O realitate neagră și inacceptabilă: 49,6 milioane persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne

315
Sursa foto: https://tristatevoice.com
Reclame

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” semnalează cifrele alarmante și realitatea inacceptabilă care reies din raportul „Estimări Globale 2021”, publicat de Organizația Internațională a Muncii, Walk Free și Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Raportul „Estimări Globale 2021” arată că 27,6 milioane de persoane aflate în sclavie modernă sunt supuse la muncă forțată și alte 22 de milioane, la căsătorie forțată.

Mai mult, situația se înrăutățește. În 2021, numărul victimelor a crescut cu aproximativ 10 milioane de bărbați, femei și copii care au fost forțați să muncească sau să se căsătorească în perioada de la publicarea estimărilor anterioare, în 2017.

Toate acestea se întâmplă în pofida Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU și în contextul provocărilor actuale (i.e. pandemie, conflict armat, schimbare climatică) care au condus la perturbarea ocupării forței de muncă și a sistemului de educație la nivel internațional.

(…)

În ceea ce privește România, situația care se referă la traficul de persoane pe anul 2021 a fost sintetizată în Raportul Departamentului de stat al SUA publicat in luna iulie 2022.

Astfel, din acest raport, reiese că în 2021, autoritățile au deschis 628 de cazuri noi de trafic de persoane (571 trafic sexual, 35 trafic de muncă, 22 nespecificate), o creștere de la 552 în 2020. Autoritățile au trimis în judecată 522 de suspecți de trafic de persoane (506 traficanți sexuali trafic de sex, șase trafic de forță de muncă, 10 nespecificate), o creștere semnificativă față de 234 în 2020. Instanțele de judecată au condamnat 162 de traficanți.

Raportul Departamentului de stat SUA pentru România cuprinde, între altele:

  • Identificarea proactivă a potențialelor victime, în special în rândul persoanelor vulnerabile;
  • Creșterea numărului de ofițeri de poliție care investighează infracțiunile de trafic de persoane și de investigatori financiari specializați în cazurile de trafic de persoane.
  • Intensificarea eforturilor de aplicare a legilor privind munca copiilor, în special în zonele rurale și acolo unde serviciile de asistență socială nu dispun de personal – ș.a.

În același timp, potrivit Comisiei Europene, cu date valabile pentru anul 2020: „România își menține profilul unei țări de origine pentru victimele traficului de persoane, în 2020 fiind astfel identificate 596 de victime ale traficului de persoane.

Majoritatea victimelor identificate au fost exploatate sexual. Populația de sex feminin, atât adulți, cât și minori, are o pondere crescută în totalul victimelor identificate, ajungând la 77,7% în anul 2020.

Nivelul de educație al victimelor traficului de persoane rămâne scăzut, 68,5% dintre victime având cel mult studii gimnaziale, 30% studii liceale sau școlare profesionale și 1,5% o formă superioară de învățământ.

Materialul integral pe PressHUB