Primăria Craiova plătește despăgubiri de 525.000 euro pentru realizarea drumului ”Promenada Mall”

2542
Reclame

Două persoane juridice, 13 persoane fizice și o persoană neidentificată vor primi în total 524.500 euro de la municipalitatea craioveană ca urmare a exproprierilor necesare pentru realizarea tronsonului 3 al drumului de legătură Calea Severinului – Str. Brestei, de la intersecția Calea Severinului – Bulevardul Tineretului până la intersecția Str. Brestei – Str. Râului. Mai exact, este vorba despre continuarea drumului realizat de investitorul Promenada Mall, respectiv Nepi Rockcastle, prin General Building Management SRL.

Sumele necesare plăţii despăgubirilor în vederea realizării exproprierilor au fost stabilite de un evaluator autorizat, pe Acordul cadru nr. 84471/04.05.2022 pe care primăria l-a semnat pentru achiziția serviciilor de evaluare a bunurilor mobile și imobile aparținând domeniului public și/sau privat din municipiul Craiova.

Prin hotărârea nr.137/2022, Consiliul Local al Municipiului Craiova a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere, pentru cauză de utilitate publică de interes local, a 16 imobile proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere pentru realizarea tronsonul 3 (vezi tabelele de mai jos).

Proiectul de hotărâre pentru însușirea rapoartelor de evaluare ce stabilesc valorile individuale aferente despăgubirilor pentru cele 16 imobile proprietate privată, situate pe amplasamentul tronsonului 3 al drumului de legătură va fi supus votului consilierilor municipali în ședința din 28 iulie 2022.

NEPI Rockcastle construiește drumul de legătură între Calea Severinului și Bvd. Râului din Craiova în cadrul investiției Promenada Mall, apoi îl va dona Primăriei Craiova. De cealaltă parte, Primăria Craiova se ocupă de exproprierile imobilelor care trebuie demolate pentru realizarea drumului. Inițial, primarul Olguța Vasilescu anunțase că este vorba de 17 proprietăți, terenuri și case, dintre care, preciza edilul în cadrul unei conferințe din 22 martie 2022, trei nu ar fi avut niciun fel de documente.

Suprafața afectată de lucrări este de 3.500 mp, între care 11 proprietăți sunt înscrise în Cartea Funciară a UAT Craiova, iar restul de șase sunt neînscrise. Trei au acte de proprietate, iar 3 nu au niciun fel de acte de proprietate. De asemenea, este și parțial teren al municipiului Craiova, în suprafață de 10.786 mp. Aici nu este nevoie să facem niciun fel de expropriere. Așadar, de exproprieri ne ocupăm noi, cu tot cu partea financiară, iar execuția infrastructurii se face pe cheltuiala firmei care construiește acest mall, iar la finalizare această arteră de circulație va fi trecută în proprietatea municipalității. Nu putem să fim decât fericiți că avem în sfârșit un fel de centură interioară a Craiovei, foarte necesară pentru traficul din oraș”, declara primarul Craiovei în cadrul unei conferințe de presă organizată de investitor pe 22 martie 2022.

Conform Olguței Vasilescu, banii pentru exproprieri au fost prevăzuți în bugetul localității pentru achiziția de terenuri: ”Cei care nu dețin documente pentru imobile vor fi expropriați doar pe teren, având în vedere că pentru noi, practic, nu există nicio construție pe ele. Asta aviz amatorilor care mai construiesc în Craiova fără să aibă autorizație de construire”.

Investitorul estima că valoare lucrărilor pe tronsonul 3 al noului bulevard, unde sunt necesare exproprierile, este de 730.000 euro fără TVA. Suma cuprindea doar lucrările specifice, fără costurile aferente pregătirii terenului, fără lucrările de demolări, exproprieri etc..

Foto cover: captură youtube Don Drone

ALEGEREA EDITORULUI