”De-ar fi viaţa scrisă în carte,/ Aş citi-o într-o noapte,/ Să ştiu ce am de făcut,/ Şi pe care drum s’apuc”, zice refrenul unui cântec din folclorul românesc. La el s-o fi gândit și prefectul de Dolj, Daniela Barbu (foto cover), când s-a trezit într-o dimineață, după ce PSD-ul i-a anunțat plecarea din instituție, ca să dreagă busuiocul și să-și ia revanșa după pierderea calității de primar a colegului de partid, Marius Cosmin Dumitru, de la Șimnicu de Sus. La el – la cântec – s-o gândi și viceprimarul cu atribuții de primar al comunei, Laurențiu Ifrim (foto cover), care s-a trezit, joia trecută, cu un Referat de la Instituția Prefectului Dolj în care se cere revocarea hotărârii privind alegerea sa în funcția de viceprimar, care a avut loc la sfârșitul lunii martie. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că hotărârea este nelegală.
Trei motive
Instituția invocă faptul că buletinele de vot nu au fost atașate hotărârii și că în procesul verbal de ședință nu a fost menționat faptul că votul s-a exercitat în mod secret. Ar mai exista și un al treilea motiv, anume că numerele de înregistrare înscrise în proiectul de hotărâre și hotărârea adoptată sunt diferite și nu coincid cu numărul din raportul de aprobare al primarului. Viceprimarul Laurențiu Ifrim nu a stat pe gânduri și a contestat Referatul emis de Prefectură, pe care îl consideră abuziv.
”În condițiile în care documentul vizează funcția pe care o ocup și faptul că am fost ales să reprezint Primăria Comunei Șimnicu de Sus, deci interesele cetățenilor, țin să precizez public că starea de fapt prezentată în Referatul Instituției Prefectului de Dolj nu este reală”, spune Ifrim, într-un comunicat emis presei.
Contraargumentele lui Ifrim
Potrivit acestuia, faptul că buletinele de vot nu au fost atașate nu este un motiv care să atragă nelegalitatea Hotărârii. ”Ele există și, în baza lor, Comisia de numărare a voturilor din cadrul Consiliului Local Șimnicu de Sus a întocmit un proces verbal. Am fost ales cu majoritate prin votul a 8 consilieri, PSD, PNL, USR si Pro-România, voturile in original fiind semnate pe spate pentru validitate de către membrii Comisiei de numărare și sunt disponibile în dosarul privind ședința de Consiliu Local, de unde pot fi puse oricând la dispoziția oricărui solicitant sau contestatar al procesului verbal întocmit de Comisia de numărare”, declară edilul.
Cea de-a doua problemă de nelegalitate menționată de Prefectură se referă la faptul că în procesul verbal de ședință nu se regășește mențiunea că votul ar fi fost exprimat de consilierii locali prezenți în mod secret. ”Nici această chestiune nu este una în măsură să ducă la nelegalitatea HCL nr. 32/31.03.2022. Procedura privind alegerea mea ca viceprimar s-a desfășurat în conformitate cu dispozitiile art. 152 alin. 2 din O.U.G. 57/2019, votul în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 31.03.2022 desfășurându-se în mod secret. Fiecare buletin de vot poartă semnătura comisiei de numărare a votului. În plus, există și martori că modalitatea de derulare a procedurii de vot a fost conformă”, arată Laurențiu Ifrim.
Cât despre al treilea motiv de nelegalitate, la care face trimitere Instituția Prefectului Județului Dolj, viceprimarul cu atribuții de primar spune că, în cuprinsul Hotărârii Consiliului Local din 31.03.2022 este menționat referatul de aprobare al fostului primar Dumitru Marius Cosmin, prin care se propunea emiterea unui proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarului Șimnicu de Sus. Totodată, Ifrim mai precizează că în alte două hotărâri anterioare ale Consiliului Local Șimnicu de Sus (30 și 31 – vezi facsimil cu referatul Prefecturii), în ciuda faptului că nu se spune nimic de vreun referat de aprobare al primarului, ele sunt considerate legale de Prefectură. ”Așadar, dubla măsură este singura care face diferența între ce este legal și ceea ce nu ar fi legal”, apreciază Ifrim în cadrul comunicatului de presă.
”Reiterez faptul că alegerea s-a făcut cu respectarea legii, prin vot secret iar derularea procedurii poate fi confirmată și de domnul Daniel Sorin Gheba, deputat USR Plus, care a participat la ședința Consiliului Local din data de 31.03.2022”, mai spune conducătorul Primăriei Șimnicu de Sus.
”Inchiziția pumnului în gură”
Potrivit acestuia, Instituției Prefectului de Dolj i s-a solicitat revenirea asupra Referatului din 16 iunie 2022 și constatarea legalității Hotărârii nr. 32, din 31 martie 2022, prin care a fost ales viceprimar al Comunei Șimnicu de Sus. În acest sens, au fost trimise adrese și către Secretarul General al Prefecturii Dolj și către Cabinetul Ministrului Afacerilor Interne.
”Suntem cu mult în urma unor localități poziționate similar față de Craiova. Cetățenii localității au fost vitregiți de condiții decente de trai. Dacă jocurile de culise vor continua, Șimnicu de Sus și locuitorii săi vor continua să trăiască cu și în aceeași amărăciune. Am ales să vorbesc și să fac toate demersurile legale pentru a stopa inchiziția pumnului în gură și a nu permite celor care vremelnic ocupă funcții publice să deturneze voturile majorității consilierilor locali ai comunei Șimnicu de Sus. În măsura în care solicitarea mea nu va avea un curs favorabil, mă voi adresa organelor abilitate pentru îndreptarea situației. Instituțiile statului sunt în slujba cetățenilor, nu în direcția favorurilor politice și sunt convins că forurile de control își vor face datoria și vor scoate la iveală adevărul! Așa să îmi ajute Dumnezeu”, spune Laurențiu Ifrim în finalul comunicatului de presă.