Primăria Craiova cumpără ”Colibri”, dar nu are ”colivii”

744
Reclame

Municipalitatea craioveană e gata să plătească minimum 422.500 euro pentru sediul Teatrului de Copii și Tineret ”Colibri”. După aproape 10 ani în care a plătit pentru el chirie Sindicatului Liber Electroputere, Consiliul Local Craiova a aprobat raportul de evaluare privind preţul de pornire al negocierii pentru achiziţia imobilului din Str. Calea Bucureşti, nr.56, în cuantum de 2.089.432 lei, fără TVA. Vestea a fost bine primită de aleșii locali, care au lăudat activitatea instituției. Însă, a existat și un ”DAR”. Asta pentru că sediul este într-o zonă rezidențială aglomerată și, ca mai peste tot, locurile de parcare sunt o mare problemă.

Sindicaliștii de la Electroputere dădeau Primăriei Craiova, în 2013, spre închiriere, imobilul de pe Calea București, iar municipalitatea o dădea în administrarea Teatrului Colibri. Clădirea era deteriorată, iar spațiile improprii. Cu un bun management, instituția a reușit să refacă sediul și să atragă publicul. În 2018, Adunarea Generală a reprezentanților salariaților Electroputere a decis vânzarea imobilului către primărie, iar primăria a acceptat achiziția. Abia anul acesta, s-a procedat la estimarea valorii de piaţă a imobilului, în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor HCL nr. 522 din 2018, prin care s-a decis cumpărarea clădirii.

Zona teatrului, paralizată de mașini

Succesul activităților derulate de ”Colibri” este de necontestat. Însă el a adus și dificultăți pe măsură. Teatrul nu are locuri de parcare. Cu cât publicul e mai numeros, pe atât de multe sunt și autovehiculele. Situația a fost expusă de consilierului PER Octavian Mateescu. Alesul a cerut primarului să ia în calcul și achiziția unui teren în imediata apropiere pentru amenajarea unor parcări.

Teatrul Colibri/Sursa foto: firmecraiova.info

Ca locatar de peste 30 de ani în zonă, am văzut și degradarea acestei clădiri și revitalizarea ei, după 2013, când a fost preluată de Teatrul Colibri. Îmi dau seama de cât de bine își fac treaba ce de acolo după felul în care este paralizată zona de mașini de DJ, GJ, MH, VL, atunci când sunt spectacole. Oamenii vin din toată Oltenia la Teatrul Colibri. Dar vreau să ridic și o problemă care are legătură exact cu acest subiect: parcările în zonă. Vreau să se ia în considerare faptul că din cauza permanentizării teatrului acolo – clădirea în sine nu are locuri de parcare deloc, lângă este un popular spațiu de joacă, la zece metri lângă se mai construiește un bloc de 8 etaje – zona este efectiv hiper-aglomerată și nu sunt parcări. Există un teren lângă teatru, destul de mare, de câteva mii de metri pătrați, care poate fi luat în considerare pentru parcări. Chiar dacă nu e luat în considerare, trebuie văzută pe termen mediu și lung o soluție pentru zonă, pentru că nu mai poate absorbi mașini, iar activitatea principală a Teatrului Colibri este organizarea de spectacole. Iar la spectacolele respective oamenii trebuie să aibă unde să parcheze. Sunt pentru acest punct, dar, vă rog, pentru Teatrul Colibri și pentru zona rezidențială să se ia în considerare locuri de parcare cât încă mai este acel spațiu sau să se reorganizeze spațiile deja existente”, și-a expus punctul de vedere ecologistul Octavian Mateescu, la ședința CL din 30 iunie a.c..

Primarul Craiovei i-a dat dreptate și i-a răspuns că administrația se va interesa de un teren în apropiere.

Într-adevăr, zona este sufocată de mașini, cu atât mai mult cu cât în apropiere sunt și două spitale, Filantropia și Boli Infecțioase. Din cauza asta avem un studiu de fezabilitate acum pentru construirea unei parcări în spate, la Blocul Elvila, dar mai este necesară cel puțin încă o parcare mare în zonă. O să ne interesăm exact, să vedem un teren unde se poate construi”, a precizat Olguța Vasilescu

ALEGEREA EDITORULUI