Aproape 100 de milioane de euro, la atât sunt estimate cheltuielile pentru construirea Spitalului de Pediatrie, un proiect pe care primarul Craiovei îl vrea cu orice preț la Craiova. Studiul de Fezabilitate (SF) a fost votat, astăzi, de Consiliul Local. Unitatea medicală va fi ridicată în curtea Spitalului Municipal Filantropia. Clădirea în care funcționează acum maternitatea unității va fi restaurată, fiind monument istoric, și va fi integrată în acest nou proiect.
Construcția nouă va avea un regim de înălțime Subsol partial+P+7E+etaj tehnic+HELIPORT, pe o suprafață desfășurată de 34.000 mp. Va fi poziționată în imediata vecinătate a clădirii Maternității, cu care va comunica direct printr-un corp de clădire cu regim de înălțime 1E parțial, pentru a se putea crea circuitele spitalicești.
”Obiectivul de investiţii propus urmăreşte relocarea Secţiilor de Pediatrie şi Maternitate ce funcţionează astăzi în pavilioane diferite, la adrese diferite, împreună cu alte spaţii identificate ca fiind necesare pentru buna desfaşurare a activităţii clinice, într-o nouă clădire, conformă cu standardele actuale de calitate, pentru a putea oferi servicii de îngrijiri medicale de calitate, integrate. În prezent, activitatea medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia se desfaşoară în cele 33 pavilioane diferite, ceea ce duce adesea la întârzieri în furnizarea serviciilor, la creşterea costurilor şi la utilizarea ineficientă a resurselor, afectând calitatea şi eficienţa îngrijirilor medicale. Totodată, clădirile ce adapostesc spaţiile medicale nu mai răspund cerinţelor actuale. Dimensionarea obiectivului se va realiza luând în considerare funcţiunile necesare de relocat, precum şi alte spaţii medicale noi şi funcţiuni conexe, necesare bunei funcţionări a spitalului (imagistica, explorări funcţionale, fizioterapie şi recuperare medicală, farmacie, sterilizare centrală, spitalizare şi chirurgie de zi, etc), ţinând totodată cont de criteriul demografic de adresabilitate al Spitalului Clinic Municipal FILATROPIA. În cadrul temei de proiectare, se solicită extinderea Spitalului Clinic Municipal Filantropia existent, cu un corp nou în regim de înălțime Spartial+P+7E + etaj tehnic + HELIPORT , în imediata vecinătate a clădirii C10, cu o zonă de comunicare – legătura directa cu acesta, printr-un corp de clădire cu regim de înălțime 1E parțial, pentru a se putea crea circuitele spitalicești”, după cum se explică în Referatul de aprobare al proiectului de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire imobil cu destinația de spital în str. Filantropiei, nr.1” la Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, întocmit de Direcția Investiții, Achiziții și Licitații din cadrul Primăriei Craiova.
Conform SF-ului, valoarea totală a proiectului se ridică la 478.512.717,23 lei, TVA inclus, din care execuția ajunge la 360.638.862,92 lei. Durata de realizare a spitalului este de estimată la 28 de luni, din care patru luni sunt necesare proiectării, iar execuţia şi fazele adiacente – 24 luni. SF-ul a fost realizat de firma CECO ARCHITECTS S.R.L din Timișoara.
Olguța Vasilescu: ”Facem acest spital, fie cu fonduri UE, fie prin împrumut”
”De peste 2 ani se lucrează la acest proiect. Acum a avansat cu încă o etapă, aprobăm SF-ul, care a fost o adevărată epopee, pentru că procedura a fost selectată de ANAF și ne-a întârziat aproape un an, până am ajuns în acest punct. Ne-am fi dorit foarte mult ca Spitalul de Pediatrie, care va deservi 5 județe din Oltenia, să fie finanțat prin PNRR, din păcate nu s-a aprobat în listă, deși era cel mai avansat proiect la vremea respectivă (…) În regiunea Olteniei nu a fost aprobat nici măcar un spital, ci doar o secția a Spitalului Militar, în toată regiunea. E motivul pentru care am discutat cu ministrul Sănătății să rediscute la Comisia Europeană această listă, ca să poată fi completată cu alte proiecte mature, cum este al nostru. (…) Ieri s-a discutat în coaliție acest subiect, ca s-o susțină de data aceasta toate partidele”, a declarat, astăzi, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Edilul a adăugat că dacă nu vor fi obținute fonduri europene, atunci municipalitatea va apela la un împrumut bancar pentru construirea Spitalului de Pediatrie.
”Eu sunt 100% convinsă că, indiferent cum, chiar dacă este vorba de fonduri UE, cum ar fi cel mai bine, chiar dacă va fi nevoie să facem un împrumut, va trebui să facem acest spital, pentru că e nevoie de el pentru întreaga regiune. Ar fi extraordinar să reușim să construim acest spital în următorii ani”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Date tehnice
Principalii indicatori tehnico-economici aferenți scenariului 1:
Sconstruita propusa = 1.899 m2
Sdesfasurata propusa = 13.021,63 m2
Sconstruita totala= 8.147 m2
Sdesfasurata totala = 32.636,06 m2
Sutila propusa= 10.453 m2
Nr. loc. parcare propuse = 144 + 3 locuri persoane cu handicap
P.O.T.= 36.47 %
C.U.T.= 1,46
Dimensiuni maxime construcție (amprenta la sol): 66.00 x 30.14 m