Constructorul Centurii de Sud a Craiovei, calificativ negativ în primul Certificat Constatator Intermediar

1523
Control al șefului DRDP Craiova din luna iunie 2022, la o lună de la începerea lucrărilor (arhivă)
Compania Rizzani de Eccher, din Italia, care execută construcția Variantei Ocolitoare Sud  Craiova, a primit calificativ negativ, la emiterea primului Certificat Constatator Intermediar. Asta înseamnă că societatea nu a lucrat conform termenelor și obligațiilor din contract. Mai exact, i s-a imputat lipsa de mobilizare pe șantier, motiv pentru care construcția a avansat foarte puțin. Autoritățile se așteptau la o intrare ”în forță” pe piața din România, aceasta fiind prima lucrare pe care Rizzani o are în țara noastră. Lungimea drumului este de circa 10 km, iar valoarea contractului este de 30 milioane euro.
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, beneficiarul lucrărilor, a emis primul Certificat Constatator Intermediar, la trei luni, conform legii achizițiilor publice, pentru antreprenorul lucrării “Construire Centură Sud Craiova”, au anunțat, astăzi, reprezentanții DRDP Craiova.
Motivul principal a fost lipsa de mobilizare. Am avut foarte multe întâlniri cu managementul societății, în încercarea de a-i face să înțeleagă că acest proiect este foarte important pentru noi, și le-am spus de la început că nu voi ezita să iau măsuri dacă nu se mobilizează și vor fi întârzieri pe proiect. Încă se pot recupera întârzierile și finaliza lucrările în termenul contractual, dacă se vor mobiliza!”, a declarat directorul DRDP Craiova, Călin Cosmin Petruț. Potrivit acestuia, inspecțiile inopinate în șantier vor continua, la fel și întâlnirile cu antreprenorul.
Nu voi ezita să semnez, peste trei luni, următorul Certificat Constatator Intermediar, negativ, dacă anteprenorul nu înțelege că infrastructura rutieră din România nu mai suportă nicio secundă de întârziere“, a mai șeful DRDP Craiova.
În conformitate cu modificările legii achizițiilor publice, la trei luni se emit Certificatele Constatatoare Interimare prin care se consemnează îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către contractanți și, dacă este cazul, eventualele prejudicii. Emiterea celui de al treilea Certificat în care se constată întârzieri pe un proiect duce la rezilierea contractului și reluarea lucrărilor cu un alt constructor, prin procedură simplificată de contractare.
Contractul pentru proiectul de ocolire a Craiovei prin partea de sud a orașului, semnat de Rizzani de Eccher cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în data de 14 ianuarie 2022, se referă la construcția unui drum cu bandă dublă de 10,5 km, cu zone de urgență, două viaducte, două parcări complet utilate, trei sensuri giratorii, lucrări de consolidare cu cele mai avansate tehnici de construcție. Valoarea totală a contractului este de 30 de milioane de euro.