Municipalității craiovene pare că-i place zicala ”cine face și desface, tot timpul are ce face”. Bașca, ni se pare nouă, că-i cam filează o lampă. După ce a refăcut aleile, trotuarele și spațiiile verzi de pe Calea București vrea să treacă la mutarea cablurilor aeriene în subteran. Anunțase încă de anul trecut că o va face, la pachet cu lucrările amintite. Ne așteptam, totuși, să o facă precum operațiile matematice, căci ordinea efectuării lor este obligatorie pentru obținerea rezultatului corect. Altfel, iese un talmeș-balmeș. Muncă depusă degeaba și bani cheltuiți aiurea.
De obținerea autorizațiilor și execuție se ocupă firma care întreține iluminatul public din Craiova de ani buni – SC Flash Lighting Services SA București. Pentru că reprezentanții Primăriei Craiova nu au dorit să ne ofere niciun fel de informații legate de această lucrare, bănuim noi că ea s-ar face în cadrul Contractului de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public din municipiul Craiova nr. 48275/27.03.2015. Deși, având în vedere obiectul lucrărilor, ar trebui făcute prin licitație publică.
Ciudățeniile din acte și subteran
Conform Certificatului de Urbanism nr. 1296 din 21.07.2022, documentul a fost solicitat de Municipiul Craiova prin SC Flash Lighting Services SA București pentru ”Reabilitare sistem de iluminat public Calea București zona cuprinsă între strada Jan Negulescu și B-dul Decebal”. Mai exact, de la pasajul suprateran, până la intersecția cu Bvd, Decebal. Până aici, toate par bune. Numai că, potrivit documentului mai-sus menționat, principala lucrare este de introducere a cablurilor aeriene în subteran, adică lucrări de canalizație. Inclusiv pe cele de cablu tv, telefoni etc.
”In proiectul pentru obtinerea AC sa se specifice lungime totala a liniei electrice , pe planul de situatie si in memoriul tehnic. La faza de autorizaţie documentaţia tehnică (piese scrise şi desenate) va cuprinde detalii referitoare la săpături şi cote de nivel ,precum şi tehnologia de execuţie a refacerii terenului afectat de lucrare. Soluţia tehnică adoptata şi termenul de executare vor respecta Regulamentul pentru traversarea prin spargere a străzilor, trotuarelor şi zonelor verzi din Municipiul Craiova,conform HCL 37/2014. Se va respecta traseul propus din planul de situatie. Referatele de verificare a proiectului la exigentele stabilite de proiectant cu vize in original. Practicarea canalului de preluare a retelelor aeriene existente in subteran nu va afecta circulatia rutiera si pietonala din zona. Se vor identifica detinatorii de instalatii de curenti slabi, care vor fi notificati in vederea eliberarii stalpilor existenti. Dupa executarea lucrarilor, acestia se vor adresa Directiei de Patrimoniu in vederea stabilirii taxei de ocupare definitiva a domeniului public. La faza de AC se va prezenta acordul Directiei de Patrimoniu din cadrul PMC emisa in urma solicitarii detinatorilor de curenti slabi (distributie TV, internet, telefonie fixa, comunicatii diverse). Se va prezenta sectiune canalizatie, lungimea totala a canalizatiei propuse si suprafata totala ocupata de amplasarea cameretelor proiectate si a canalizatiei propuse”, conform CU emis de municipalitate.
Același lucru l-a făcut Primăria Craiova Calea Unirii și anul trecut, pe tronsonul cuprins între Calea București și Str. A. I. Cuza. În mod straniu, autoritatea locală a emis Certificat de Urbanism pentru reabilitarea sistemului de iluminat, dar Autorizația de construire a fost pentru extindere sistem (vedeți mai jos în facsimile). Din nou, altă mâncare de pește. Reabilitarea și extinderea e clar că sunt două lucrări diferite.
Și pe Calea Unirii, de documentație și obținerea autorizațiilor s-a ocupat tot SC Flash Lighting Services SA București, ca de altfel și de execuția lucrărilor, după cum se poate observa în fotografia de mai jos. Asta deși în Contractul de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public din municipiul Craiova și SC Flash Lighting Services SA București nu se regăsesc prevăzute lucrări de canalizație. Ori nu le-am dibuit noi. Ori Primăria și societatea s-au folosit de diverse artificii, precum denumirea lucrărilor ca fiind de ”extindere” și ”reabilitare” a sistemului public, ca lucrarea să poată fi executată de Flash fără licitație și alte bătăi de cap.
Cu mențiunea că pe ”Unirii” carul nu a fost pus înaintea boilor. Mai întâi s-au mutat cablurile în subteran, apoi s-au reabilitat trotuarele.
Necunoscute sunt și în privința intervențiilor operatorilor celorlalte rețele. Adică instalațiile de curent slab, ca de exemplu cea a Vodafone, se vor regăsi laolaltă în același canal cu cea de tensiune de la iluminatul public? Habar nu avem cum se va executa tehnic toată lucrarea, nici care sunt estimările privind costurile pentru reabilitarea de pe Calea București, mai ales că reprezentanții municipalității care au în sarcină relația cu presa nu ne-au răspuns la întrebări.