție sau demnitate publică timp de trei ani de la încetarea mandatului de consilier județean, acesta fiind un post pe care l-a ocupat eligibil, în urma alegerilor din 2020. Pe scurt, conform legii, după încheierea mandatului actual de ales județean, nu mai poate fi validată din nou ca ales județean. Însă, mai multe despre asta vom relata într-un articol separat, în care vom publica și punctul său de vedere, acela că merge la alegeri indiferent de situație.

Sursa foto: ADU

Nelu Groza: ”Dacă fiecare dintre noi ne implicăm, vom face o bună impresie”

Revenind la principalul subiect, acela al candidaților ADU, Ion Groza, președintele Forța Dreptei a corectat declarația politică a colegei de la PMP, subliniind că Alianța Dreapta Unită ”este prima variantă pentru județ și prima cale”.

Sursa foto: ADU

Eu am intrat în politică în 2002, ca o formă de revoltă împotriva partidului-stat. În Craiova de mulți ani există oameni care se manifestă doar foarte puțin pentru cetățeni, gestionează bugetele la Primăria Craiova și CJ Dolj într-un mod ineficient. Colega mea de la PMP spunea că suntem a treia variantă. Nu, suntem prima variantă și prima cale în Dolj. Cred că dacă ne implicăm fiecare dintre noi să ținem cu candidatul nostru, Emilia Neagu, la Primăria Craiova, că dacă ne implicăm fiecare dintre noi și cei prezenți aici să punem țăruși pentru partidele noastre în comunele din care ați venit, vom face o bună impresie, astfel încât în viitoarele alegeri, în septembrie și în decembrie, la europarlamentare să fim o forță unită și în Parlamentul României. Vă doresc unitate, vouă, celor de la București, în Parlamentul României, astfel încât la viitoarea guvernare să avem un cuvânt de spus atât în Guvern cât și în guvernarea locală”, a declarat Nelu Groza, președintele Forța Dreptei Dolj, cu un loc 3 pe lista de candidați ADU la CJ Dolj.

Pentru Consiliul Local Craiova locurile 1, 2 și 3 au fost adjudecate de USR, poziția 4 de PMP și 5 de Forța Dreptei.

În Piața Mihai Viteazul au fost prezenți și liderii Cătălin Drulă, Ludovic Orban, Eugen Tomac și o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare: Dan Barna, Vlad Voiculescu, Cristina Prună, Corina Atanasiu și Violeta Alexandru.

La finalul declarațiilor, presa a fost invitată să adreseze întrebări. Însă, la microfon au apărut două persoane, nu știm dacă din public sau simpli privitori, care au avut întrebări. Au fost invitate la sediul USR Dolj pentru lămuriri. Un jurnalist a apucat să-i adreseze o întrebare despre situația cu Silvian Cristescu Emiliei Neagu, așa cum am relatat deja mai sus. Până să i-o adreseze pe cea de-a doua, candidata plecase deja de pe scenă. Nu știm dacă a vrut să evite o altă întrebare sau pur și simplu nu s-a mai auzit solicitarea în rumoarea din Piața Mihai Viteazu, fiindcă moderatoarea a încheiat evenimentul mulțumindu-le celor prezenți pentru susținere.

ALEGEREA EDITORULUI