Toate forțele din sistemul național de apărare, instituțiile publice și operatorii economici de pe raza județului Dolj sunt implicate, săptămâna aceasta, într-un exercițiu de verificare a stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare în caz de asediu sau război. Între acest exercițiu și conflictul armat din Ucraina nu există vreo legătură, țin să menționeze organizatorii.
”Ultimul astfel de exercițiu a avut loc în anul 2011. Mobilizarea se face periodic, în fiecare județ. Cel de acum ar fi trebuit să aibă loc în anul 2020, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost amânat pentru 2022. Exercițiul nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina”, a explicat, pentru Stiricraiova.ro, col. Liviu Dinu, șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale din judeţul Dolj.
Pe timpul exercițiului, adică între 17 și 21 octombrie, este evaluat potențialul economic și uman al autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici, la nivelul județului Dolj. Se identifică, astfel, resursele materiale, financiare și forța de muncă necesară susținerii efortului de apărare și asigurării continuității activităților economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, potrivit legii.
Fabricile din județ, adaptate la nevoie
Ce înseamnă asta, mai exact? Spre exemplu, se veridică dacă logistica unei uzine din județ poate fi adaptată astfel încât ea să poată fabrica, la nevoie, armament. ”Operatorii economici sunt potențiali furnizori de produse pentru Sistemul Național de apărare. Cum ar fi, de exemplu, Ford. În caz de război, știm, astfel, dacă fabrica Ford se poate transforma, ca să producă echipamente militare”, a precizat, la solicitarea Stiricraiova.ro, col. Dinu.
Operatorii economici asigură alimentele pentru populație
Un alt exemplu dat de acesta este al operatorilor care ca domeniu de activitate alimentația publică. ”Avem cele șapte produse alimentare de bază, cuprinse în planul de mobilizare care se întocmește odată la patru ani, pâine, zahăr, ulei, făină etc. Cu ocazia aceasta, verificăm dacă pe raza județului Dolj avem operatori economici care să le asigure. În caz de război, populația primește alimente de ala acești furnizori, pe care îi stabilim noi la nivelul județului Dolj, pe bază de cartelă. Bărbații primesc o anumită rație, femeile alta, cele gravide o alta, iar bătrânii și copiii o altă rație. Acestea se distribuie prin Consiliul județean la primării. Așadar, operatorii se stabilesc din timp, nu sunt aleși aleatoriu, ca să știm ce avem de făcut fiecare”, spune colonelul Liviu Dinu.
Rezerviștii, tot la datorie
Exerciţiul de mobilizare, numit MOBEX DJ-VL-22, este condus de Ministerul Apărării Naţionale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în cooperare cu MAI, SRI și STS.
Pe timpul exerciţiului, o parte din rezerviştii cu domiciliul în județul Dolj, cuprinşi în planurile de mobilizare, va fi chemată la unitățile militare, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.