G4Media.ro, Asociația Group 4 Media Freedom & Democracy, Freedom House și Expert Forum trag un semnal de alarmă în ce privește degradarea fără precedent a peisajului mediatic din România.
Marile redacții cenzurează tot mai frecvent subiecte de interes public major, falsificând prin omisiune agenda editorială.
S-a ajuns până acolo încât, la o recentă conferință de presă pe o temă de maximă actualitate, cum ar fi achiziții publice controversate în valoare de zeci milioane de lei, să fie prezenți doar trei jurnaliști.
Nu este prima dată când subiecte importante pentru societate sunt fie total ignorate, fie minimalizate sau ridiculizate.
La fel s-a întâmplat în cazul legii avertizorului public, legilor siguranței, acuzațiilor de plagiat la adresa unor înalți demnitari sau în cazul tentativelor de a întări controlul asupra justiției prin modificarea legilor aflate în dezbatere parlamentară.
S-au creat, așadar, toate condițiile unui dezechilibru democratic periculos. Ele pun în pericol viitorul democratic al României. Instituții cheie de checks & balances funcționează azi ca anexe ale partidelor aflate la putere.
Cea mai mare parte a presei beneficiază lunar de sume generoase de la partidele din arcul guvernamental în condiții de netransparență totală. Există suspiciuni rezonabile că puterea și-a cumpărat liniștea mediatică utilizând bani publici, al căror gardian ar trebuie să fie, între alte instituții, însăși presa.
Libertatea presei este o valoare fundamentală într-o societate democratică. Cenzura și autocenzura din majoritatea redacțiilor românești ating astăzi cote fără precedent, întâlnite doar în autocrații sau dictaturi.
G4Media și semnatarii acestui apel solicită modificarea de urgență a legii partidelor politice în vederea limitării sumelor pe care partidele le pot cheltui cu presa în afara campaniilor electorale, precum și transparentizarea tuturor contractelor încheiate în ultimii ani, în afara campaniilor electorale, de către partide cu televiziuni sau cu alte publicații.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut într-un raport public din 15 septembrie desecretizarea contractelor încheiate de partide cu mass-media.
Facem un un apel la conștiința profesională a jurnaliștilor onești. Îi încurajăm să refuze orice act de cenzură editorială și să-și facă meseria în slujba publicului.
Toate statele membre sunt monitorizate de Comisia Europeană prin intermediului mecanismului privind statul de drept, care se referă atât la buna funcționare a justiției, cât și la libertatea presei.
România riscă să ajungă în situația Ungariei și să piardă fonduri europene dacă nu va lua măsuri pentru a opri degradarea peisajului mediatic și pentru a diminua controlul politic asupra presei.
Articol preluat din G4media.ro