CJ Dolj a curățat terenul de lângă Aeroport și are autorizația pentru demolarea clădirilor fostei UM

2220
Sursa foto: Google Maps
Reclame

Toate clădirile situate lângă Aeroportul Internațional Craiova, aparținând fostei unități militare, pot fi demolate. Consiliului Județean (CJ) Dolj i-a fost emisă autorizația de desființare pe 8 august. Administrația județeană a început să defrișeze din primăvară vegetația spontană care crescuse pe teren, pentru a putea construi noul terminal, investiție care se ridică la circa 97 de milioane de euro.

Zona în care s-au făcut defrișările și se execută demolările. Sursa: geoportal.ancpi.ro

Contractul pentru defrișarea şi curăţarea terenului, evacuarea materialelor rezultate în urma dezafectării şi transportul acestora, astfel încât amplasamentul să devină liber de construcţii după dezafectare, a fost atribuit pe 24 martie a.c. societății ROMFER TRANS SRL din Craiova, pentru 514.000 euro, bani de la bugetul județului.

În clădirile care urmează să fie demolate, 21 la număr, au existat magazii, garaje, o remiză auto de peste 1000 mp, o fabrică de oxigen, o uzină electrică, un depozit alimentar de circa 700 mp, un bordei subteran, un castel de apă, un bloc alimentar de peste 1.400 mp etc.

Erbașu SA, lider de contract

Reamintim că CJ Dolj a semnat în decembrie 2021 contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea si modernizarea Aeroportului International Craiova”, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, în valoare de 97 milioane euro.

După 4 luni a fost semnat și contractul pentru execuția lucrărilor, licitație câștigată de asocierea Construcții Erbașu SA (lider) – Grup Primacons – Vahostav SK. Subcontractanţi şi terţi susţinători ai liderului sunt mai multe firme: Geo Arc SRL, Aero Project SRL, Erbașu Total Construct SA, Erbașu Edil Construct SA, Electro Alfa International SRL, Secunet Project SRL, TIAB, Otis Lift SRL și North Star Industrial Serv SRL. Termenele sunt de patru luni pentru proiectare şi 20 de luni pentru execuţie.

Terminalul nou va avea o suprafaţă construită de 12.791 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 27.547 mp. Vor fi construite drumuri de acces, vor fi amenajate suprafața nivelată a benzii pistei şi aria de siguranţă, banda căii de rulare. În proiect intră și asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; gard perimetral de securitate; drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice; platforme antisuflu. Totodată vor fi realizate puncte de acces şi control; poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită; platformă de degivrare aeronave; platformă de îmbarcare-debarcare; cale de rulare Alfa; cale de rulare Foxtrot; platformă de întoarcere pe pistă; suprafaţă deservire echipamente handling; mijloace aeroportuare, echipamente şi sisteme de control securitate; centrală termică, post transformare; gospodărie de apă şi incendiu; zonă de transfer pasageri.

ALEGEREA EDITORULUI