Polițist de la Secția 1 Craiova, condamnat după ce a semnat ca martor în locul lui ”Van Damme”. Nimeni nu a vrut să-și asume rolul, de spaima unui craiovean

2090
Reclame

Un agent de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Craiova a fost condamnat, ieri, la 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Polițistul a semnat în locul unui martor care trebuia să asiste la afișarea a două procese verbale de contravenţie. Martorul care trebuia să semneze este cunoscutul ”Van Damme”, un om al străzii din Craiova, iar cel care a reclamat fapta este o ”cunoștință” veche a polițiștilor, și el binecunoscut pentru mulțimea reclamațiilor și a plângerilor formulate la adresa vecinilor, polițiștilor, procurorilor etc.. De altfel, mai mulți polițiști au formulat pe numele lui mai multe plângeri pentru hărțuire.

Polițistul și-a recunoscut vinovăția. Instanța a admis că infracțiunea a fost comisă în circumstanțe atenuante. Decizia Judecătoriei Craiova poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Cum a ajuns să falsifice polițistul 2 procese verbale

Pe 25.06.2019, craioveanul Daniel Leonte a mers la sediul Secţiei 1 Poliţie Craiova, ocazie cu care a avut o discuţie contradictorie cu ofiţerul de serviciu, căruia i-ar fi adus jigniri, conform declarațiilor polițiștilor, motiv pentru care a fost sancţionat contravenţional, în acest sens fiind încheiat un procesul verbal. În seara aceleiaşi zile, Leonte s-ar fi a prezentat din nou la sediul Secţiei 1 Poliţie Craiova, și a avut un nou conflict cu ofiţerul de serviciu. Acesta a fost sancționat contravențional din nou de către adjunctul Secției, fiind încheiat un nou proces verbal. O lună mai târziu, respectiv pe 24.07.2019, un agent a fost însărcinat de conducerea secţiei de polițe să comunice cele două procese verbale de contravenţie lui Leonte Daniel. Polițistul a mers la adresa craioveanului alături de un coleg, în calitate de martor, la un bloc de pe Calea București, pentru a-i înmâna cele două procese. Polițistul a susținut că a căutat un martor asistent pentru a-i însoţi, în situaţia în care destinatarul nu se afla la domiciliu sau refuza să răspundă. Agentul a abordat o persoană căreia i-a solicitat să participe în calitate de martor asistent la predarea celor două procese-verbale.

”Iniţial, acesta a fost de acord însă, când a auzit identitatea persoanei căreia urmau a-i fi comunicate procesele verbale, a refuzat categoric, spunând că are foarte multe probleme cu aceasta”, se arată în motivarea hotărârii Judecătoriei Craiovei, pronunțată pe 19 mai 2022.

De spaima vecinului, nimeni nu a vrut să fie martor

Polițistul l-a observat pe martorul Popa Costinel Florian, zis “Vandame”, l-a întrebat dacă este de acord să participe ca martor asistent, care a fost de acord, însă le-a spus că nu îi poate însoţi, spunându-le să îl caute dacă este necesar. ”Inculpatul (polițistul n.r.) a apelat şi la altă persoană de sex masculin, care frecventează zona respectivă, care se afla în parcarea din faţa blocului şi care o cunoaşte pe persoana vătămată Leonte Daniel, însă acesta, auzind că este vorba despre persoana vătămată Leonte Daniel, a refuzat să-i însoţească, spunându-le că are o stare conflictuală cu persoana vătămată”, conform instanței. Agentul a sunat prin interfon la apartamentul craioveanului, însă nu a răspuns, apoi a intrat în bloc după ce un locatar a deschis ușa. L-a rugat și pe acesta să participe ca martor asistent, la afişarea proceselor verbale, dar ”acesta, când a auzit că este vorba de Leonte Daniel, refuzând categoric”, după cum au reținut magistrații Judecătoriei Craiova.

Încercările polițistului de a obține un martor, dar și lipsa acestuia și semnarea proceselor în locul lui au fost surprinse de camerele de luat vederi din blocul cu pricina. Imaginile depuse de partea vătămată, Daniel Leonte, ca probe în instanță, au relevat faptul că martorul ”Van Damme”nu a fost prezent.

După ce a intrat în scara blocului, (agentul de poliție n.r.) a sunat la mai multe apartamente, la unele dintre acestea răspunzând locatarii, care, auzind că e vorba despre persoana vătămată Leonte Daniel, au refuzat să participe la activitatea de afişare a proceselor verbale la uşa persoanei vătămate. Deoarece în urma demersurilor din scara blocului (care au durat aprox. 15 – 20 minute) nimeni nu a vrut să asiste la afişarea celor două procese verbale, inculpatul nu l-a mai căutat pe martorul Popa Costinel Florian şi a semnat în locul acestuia, consemnând în mod nereal faptul martorul Popa Costinel a fost de faţă la afişarea proceselor verbale de contravenţie. Instanţa reţine că, în drept, faptele inculpatului Popescu Ionuţ Radu, care, în ziua de 24.07.2019, cu prilejul deplasării la domiciliul persoanei vătămate Leonte Daniel în vederea afişării a două procese verbale de contravenţie, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a atestat în mod nereal faptul că la afişarea acestor procese verbale a fost prezent martorul asistent Popa Costinel Florian, semnând în fals în numele acestuia cele două procese verbale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (două acte materiale)”, au mai reținut judecătorii.

Polițistului nu i se aplică pedeapsa, dacă nu săvârșește una nouă

Instanța a luat în calcul că ”inculpatul a fost în imposibilitatea obiectivă de a găsi o persoană care să participe în calitate de martor asistent la afişarea celor două procese-verbale, fapt care poate fi reţinut ca circumstanţă atenuantă a infracţiunii de fals intelectual comise şi nu poate înlătura răspunderea penală”. De asemenea, s-a reținut reţinut că, ”prin semnarea de către inculpat a celor două procese verbale, în locul martorului asistent, nu s-au produs consecinţe juridice, în sensul că persoana vătămată Leonte Daniel a intrat în posesia acestora, găsind cele două procese verbale căzute pe covorul din faţa uşii de acces în locuinţă şi exercitându-şi dreptul de a le contesta, formulând plângere contravenţională”.

”Instanţa reţine ca fiind întemeiate considerentele expuse de procuror cu privire la gradul de pericol social reprezentat de faptele reţinute în sarcina inculpatului, precum şi circumstanţele personale ale inculpatului”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Craiova. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu inculpatul Popescu Ionuţ Radu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale) a fost încheiat pe 9 februarie 2022. Daniel Leonte formulase, în cursul lunii octombrie 2019, mai multe plângeri împotriva agentului de poliţie din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova, dar magistrații au admis-o doar pe cea pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. El ceruse și respingerea acordului de vinovăție, dar instanța i-a respins, ca neîntemeiate, argumentele invocate.

Polițistul a primit pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, perioadă în care trebuie să respecte o serie de măsuri. Asta înseamnă că agentului nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.

Agentul a fost obligat de instanță să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 30 de zile, în cadrul Primăriei Craiova.

Hotărârea Judecătoriei Craiova poate fi atacată cu apel în decurs de 10 zile de la comunicare.

ALEGEREA EDITORULUI