Wizz Air vrea să construiască la Craiova un hangar de mentenanță de 30 de milioane de euro

2919
Arhivă
Reclame

Wizz Air Hungary Ltd are în vedere realizarea, la Craiova, a unei investiții de 30 de milioane de euro, pentru o unitate de mentenanță a propriei flote. Compania a trimis la începutul acestei luni o scrisoare de intenție Consiliului Județean (CJ) Dolj, în vederea concesionării unei suprafețe mari de teren lângă Aeroportul din Craiova. În context, aleșii județeni au aprobat, astăzi, un proiect de hotărâre privind însușirea propunerii de concesionare a unei suprafețe de circa 10 hectare.

Ținând seama de intenția fermă și serioasă manifestată de către Wizz Air Hungary Ltd prin scrisoarea de intenție înregistrată la Consiliul Județean Dolj sub nr. 25273/04.10.2022, privind obținerea unui teren, pentru construirea și operarea unui hangar de mentenanță, se consideră oportună inițierea concesionării”, se arată în Hotărârea adoptată.

În acest scop, Consiliul Județean Dolj a identificat o suprafață totală de 108.000 mp, aflați în domeniul public al Județului Dolj. Este vorba despre două terenuri, unul situat în Calea București, la nr. 325A, de 34.777 mp, și un altul la nr. 433, de 73.223 mp. Acesta din urmă se afla în administrarea Aeroportului, iar prin votul dat azi de consilierii județeni a fost aprobată și revocarea dreptului de administrare. Terenul de 7 hectare este liber de construcții. Întreaga suprafață se află între Aeroclubul Craiova și parcarea Aeroportului

Wizz Air Hungary Ltd arată în scrisoare oficială că are în vedere o investiție de 30 de milioane de euro, care va genera angajarea a aproximativ 300 de specialiști de la nivel local: ingineri, tehnicieni și personal administrativ, contribuind totodată la prosperitatea economică a regiunii și a comunității locale prin oportunități de angajare.

Capacitatea de la unitatea de mentenanță va deservi în primul rând propria flotă, iar
capacitatea suplimentară va fi vândută pe piață. În colaborare cu partenerii
și experții MRO, Wizz Air Hungary Ltd are de gând să construiască un hangar de mentenanță cu 6 locuri, la care se adaugă facilități administrative: birouri, zone de depozitare și zone de atelier.

Conform legii, CJ Dolj este obligat ca, în termen de 30 de zile de la însușirea propunerii de concesionare formulate de persoana interesată, să procedeze la întocmirea unui studiu de oportunitate, care trebuie aprobat prin hotărâre de consiliu județean. Ulterior, în baza lui se va supune aprobării Consiliului concesionarea terenului prin licitație publică deschisă.

Pentru o zonă ca a noastră, în care rata șomajul este ascendentă, crearea de noi locuri de
muncă va avea impact pozitiv asupra creșterii ratei de ocupare a forței de muncă, ce se va
reflecta atât în creșterea nivelului de trai al persoanelor defavorizate și al familiilor acestora cât și în colectarea de taxe și impozite la nivelul județului Dolj”, mai susțin reprezentanții CJ Dolj.

Conform reprezentanților CJ Dolj, Wizz Air a căutat teren în mai multe orașe din țară. Însă, cel mai probabil, Craiova i-a convins având în vedere că terenul are cale facila de acces către pista aeroportului. În plus, au luat în calcul și începerea lucrărilor pentru construcția unui nou terminal pentru pasageri, pentru care au fost alocate 100 de milioane de euro, cu termen de execuție anul 2024. În paralel, hangarul Wizz ar fi gata tot atunci. Beneficiile ar fi de ambele părți.