ANM construiește la Cârcea un turn cu radar pentru depistarea fenomenelor meteo periculoase

1151

Un radar Doppler, capabil să furnizeze informații referitoare la poziția și rata precipitațiilor și fenomenele meteorologice asociate, precum și avertizările timpurii în cazul unor fenomene meteorologice periculoase va fi instalat în incinta Stației meteorologice Craiova și va deservi Oltenia. Terenul pe care se va amplasa radarul este localizat în comuna Cârcea (cimitir Aeroport, nr. 150D), exact lângă terenul de 12.655 mp pe care Craiova l-a primit în decembrie 2021 de la CJ Dolj pentru realizarea unei parcări publice de tip Park&Ride. Lucrările pentru radarul meteorologic ar urma să înceapă în luna august. Mai întâi va fi construit un turn nou.

Terenul de la Cârcea, delimitat cu albastru, pe care se va construi turnul pentru amplasarea radarului meteo în incinta Stației Meteorologice Craiova

De altfel, Primăria Craiova va pune temporar la dispoziția Administrației Naționale de Meteorologie 600 mp din cei 12.665 mp pentru organizarea șantierului aferent proiectului “Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale” – ”Construire și Instalarea TURN RADAR METEOROLOGIC DOPPLER, DUAL-POLARIMETRIC, ÎN BANDA S”, situat în judeţul Dolj, localitatea Cârcea. Asta pentru că fundaţia noului radar va avea o latură pe limita de proprietate a imobilului și este necesară obţinerea acordului Municipiului Craiova, pentru depozitarea temporară a pământului excavat.

Accesul către locul instalării noului radar meteorologic nu se poate realiza prin incinta
ANM (poarta de acces) din cauza spaţiului de manevră pentru utilajele cu gabarit depășit
(macara) este limitat. Opţiunea recomandată este ca accesul să se facă pe terenul vecin pe
latura de vest, aflat în domeniul public al Municipiului Craiova, caz în care este necesar
încheierea unui acord de principiu cu Municipiul Craiova pentru punerea la dispoziţie a unei
suprafeţe de aproximativ 600 mp, în vederea execuţiei lucrărilor aferente Obiectivului”, se arată într-un proiect de hotărâre pe care Consiliul Local îl va dezbate joia aceasta.

Radarul din Dolj este unul dintre cele 7 care vor fi amplasate în România, pe terenuri aflate în administrarea Administrației Naționale de Meteorologie din: București-Băneasa, Medgidia, Bârnova, Bobohalma-Târnăveni, Craiova-Cârcea, Oradea–Dealul Vântului și Timișoara. Investiția se derulează cu fonduri europene prin POIM 2014-2020.

Sistemele radar vor permite supravegherea meteorologică completă a unei zone
geografice circulare cu o rază de până la 400 km în jurul poziției/amplasamentelor
radar. Capacitatea spațială de detectare a hidrometeorilor semnificativi va fi până la o
distanță de 200 km în modul Doppler/viteză (impuls scurt) și 400 km în modul
precipitații/intensitate (impuls lung). Radarele vor funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile) pentru a furniza informații referitoare la poziția și rata precipitațiilor și fenomenele meteorologice asociate cu sistemele de nori detectate, precum și avertizările timpurii în cazul unor fenomene meteorologice periculoase.

Lucrările propuse la Cârcea prevăd realizarea turnului și amplasarea radarului Doppler în bandă S, cu dublă polarizare; instalarea de echipamente de comunicații; sistem pentru
detectarea genului norilor și a fenomenelor meteorologice asociate, ce include sisteme video specifice domeniului meteorologic de recepție, analiză, prelucrare și transmitere
de imagini la un orizont de 360° spre bolta cerească; traductor vizibilitate orizontală, traductor măsurare strat zăpada; ceilometru; aparat portabil măsurare umiditate.