Ceremonie de calitate elvețiană la inaugurarea fabricii Clariant de la Podari

710
Reclame

Compania Clariant a inaugurat oficial prima fabrică sunliquid®, pentru producția de etanol celulozic, la Podari. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie elegantă,, cu numeroși invitați. Au fost prezenți membrii Consiliului de Administrație și ai Comitetului Executiv al Clariant și oficiali precum ambasadorii Germaniei și Elveției. Dintre români, la invitație au răspuns un consilier al prim-ministrului Nicolae Ciucă, prefectul de Dolj, Dana Barbu, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și primarul localității unde s-a făcut investiția, Aurel Gheorghiță. Marele absent al evenimentului a fost edilul Craiovei, Olguța Vasilescu.

Clariant a construit , la Podari, pe un teren de 10 hectare, peste 30 de corpuri de clădire, majoritatea din oțel, repartizate pe zone: producție, testare și administrativă. Antreprenorul general al proiectului a fost firma Con-A, cea care a construit la Craiova stadionul de fotbal. Pandemia de Covid-19 i-a prins în plin proces de construcție, însă lucrul a continuat neîntrerupt. Pe șantier au fost prezenți, deodată, și câte 800 de oameni.

Fabrica nu a început încă producția propriu-zisă, în prezent realizându-se teste. Aici vor fi procesate 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic. Anul trecut, în județele Olt și Dolj erau deja stocate 80.000 de tone de paie. În fabrică va fi depozitată doar cantitatea necesară unui ciclu de prelucrarea – aproximativ 4.500 de tone -, în decurs de maximum patru zile.

Banalele paie rezultate după treieratul grâului, orzului și orzoaicei, pe care elvețienii le iau de la țăranii și fermierii din partea locului, vor trece printr-un proces relativ simplu, dat fiind faptul că întregul proces este tehnologizat, pentru ca la final să obțină din ele etanol celulozic, un biocombustibil care este folosit în domeniul rutier. Biocombustibilul produs prin procesul tehnologic sunliquid® poate fi amestecat cu combustibilul convențional, dar poate fi folosit și în produsele chimice cu bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

La Clariant Podari lucrează circa 100 de oameni, atât pe ramură administrativă, cât și în producție. Cei mai mari beneficiari ai investiției sunt, însă, fermierii fiind create deja 300 de locuri de muncă în domenii conexe. În plus, producerea bioetanolului la Podari poate atrage și alte companii în localitate, dar și la Craiova.

Investiția elvețienilor este estimată la peste 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane de euro i-au primit de la Uniunea Europeană.

ALEGEREA EDITORULUI