Clădirea fostei Universități ”Mihai Viteazul” din Craiova se transformă în spital clinic privat

9418
Sursa foto: adevărul.ro
Reclame

Imobilul Facultății ”Mihai Viteazul”, din Strada Tehnicii, își schimbă destinația în spital clinic. Investiția îi aparține Alidei Gogescu, fondatoarea centrelor medicale Sama, preluate în 2015 de cel mai mare jucător din domeniul serviciilor de sănătate private. ”Investiţia în noul spital ar putea ajunge până la 9 milioane de euro, oncologia urmând să fie doar una dintre specializările care vor fi abordate în unitatea din Craiova”, a declarat managerul companiei în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, realizat de Ziarul Financiar.

Clădirea și terenul intravilan în suprafață de 5.784 mp sunt situate lângă Popeci, într-o zonă de instituții și servicii publice cu regim maxim de înălțime P+10E, conform Certificatului de urbanism emis de Primăria Craiova la sfârșitul lunii octombrie. Societatea care a solicitat emiterea documentului vrea să facă doar recompartimentări nestructurala  și să amenajeze scară și lift.

Imobilul clădire și teren pentru care s-a solicitat schimbarea destinației/ Sursa foto: captură Google Street

În același document se precizează expres că imobilul poate fi utilizat cu condiția desfășurării activităților din sfera învățământului preuniversitar sau universitar.

Conform PUZ aprobat cu HCL 201/2009 UTR IS2 (…) funcțiunea dominantă a zonei – instituții și servicii publice – unități de învățământ universitar și preuniversitar. (…) Utilizări permise cu condiții: unități de învățământ cu regim de înălțime P+10E. Se propune – schimbare de destinație din imobil Facultatea Mihai Viteazul în spital clinic, recompartimentare nestructurală 40% și extindere (scară + lift) imobil existent P+4, cu POT propus = 14% si CUT propus=0,68”, se precizează în Certificatul de Urbanism nr. 1868 din 28.10.2022.

Destinația nouă fiind de spital clinic, condiția este întrunită. Conform legii, un spital clinic are în componență secții clinice universitare care asigură asistență medicală, desfășoară activitate de învățământ, cercetare știinţifică-medicală și de educație continuă, având relații contractuale cu o instituție de învățământ medical superior acreditată. Institutele, centrele medicale și spitalele de specialitate, care au în componență o secție clinică universitară sunt spitale clinice.

Universitatea ”Mihai Viteazul” din Craiova și-a pierdut dreptul de a mai organiza examene de admitere în urmă cu circa 10 ani, pentru că nu mai respecta standardele de asigurare a calității actului de învățământ.

Cât despre noul business care se conturează, Alida Gogescu mai declara, conform zf.ro, că ”este firesc să fie în Craiova. Te dezvolţi în oraşele unde se îndreaptă oamenii. Te duci cu investiţiile în oraşele unde ai medici, iar Craiova este centru universitar“.

ALEGEREA EDITORULUI