Toată opinia publică a fost lovită de indignare după ce presa românească a anunțat cu titluri care mai de care mai ofuscate că parlamentul Olandei nu vrea ca România şi Bulgaria să intre în Schengen.
La rândul său, clasa politică s-a indignat și ea. Ciolacu s-a simțit jignit, Rareș Bogdan s-a simțit nedumerit, Șoșoacă a chemat la răzmeriță întreaga națiune, iar o parte dintre deputații și senatorii aleși în Parlamentul României vorbeau deschis despre boicotarea mărfurilor olandeze pe piața românească, despre blocarea vămilor pentru olandezi, etc.
În fața unui asemenea val de ură, pornit de atât de multă lume, am avut curiozitatea să văd și eu rezoluția Parlamentului Olandei, cea care exprima refuzul cu privire la primirea României în acordul Schengen.
Slavă-Domnului, în epoca internetului o astfel de curiozitate este lesne de satisfăcut: ordinea de zi și conținutul documentelor se găsește la câteva click-uri distanță.
Așa se face că am intrat pe site-ul instituției, dar acolo, stupoare: nu este vorba despre un refuz exprimat de Parlamentul Olandei ci despre adoptarea unei moțiuni depusă de un parlamentar olandez, Jeroen van Wijngaarden.
Iar în această moțiune (pe care o redau în original, așa cum am descărcat-o de pe site-ul parlamentului), spune foarte clar:
* * *
Nr. 1849 MOȚIUNEA van Wijngaarden
Propus 19 octombrie 2022
Camera,
auzind deliberarea,
– observând că în curând se va vorbi despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen;
– menționând că guvernul olandez a fost împotriva aderării de ani de zile a României și Bulgariei către spațiul Schengen ca urmare a corupției în curs și a problemelor persistente cu crima organizată în ambele țări;
– întrucât corupția și problemele cu crima organizată într-o țară Schengen poate cauza probleme majore pentru funcționarea controlului de frontieră al țării în cauză și ar putea, prin urmare, să prezinte riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întreg spațiul Schengen;
– întrucât în prezent există încă studii care implică o sferă limitată de aplicare și misiuni de constatare a faptelor se desfășoară către funcționarea statul de drept, corupția și crima organizată în România și Bulgaria;
Solicită guvernului să asigure continuarea investigațiilor asupra chestiunii supravegherii frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează strict și corect funcționarea statului de drept și susține scăderea corupției și a crimei organizate în ambele țări și până atunci, nu luați măsuri ireversibile,
Van Vineyards
* * *
Prin urmare, să fie clar, nu avem de a face cu un refuz al Olandei cu privire la aderarea României, ci cu o moțiune exprimată de un parlamentar olandez. În plus – și asta este cel mai important – moțiunea nu cere guvernului să refuze România ci solicită să se asigure continuarea investigațiilor asupra chestiunii supravegherii frontierelor.
Pentru deplina edificare, las aici un print-screen cu ordinea de zi a moțiunilor pe diverse teme votate în acea zi, moțiunea propriu-zisă (în limba olandeză) și traducerea pe care ați văzut-o mai sus și care poate că nu este perfectă (am folosit Google Translate), dar redă sensul corect.
Pentru cine vrea să facă o documentare personală, ordinea de zi, aici: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details/activiteit?id=2022A08160