Primăria face-un schimb bun de imobile cu Mitropolia

1306
Corpul în care învață elevii de școală primară și gimnazială ai CN Elena Cuza, aflat în proprietatea Mitropoliei Oltenia/Sursa: Google Maps
Reclame

Clădirea în care învață 700 de elevi de școală primară şi gimnazială din cadrul Colegiului Naţional „Elena Cuza”, aflată în proprietatea Mitropoliei Olteniei – Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ilie”, trece la Primăria Craiova. Municipalitatea îi dă la schimb Casa de Cultură a Sindicatelor.

Autoritatea publică locală a solicitat Mitropoliei Olteniei cedarea către Municipiul Craiova a imobilului-construcție Corp B, în care se desfășoară ciclurile primar și gimnazial al Colegiului Național ”Elena Cuza”, și a terenului de 1.150 mp aferent acestuia, în schimbul imobilului construcție Casa de Cultură a Sindicatelor, din Str. Frații Buzești, nr. 23, și a terenului de 1.017 mp, aflate în proprietatea sa.

Corpul B şi terenul din Str. Mihai Viteazul, nr. 12A, Craiova au făcut obiectul mai multor litigii, fiind retrocedate Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ilie” – Craiova şi Mitropoliei Oltenia prin Decizia Comisiei Speciale de retrocedare nr. 1481 din 10.10.2007. Ca urmare a unei sentințe judecătorești, unitatea de învățământ a fost nevoită să plătească și o chirie în cuantum de 317.000 lei în anul 2017, pentru perioada 2009-2017.

 

Imobilul de pe Str. Frații Buzești nr. 23 – Casa de Cultură a Sidicatelor Craiova – aflat în proprietatea Municipiului Craiova/Sursa foto: Google Maps
Imobilul de pe Str. Frații Buzești nr. 23 – Casa de Cultură a Sidicatelor Craiova – aflat în proprietatea Municipiului Craiova/Sursa foto: Google Maps

Ca schimbul să poată fi făcut, terenul și clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor trebuie mai întâi să fie trecute din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Craiova. Valoarea de inventar a terenului este de 2.817.770,73 lei, iar a construcției – 3.929.737,87 lei. De cealaltă parte, proprietatea Mitropoliei Olteniei de la ”Elena Cuza” trebuie evaluată, iar raportul de evaluare trebuie însușit de Consiliul Local Craiova.

Pentru a putea asigura buna desfăşurare procesului educaţional al Colegiului Naţional Elena Cuza Craiova (…) şi ţinând cont că în imobilul situat în Craiova Str. Fraţii Buzeşti nr. 23 nu se desfăşoară activităţi de uz şi interes public, este necesară trecerea din domeniul public al municipiului Craiova în domeniul privat al municipiului Craiova a imobilului (…) în vederea efectuării schimbului de imobile. Menţionăm că necesitarea schimbării de regim juridic (…) se justifică şi prin aceea că în imobil nu se desfăşoară activităţi ce deservesc uzul şi interesul public, compartimentarea lui interioară nu este pretabilă funcţionării şi derulării activităţilor specifice unor instituţii publice şi având în vedere menţinerea aceluiaşi regim juridic al respectivului imobil, dar şi ţinând seama de atributele dreptului de proprietate publică, acest fapt ar constitui un impediment în a-l utiliza şi în alte scopuri decât acela de bun de utilitate publică”, se arată în Raportul care însoțește proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbului de imobile între Municipiul Craiova şi Mitropolia Olteniei – Arhiepiscopia Craiovei – Parohia Ortodoxă „Sfântul Ilie” – Craiova. Acesta va fi prezentat plenului în ședința ordinară a CL Craiova din 28 iulie a.c..

 

ALEGEREA EDITORULUI