În seria de evenimente dedicate hramului Bisericii Romano-Catolice „Toți Sfinții” din Craiova, astăzi, are loc lansarea cărții „Mircea Eliade. Definitio sacri”, autorul fiind părintele prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București.
Evenimentul este găzduit la „Casa Dianu” (Strada „24 Ianuarie”, nr. 4, Craiova), începând cu ora 18.00, în organizarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova. Invitați ai evenimentului sunt prof. univ. dr. Ionel Bușe, de la Universitatea din Craiova și cercetătorul științific Lorena Stuparu, de la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
Despre volumul „Mircea Eliade. Definitio sacri”
„Trebuie recunoscut că un merit al acestei lucrări este faptul de a fi redescoperit și aprofundat rădăcinile și influențele culturale de tinerețe, întotdeauna importante în dezvoltarea succesivă a unui autor, chiar a unuia atât de original ca Eliade. Cititorul va găsi în paginile cărții și multe alte informații importante privitoare la viața intelectuală și formația filosofică a lui Mircea Eliade – autorul evidențiind în mod deosebit cum se articulează influența eseistului și filosofului Nae Ionescu asupra viitorului filosof și istoric al religiilor, ca și asupra altor discipoli cunoscuți, cum ar fi Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu. Dar meritul major al lucrării constă în cercetarea foarte atentă a categoriilor fundamentale din gândirea eliadiană cu privire la sacru și la simbol, trecând dincolo, prin analiză, de operele deja meritorii ale lui Adrian Marino, Ioan Petru Culianu, Mac Linscott Ricketts”. ( din Cuvânt-înainte, de Giovanni Magnani)
La finalul evenimentului va fi oferit un intermezzo muzical de studenții Cristian Fofucă și Andeea Apan, de la clasa de canto a dnei conf. univ. dr. Renata Vari, de la Departamentul de Arte și Media al Universității din Craiova.
Despre autor:
Studii:
– Licența în teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, 1986.
– Masteratul în antropologie filosofică, Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Italia, 1993.
– Doctoratul în filosofie, Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Italia, 1996. Teza de doctorat în italiană: Definitio sacri. Il sacro come „il significativo” e „il destino” e la sua relazione con il metodo storico-fenomenologico nell’opera di Mircea Eliade.
Activități ecleziale:
– Vicar parohial între 1986 și 1989 la Nisiporești și Piatra-Neamț.
– Paroh între 1989-1992 la București.
Activități didactice:
– Profesor de filosofie la Institutul Teologic Romano-Catolic și la Universtitatea “Al. I. Cuza” din Iași, 1996 – 2011
– Profesor de filosofie și teologie fundamentală la Institutul – Teologic Romano-Catolic și la Universitatea din București, din anul 2012
Activități manageriale:
Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, 2001 – 2011
Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din București, 2012 – 2018
Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București, din 2012
Activități publicistice:
Autor a 28 de cărți, dintre care 10 sunt volume colective, și a peste 260 de articole și studii în limba română și în alte limbi străine.
Redator șef al revistei Dialog teologic din 1998 până 2012.
Redactor șef al revistei Caietele Institutului Catolic din 2012 până în 2018.
Redactor șef al revistei Verbum din 2020 până astăzi.
Titluri ale unor cărți mai cunoscute: Mircea Eliade: Definitio sacri (1998;2022), Logica filosofică. Toma de Aquino și Aristotel (2002), Sacro e simbolo in Mircea Eliade (2004); trilogia: Fascinația sacrului (2002), Fascinația binelui (2005) și Fascinația adevărului (2007); Și cred și gândesc (2013;2021); seria: Mysterium Christi, voll. I-V (Meditații filosofice, teolgoice și literare la Evanghelii, 2020-2022).