Doi polițiști locali de la Ordine Publică (OP) Romanești au acuzat conducerea Poliției Locale a Municipiului (PLM) Craiova că le-a adresat injurii și expresii discriminatorii. Totul a pornit de la o fotografie apărută pe rețelele de socializare care evidenția că în Parcul Romanescu era mizerie în Ziua de Paște. Cei doi agenți au fost în serviciu de patrulare, la Debarcader, în zilele de 24 și 25 aprilie a.c.. Fotografia a fost postată și pe un grup de WhatsApp al PLM Craiova. Polițiștilor li s-a cerut să verifice dacă se adeveresc cele din imagine și să transmită fotografii de la fața locului. Agenții au infirmat că este mizerie, însă au întârziat cu prezentarea unor fotografii care să dovedească asta. Între timp, șefii i-au sunat continuu, inflamați că nu știu ce se întâmplă în parc. Chiar viceprimarul Aurelia Filip a mers acolo și a constatat că parcul era curat.
Agenții s-au plâns că șeful PLM Craiova i-a dat în PLUA lui
Agenții au susținut că au fost contactați și de directorul executiv, Octavian Mateescu. Extrem de nervos, acesta nu și-ar mai fi controlat vocabularul și i-a jignit: ”Băi, în p**a mea, eu mai aștept mult după pozele voastre, ce durează atât, în p**a mea?!”.
Polițiștii i-au comunicat că ”nu sunt probleme, că totul este o minciună în legătură cu imaginile provenite din spațiul public”. ”Nu a vrut să asculte ce aveam de raportat și a continuat să urle și să folosească expresii vulgare: «Băi, tu nu vorbești peste mine, în viața ta! Nu vreau să aud nimic, taci, ai înțeles? Auzi, bă, îmi bag p**a în țigănimea ta și în toți țiganii de acolo, în p**a mea, auzi?!»”, ar fi spus Octavian Mateescu, conform unui Raport scris din data de 28 aprilie 2022, întocmit și înaintat superiorilor de cei doi polițiști, la solicitarea directorului adjunct al PLM Craiova, Marius Țârcu. Persoana înjurată s-a simțit și discriminată, dat fiind faptul că soția sa este de etnie romă. ”Am încercat în telefon să raportez, trimițând și poze din zona Debarcader, dar acesta (directorul Octavian Mateescu n.r.) urla în continuare, ne amenința și vorbea urât, spunând: Dacă văd măcar un pahar aruncat pe jos, în parc, ați belit p**a amândoi, auzi, bă, în p**a mea?!”, potrivit agentului S.I., după cum au mai notat polițiștii în același Raport.
Șeful de tură și viceprimarul, mai rapizi decât fotografia
Polițiștii au depus sesizări împotriva directorului executiv Octavian Mateescu și al adjunctului acestuia, Marius Țîrcu. Primul termen a avut loc pe 12 mai a.c., la Primăria Craiova. Conducerea PLM a depus întâmpinare și a cerut ca cercetarea să se facă în lipsă, pe baza actelor de la dosar.
”În urma audierii, conform concluziilor formulate de domnii S. I. și N.C. (agenții de poliție n.r.) rezultă că aceștia își manifestă nemulțumirea față de modul în care li s-au adresat cei doi superiori împotriva cărora au formulat sesizarea. Cei doi recunosc că a durat în jur de 10 minute până să transmită către superiori o fotografie din zona de patrulare. Totodată, din relatare, rezultă că au fost ultimii care au aflat despre faptul că, în mediul online, se prezentase că în Parcul Romanescu, unde cei doi polițiști desfășurau activitatea de patrulare, este mizerie. Practic, până ca cei doi să transmită o poză de la fața locului s-au deplasat la fața locului șeful de tură împreună cu un alt polițist local, dar și doamna viceprimar Aurelia Filip, cu toții dorind să afle cum se prezintă situația la fața locului. S-a reținut că era singura patrulă din parc dotată cu mașină”, au notat membrii Comisiei de Disciplină din Primăria Craiova, condusă de Ovidiu Mischianu, directorul executiv al Direcției Juridice.
