S-a încheiat și anul școlar 2021-2022. Școala Leșile din localitatea Șimnicu de Sus mai rupe o filă din istoria consacrată a WC-urilor în fundul curții. Încă o generație de elevi a avut ”bucuria” să folosească aceste grupuri sanitare și bucuria să le lase în urmă. Circa 270 de copii, cu vârsta între 6 și 14 ani, au mers la toaleta exterioară, fie vară, toamnă, iarnă sau primăvară.
În același timp, primarul motiva că nu are bani la bugetul local pentru a investi în școală. Asta în condițiile în care, anul trecut, unitatea de învățământ putea primi bani de la bugetul de stat pentru renovarea toaletelor. 135.000 de lei. Însă, edilul a refuzat să includă pe ordinea de zi proiectul privind alocarea fondurilor. Se întâmpla în noiembrie 2021, pe când la Primăria Șimnicu de Sus ”domnea” Marius Cosmin Dumitru.
Șansa de a renova WC-urile a venit iar. Însă politicul era gata să o arunce din nou la WC. Tot în fundul curții și tot fără să tragă apa. Primarul a părăsit între timp primăria, silit de justiție. Dar le-a lăsat ”argaților” – consilieri locali din același partid – sarcina clară să nu mai calce pe la ședințele de consiliu local. Aleșii locali l-au ascultat, fiindcă, nu-i așa, or fi ”aleși” de cetățeni, dar sunt ”culeși” tot după chipul și asemănarea liderului, spre a-i servi intereselor proprii ori celor de partid.
Bunăoară, după ce viceprimarul Laurențiu Ifrim a preluat atribuțiile primarului, consilierii PSD au boicotat toate ședințele, refuzând să mai participe la luarea deciziilor în numele comunității și pentru comunitate. Or, ăsta e rolul lor. Blocat după demisia unuia dintre aleșii de la Pro România (chiar directorul Școlii Gimnaziale Leșile, Nadia Manda), Consiliul Local nu a putut să valideze mandatul următorului ales de pe liste, prelungind agonia unei localități care, deși e în buza Craiovei, seamănă chiar cu toalete din fundul curții.
În cele din urmă, ieri, un consilier local al PSD a decis că mai importanți sunt copiii. S-a prezentat la ședință, iar Consiliul Local a reușit să îndeplinească cerințele legale pentru a lua decizii. Printre ele, și cele privind fondurile pentru reabilitarea grupurilor sanitare.
Școala din Leșile e compusă din două clădiri. Cea ”nouă” datează de prin anii 60. ”Ar trebui demolată”, e de părere conducerea unității de învățământ. ”Clădirea e plină de igrasie. Înainte era pământ pe jos, nu se mai putea sta din cauza umezelii. Am betonat 5 clase, în 2014, apoi am pus parchet și lambriu. Tot ce am făcut a fost cu ajutorul părinților și cu bani din donații. Acum avem o altă sponsorizare și refacem în continuare și alte clase. În fiecare an văruim sălile, tot cu forțe proprii. Clădirile sunt administrate de primărie, noi, teoretic, doar le folosim. Din păcate, de când sunt directorul unității de învățământ pentru primar școala a fost pe ultimul loc”, spune Nadia Manda, directorul Școlii Gimnaziale Leșile. Într-adevăr, disputele dintre fostul primar și aceasta erau de notorietate. Iar marii pierzători ai încrâncenărilor politice au fost și sunt copiii. Viitorul lor.