Clinica de Oncologie de la Spitalul de Urgență din Craiova, construită în anii ’70, a ieșit din ”operație”.
Fără intervenții serioase din momentul construirii unității medicale, adică din anul 1971, clădirea Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova a fost reabilitată complet și ”accesorizată”, pe lângă sistemele de încălzire și producere a energiei, și cu elemente de care era foarte multă nevoie, în special pentru pacienții oncologici care au și alte boli asociate.
Acum, clădirea dispune de sisteme cu panouri fotovoltaice, de recuperatoare de căldură cu eficiență ridicată, are două lifturi exterioare de mare capacitate, saloane cu grupuri sanitare proprii adaptate inclusiv persoanelor cu dizabilități.
”Medicina înseamnă știință, dar și investiții. Una fără cealaltă nu poate funcționa, nu poate exista progres continuu în domeniul medical fără clădiri și aparatură. Odată cu reabilitarea Clinicii de Oncologie cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și al Ministerului Fondurilor Europene, putem spune că pacienții cu cea mai grea patologie existentă vor beneficia de condiții conform normelor. Până la urmă, sunt niște condiții normale, civilizate, un loc unde pacienții vor primi îngrijiri de specialitate”, spune managerul SCJU Craiova, dr. Eugen Georgescu.
Genetică Medicală, cu 5 paturi
Clădirea va avea 55 de paturi pentru Oncologie, 47 de paturi dedicate Radioterapiei, va fi și un compartiment de Genetică Medicală de 5 paturi, pentru spitalizare de zi, ”pentru că în ultimii ani, genetica medicală a devenit parte integrată din ceea ce înseamnă oncologie și depistarea precoce a bolilor și partea de prevenție”, după cum precizează conducerea Spitalului.
La ultimul etaj va funcționa Clinica de Dermatologie, cu 35 de paturi. Medicina Muncii, care anterior lucrărilor de intervenție se afla tot în acest imobil, va fi relocată. A fost transformată în secție de 25 de paturi în compartiment de 15 paturi și va face parte din clădirea monobloc a spitalului.
Reabilitarea clădirii a costat circa 17 milioane de lei, deja CJ a alocat în urmă cu un an și jumătate fondurile pentru achiziționarea de paturi și noptiere noi. Ca modificări importante pentru această clădire sunt instalarea unui sistem de climatizare și panouri fotovoltaice, s-a reabilitata toată rețeaua electrică și termică, există sistem de avertizare la pat și distribuție de oxigen.
Investiția s-a ridicat la 17 milioane de lei, iar ieri a fost marcată finalizarea lucrărilor.
”Știm cu toții în ce stadiu se afla acum câțiva ani clinica și ne-am dorit să o aducem la standarde europene pentru ca pacienții să fie tratați în condiții foarte bune. Am reabilitat o clădire degradată și o redăm spitalului pentru a începe funcționarea. Faptul că am reabilitat Clinica de Oncologie întregește un proiect mai vechi, pentru că împreună cu spitalul a fost achiziționat, prin Banca Mondială, un accelerator liniar de ultimă generație, la Clinica de Radioterapie. Am finanțat prin fondurile CJ Dolj reabilitarea buncărului unde se află aparatul de radioterapie”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Se construiește și un Centru de Pediatrie și Oncologie Pediatrică
Acesta a anunțat și că CJ a obținut autorizația de construcție și în această lună vor fi scoase la licitație lucrările de execuție a unui Centru de Pediatrie și Oncologie Pediatrică. Va fi un proiect de 31 de milioane de euro, prin care la Craiova va exista un sistem integrat, alături de Clinica de Oncologie și cea de Radioterapie”,
Clinica de Oncopediatrie va fi finanțată prin Programul Național de Investiții în Infrastructura de Sănătate. Construită la sugestia spitalului, va veni în sprijinul copiilor cu patologie oncologică.
”Este absolut necesară, mai ales că se observă o creștere a numărului de cazuri în acest moment. În prezent, Oncopediatria are doar un compartiment de 15 paturi în cadrul Clinicii de Pediatrie II. Această nouă clinică de Oncopediatrie, alături de Radioterapie și Oncologie, va fi, astfel, parte dintr-un sistem integrat, adică dintr-un Centru de Oncologie, și suntem singura zonă din țară care îl va avea. Din punctul meu de vedere, este un mare pas înainte. Pacienți există, resursă umană există, logistica și circuitul integrat cu tot tratamentul oncologic este cuprins în aceeași structură”, explică managerul Eugen Georgescu.
Radioterapia are două acceleratoare liniare, unul achiziționat în 2019, celălalt în 2022, care este vârf de gamă în lume la momentul actual. Ambele au o valoare de aproape 6 milioane de euro.