(Video) Războiul insignelor. Darea amenzilor: IPJ vs PLM

1849
Mașini electrice, Poliția Locală Craiova/Sursa foto: digi24
Reclame

Cu toate că până de curând se credeau zmei, agenții Poliției Locale a Municipiului (PLM) din subordinea Primăriei Craiova au început să dea doar avertismente orale de frica Poliției naționale, care i-a amendat pe locali la sânge pentru tot ce se putea: lipsa purtării centurii, lipsa certificatului de înmatriculare în original, lipsa măștii, blocarea drumului public etc.. Poziția ghiocel a Poliției locale din ultima perioadă se explică prin eșuarea unor manevre în forță încercate recent, eșecuri care aproape au determinat îngenuncherea brațului (în)armat al primăriei către Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ).

PLM era forță

În domeniul rutier, poliția locală are posibilități de intervenție mult mai reduse decât poliția națională, însă ambele instituții au abilitatea de a constata și sancționa parcarea ilegală pe domeniul public. Cu toate că în teorie principiul „colaborării loiale” ar trebui să fie baza relației dintre cele două poliții, în realitate polițiștii locali au ajuns să se calce pe coadă cu polițiștii naționali, în special când se „prind” unii pe alții încălcând normele rutiere.

Așa cum se vede în filmarea de mai sus, la începutul lunii iulie 2022, PLM Craiova lucra în forță. Astfel, agentul local Florin-Valentin Popa a constatat că autoturismul Audi era parcat neregulamentar de polițistul național Florin-Alin Vechilu. Un trecător a filmat interacțiunea dintre cei doi polițiști. Se remarcă faptul că polițistul național vine la mașină, îi arată respectuos actele și își mută autovehiculul, iar apoi e trimis la casierie pentru a achita amenda zdravănă primită de la polițistul local.

Reacția Poliției naționale 

Însă polițistul național Florin-Alin Vechilu nu numai că s-a hotărât să conteste amenda primită, înregistrând la Judecătoria Craiova dosarul civil nr. 18606/215/2022. L-a convins pe Dumnezeu să facă și o minune.

Dosarul nr. 18606/215/2022 aflat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Craiova având ca obiect contestația lui Vechilu Florin Alin împotriva amenzii date de PLM Craiova

A doua zi, după ce oficial nu a fost filat câteva ore de niște băieți (care nici ei nu erau contra-filați oficial de alți băieți), polițistul local Popa Florin-Valentin, cel care îl amendase pe polițistul național Vechilu Florin-Alin înainte cu o zi, a fost descoperit, întâmplător, dar în flagrant, de reprezentații Poliției naționale, circulând cu autospeciala PLM fără a purta centura de siguranță. Pe cale de consecință, divină și rutieră, un polițist național l-a sancționat contravențional pe polițistul local Popa Florin-Valentin și l-a trimis la casierie pentru achitarea unei amenzi zdravene. Ca în povestea anterioară, la rândul său, nici polițistul local nu s-a dus la casierie, ci a contestat și el amenda primită de la colegul celui pe care îl amendase în ziua anterioară, înregistrând pe rolul Judecătoriei Craiova dosarul civil nr. 18148/215/2022.

Dosarul nr. 18148/215/2022 aflat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Craiova având ca obiect contestația lui Popa Florin-Valentin împotriva amenzii date de IPJ Dolj

Poziția ghiocel

IPJ Dolj și PLM Craiova nu sunt la primul conflict. Pe rolul magistraților sunt înregistrate plângeri penale făcute de Octavian Mateescu, șeful PLM Craiova, împotriva unui polițist național care i-a amendat localii din subordine, chipurile, ca răzbunare. Aceste plângeri penale, scrise repede la ceas de seară în lumină obscură, nu au luat în calcul faptul că, poate, polițistul național a avut grijă să documenteze foarte bine ceea ce a constatat. Ca de exemplu, pentru a nu fi dubii, să înregistreze audio-video situațiile de fapt. Drept urmare, contestațiile în civil împotriva amenzilor au cam picat, instanțele statuând că polițistul național a constatat chestiuni reale. Nu numai că se pare că polițiștii naționali au dat amenzile pe bune, dar umilirea unui coleg cunoscut drept o persoană cinstită și corectă prin mutarea pe un post unde nu își mai poate face meseria, tracasarea lui prin instanțe și parchete, comitete și comiții, a determinat mulți polițiști naționali să se solidarizeze cu polițistul reclamat penal, ceea ce a distrus și puțina colaborare care mai exista între cele două poliții. Se anunță o toamnă incendiară și o iarnă friguroasă, fiind imposibil ca detalii picante ale războiului insignelor să nu mai apară în presă la momentul potrivit.

Conform principiului „mai bine o pace strâmbă decât un război drept”, în ultima perioadă PLM Craiova a adoptat poziția ghiocelului și nu mai amendează polițiștii naționali, mulțumindu-se să le dea avertismente orale, învederând însă că nu au depus armele și că așteaptă reclamații suplimentare. Așa cum rezultă din documentul de mai jos, referitor la un autovehicul parcat neregulamentar, din lipsă de locuri de parcare, de un polițist național, lângă Secția 3 Poliție. Oricum, după solstițiul de iarnă, mugurii pomilor vor începe să se încarce cu energie, iar ghioceii vor scoate capul din zăpada rece, spre lumina crescândă. În cele din urmă, ea bate întunericul. Până atunci, așteptăm să treacă echinocțiul de toamnă, pentru a putea relata din bîrlog dacă se mai întâmplă ceva… în forță.