Telenovela Șimnic: Fulgerătoarea plecare a prefectei de Dolj și întoarcerea primarului rătăcitor

1063
Reclame

Răsturnare spectaculoasă de situație la Șimnicu de Sus. Primarul rămas fără mandat pe motiv de incompatibilitate, Marius Cosmin Dumitru, e pe cale să revină la conducerea localității. Reîntoarcerea sa nu face altceva decât să confirme ceea ce relatam mai deunăzi. Prefectul de Dolj, Daniela Barbu, a plecat fulgerător din funcție pentru că i-a semnat pe repede înainte ordinul de încetare a mandatului de primar. De ce s-a grăbit Barbu ca fata la măritat? Ar fi vreo două ipoteze. Fie din neștiință – deși e greu de crezut, cu atât mai mult cu cât sursele noastre spun că era atentă la ce semna, fie cu bună știință: a semnat ordinul mai devreme decât trebuia tocmai pentru a-i crea lui Dumitru portița de a reveni. Fie și pentru o scurtă perioadă. La prima vedere, sacrificiul pare să nu merite. Cosmin Dumitru a pierdut oricum mandatul. Cu ajutorul prefectei a obținut doar o suspendare a executării actului administrativ (ordinul de încetare a mandatului), pentru că Prefectura l-a emis înainte să primească motivarea instanței.

Codul Administrativ prevede (Art. 160) că ordinul prefectului privind încetarea mandatului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare (alin. 9) și că instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii, caz în care procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă (alin. 10).

Evident, Dumitru nu a ratat ocazia și a apelat la prevederile legale. Le-a pârât instanței pe Dana Barbu, în calitate de prefect, și Instituția pe care încă o conduce, iar instanța i-a admis cererea privind suspendarea executării actului administrativ. Următorul termen a fost stabilit pe 27.06.2022, ora 10:00.

Tainele ”cartomanției”

De ce-și mai dorește Dumitru o scurtă revenire pe scaunul de edil? Motive ar fi. ”De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu”, și-o fi zis primarul, precum Lăpușneanu. Comparația e forțată, dar stă în firea umană să arătăm că sfârșitul nu ni-l dictează alții. Dar asta e partea emoțională. Mai importantă ar fi cea practică: vreun proiect neterminat, vreo situație neîncheiată, un contract nesemnat, vreun drum lung neasfaltat, mici perspective de succes, un As de treflă sau ghindă întors, vreo mâță nescoasă din sac etc. V-ați prins dumneavoastră care ar fi ideea.

Bun. Înainte ca primarul să revină, este necesar, însă, ca instanța să anuleze ordinul de încetare a mandatului emis de prefect. Apoi prefectul trebuie să emită un alt ordin, de repunere în funcție.

Cel mai probabil, actualul consilier local Dan Diaconu îl va da, după ce o va urma pe Dana Barbu la șefia Prefecturii Dolj. Mai înainte, Guvernul trebuie să ia act de demisia doamnei prefect, iar decizia să fie publicată în Monitorul Oficial.

În fine. Concluzia ar fi că situația pare împăciuitoare pentru toată lumea. Fiecare pleacă, se întoarce, vine sau rămâne cu ceva. Unii cu minus, alții cu plus… Oricum, partidul să fie mulțumit.