De cealaltă parte, prin întâmpinarea depusă, directorul executiv al Politiei Locale și adjunctul instituției au negat susținerile celor doi. Uneori, chiar și ce nu susținuseră. ”Niciunul dintre aceștia nu a discutat cu domnul N. C. în ziua respectivă. Ambii susțin că au solicitat celor doi să verifice și să confirme dacă problemele sesizate în Parcul Romanescu sunt adevărate, dar aceștia au comunicat foarte greu și foarte târziu situația existentă pe zona de competență și numai după multe insistențe”, a mai reținut Comisia de Disciplină în Raportul întocmit ca urmare a audierilor. (De subliniat că polițiștii au susținut că discuțiile au fost purtate cu S.I, nu cu N.C., întrucât acesta conducea. Apelurile lui Octavian Mateescu au venit pe telefonul personal al lui S.I., căruia i-ar fi fost adresate cuvintele vulgare, cu trimitere la ambii polițiști). În orice caz, a notat comisia de disciplină ”în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dacă li se solicită de către superiorii ierarhici să transmită fotografii de la fața locului în timp real și util sunt obligați să facă acest lucru”.
Polițiștii n-au dovezi că Mateescu i-a înjurat
”În urma audierilor, nu s-au prezentat dovezile pe care se sprijină sesizarea. În esență, cei doi polițiști locali se disculpă, contrazicându-se în declarații, așa cum rezultă mai sus, cu privire la motivele necomunicării, în timp util, către conducătorii ierarhici la solicitarea acestora, a situației existente pe zona de competență și reclamă că aceștia li s-au adresat folosind expresii jignitoare, singurele dovezi în acest sens fiind propriile afirmații. Nu au depus și nu au propus mijloace de probă în susținerea celor afirmate”, a consemnat Comisia de Disciplină.
Directorul executiv al Poliției Locale Craiova a respins încă de la izbucnirea scandalului toate afirmațiile din documentele înregistrate oficial de instituție, respectiv cele două rapoarte întocmite de cei doi polițiști. A declarat că nu înjură de fel și că nu a discriminat pe nimeni. Doar s-a înțeles greșit. Totodată, acesta mai declara că patrula și-a făcut datoria în zilele de Paște, când în parc au fost circa 20.000 de persoane.
”Totul a fost foarte în ordine într-o zi în care în parc au fost undeva la 20.000 de oameni. Nu a fost nimeni chemat în Comisia de Disciplină (…) Ei (polițiștii n.r.) au obligația ca la sfârșitul programului să emită un raport de activitate cu ce se întâmplă. Și asta a fost tot. În al treilea rând, la telefon nu i-am certat, amenințat sau intimidat. La telefon le-am spus că dacă e mizerie, să ia măsurile necesare. Lor li s-a părut că țipam, dar conduceam, eram la volan, și voiam să fiu auzit. Nu trebuie ca un polițist local să se simtă jignit când sună un șef să se intereseze de o anumită situație. Faptul că doamna Rela Filip a fost acolo nu pot eu să comentez. Iar în al patrulea rând -, eu nu înjur și asta o poate spune oricine. Repet, eu nu înjur”, declara Octavian Mateescu pentru Ziarul de Craiova.
Aveau sau n-aveau cu ce…
Comisia a mai arătat că angajatorul le-a asigurat polițiștilor locali ”logistica necesară desfășurării activității respectiv: telefonie mobilă (polițiștii aveau telefoanele personale n.r.), stații emisie – recepție, autovehicul electric compatibil cu destinația și funcțiunea zonei de patrulare, dar și drepturile de natură salarială (….)”. ”Așadar, polițiștii locali S.I. și N.C. în exercitarea atribuțiilor de serviciu au beneficiat de toată tehnica necesară comunicării informațiilor în timp real și util. Constată Comisia de disciplină o totală indolență în raport de solicitarea ierarhicilor inclusiv prin ignorarea mesajelor de pe grupul de WhatsApp constituit (…)”.
Comisia a mai reținut că, în fapt, cei doi polițiști au vrut doar să-și mascheze ”inacțiunea față de misiunea încredințată”, ”tinzând, în fapt, la asanarea unei eventuale cercetări disciplinare față de faptele personale”.
Comisia de Disciplină a clasat sesizarea formulată de cei doi agenți de poliție locală S.I. și N. C.. Cei doi nu au putut proba în niciun fel declarațiile că au fost înjurați și discriminați și nici că și-au făcut datoria așa cum le-au cerut superiorii. Drept urmare, avem un singur sfat: Folosiți cu cap telefoanele!