Primăria și Consiliul Local Craiova, acționate în judecată din cauza poluării de la CET Craiova II

1185
Imagine surprinsă în februarie 2022, când vântul a purtat kilometri întregi cenușa produsă de Electrocentrala II Craiova a CEO / Sursa foto: Facebook
Reclame
Asociația ”Craiova Noastră” a acționat în judecată Primăria Municipiului Craiova pentru că nu s-a implicat în protejarea cetățenilor de poluarea de Termocentrala CET Craiova II din Bariera Vâlcii. Anul aceasta, Asociația a formulat o petiție către mai multe instituții ale statului prin care solicita implicarea acestora în respectarea legislației de mediu, astfel încât poluarea pe care o face Termocentrala Craiova II să fie redusă ”la valori suportabile și parametri legali”.
Circa 1.600 de craioveni care locuiesc în apropierea termocentralei au semnat petiția, însă reprezentanții Asociației Craiova Noastră spun că niciuna din instituțiile statului nu a reacționat în vreun fel. Documentul a fost trimis și la Garda Națională de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Prefectura Județului Dolj, Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Municipal.
Am luat decizia ca, pentru început, să acționăm în judecată Primăria Municipiului Craiova, considerând că nu-și îndeplinește atribuțiile cu privire la problemele de mediu prevăzute în Codul Administrativ. Culmea ironiei este că Primăria a comandat și a plătit un Plan de Calitate a Aerului în Municipiul Craiova, dar ignoră și recomandările existente acolo. Acțiunea în instanță a pornit în iunie 2022, iar astăzi, în sfârșit, s-a stabilit și termenul: data de 9 noiembrie, după exact șase luni de la depunerea petiției noastre!”, au anunțat cei de la ”Craiova Noastră”.
”În localitatea Craiova se află Termocentrala Craiova II, producător de electricitate și de energie termică având producția bazată în special pe arderea de cărbune. În urma acestei activități, o zonă considerabilă din jurul termocentralei care cuprinde o bună parte din municipiul Craiova precum și câteva comune învecinate este supusă unei poluări permanente care afectează aerul, solul, chiar și apa freatică. (…) Starea de fapt este de o gravitate extremă, greu de înțeles pentru cei care nu locuiesc în zonă și nu sunt direct afectați. Practic, poluarea intensă face ca o serie de activități, de la uscatul rufelor până la cultivarea de legume în gospodăriile proprii, să fie aproape imposibile. De fapt, calitatea locuirii este grav afectată sub toate aspectele. Situația este mult înrăutățită în zilele cu vânt mai puternic, praful și cenușa fiind plimbate, în special peste cartierele Bariera Vâlcii, Rovine, Brazda lui Novac, Gării, Craiovița Nouă, dar și peste localitățile Mischii, Ghercești, Șimnicul de Sus. Mai mult, acțiunile de curățare a străzilor, curților, trotuarelor, dau cantități foarte mari de cenușă, iar evacuarea acesteia, atât de către serviciul de salubritate cât și de către cetățeni, pune și alte probleme, întrucât cenușa este un deșeu toxic (..), se arăta în corpul Petiției transmise către ministerele Sănătății, Mediului și Energiei.