Culmea conflictului de interese: Universitatea din Craiova a contractat servicii de transport chiar de la firma de transport a șefului Parcului Auto al instituției!

3392
Firma care a primit contractul de transport marfă pus la bătaie de UCV îi aparține unui angajat. Culmea acesta e chiar șeful Parcului Auto al Instituției
Reclame

Firma șefului Compartiment Parc Auto, Mircea Daniel Bica, din cadrul Universității din Craiova, a primit de la instituție, în septembrie anul acesta, un contract direct pentru… servicii de transport. Culmea conflictului de interese este că, așa cum evident se înțelege, unitatea de învățământ superior de stat are propria flotă de autovehicule, între care se numără și cele pentru transport de marfă, dar șeful flotei și-a ofertat angajatorul de la stat în calitate de privat și a câștigat contractul. Valoarea serviciilor cumpărate de Universitate de la societatea lui Bica a fost de 5.200 de euro.

Serviciile, achiziționate pentru transportul unor exponate ale Ambasadei SUA

Conform surselor Stiricraiova.ro, în baza contractului, firma șefului Parcului Auto al UCV, SC Elsimir SRL, s-a angajat să asigure transportul panourilor folosite la expoziția fotografică itinerantă „Noi, Poporul/We the People”, organizată de Ambasada SUA, cu ocazia aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România. Evenimentul a fost pregătit în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, Agenția Națională de Presă Agerpres, în colaborare cu Universitatea din Craiova. La vernisaj au participat, printre alții, consilierul pentru Presă şi Cultură al Ambasadei SUA, Timothy Gerhardson, primarul Craiovei, președintele CJ Dolj, prefectul de Dolj etc.

Deși lansarea expoziției a avut loc la Craiova pe 17 august 2022, unde fotografiile au rămas expuse până pe 17 septembrie, și au fost transportate ulterior la Timişoara, unde expoziția a fost prezentată între 23 septembrie și 24 octombrie, contractul pentru serviciile de transport a fost atribuit de Universitate abia pe 26 septembrie. Însă transportul lor ar fi fost asigurat de firma SC Elsimir a lui Mircea Daniel Bica și înainte de parafarea contractului, acesta fiind sigur că îi va fi atribuit. Expoziția va fi prezentată și în celelalte mari orașe din țară, precum Sibiu, Cluj, Iași, Constanța. Bucureștiul ar fi trebuit să fie ultimul, în perioada martie-aprilie 2023 conform anunțului inițial al organizatorilor, însă, se pare, data a fost modificată. Fotografiile pot fi văzute în capitală (din 26 octombrie) până la 30 noiembrie.

Contractul, rezultat din povestea mașinii fantomatice 

Voci din cadrul Universității din Craiova susțin că atribuirea contractului către firma de transport a șefului Parcului auto al instituției de învățământ superior, Mircea Daniel Bica, nu ar fi fost ”întâmplătoare”. Situația ar avea legătură cu cazul ”fantoma de la Universitate”. Mai precis, cu mașina Skoda implicată într-un accident rutier și înlocuită cu una radiată, de către un alt angajat, Vicențiu Cuc. Acesta din urmă ar fi fost ajutat, la solicitarea directorului general administrativ al Universității din Craiova, Cătălin Aurelian Roșculete, de șeful parcului auto să cumpere un autoturism asemănător pentru ca la nivelul Universității să nu se afle de accident. Mai multe detalii despre asta AICI. Prin atribuirea acestui contract, Bica ar fi fost răsplătit pentru ajutor.

Toate drumurile duc la Roșculete 

De subliniat că Direcția Achiziții Publice și Aprovizionare este subordonată Direcției Generale Administrative (DGA). La fel și Compartimentul Parc Auto, la conducerea căreia a fost mutat Mircea Daniel Bica după pensionarea fostului șef. Anterior, Bica a fost șef serviciu la Stațiunea Banu Mărăcine. DGA este condusă de Cătălin Roșculete.

Cătălin Roșculete în timpul unui interviu acordat Gds, în calitate de director executiv al APIA DOLJ, în 2015 / Sursa foto: Gds.ro

În trecut acesta a mai ocupat funcția de director executiv la APIA Dolj și a avut un mandat de consilier local ales pe listele PSD între 2016-2020. Roșculete este vizat de o anchetă a DNA Craiova, care a cerut vara aceasta mai multe contracte atribuite de Universitate. Detalii AICI. Pe de altă parte, poliția anchetează povestea fantomaticei mașini Skoda. Despre asta, AICI.

Mircea Bica își promovează firma pe pagina de Facebook, așadar nu a făcut un secret din faptul că este și patron și angajat la stat

De remarcat că firma SC Elsimir SRL a avut un salt spectaculos ca cifră de afaceri și profit net cam din aceeași perioadă în care Bica a preluat șefia Parcului auto al Universității din Craiova. Nu insinuăm nimic. Doar constatăm. Declarațiile de avere ale angajatului instituției, Mircea Daniel Bica, de pe ultimii doi ani lipsesc atât de pe site-ul UCV, cât și de pe cel al portalului Agenției Naționale de Integritate.

Posibil o pură coincidență, afacerea lui Bica a avut un avânt spectaculos de când s-a mutat la Parcul Auto al Universității

Conducerea Universității din Craiova ne-a precizat că nu știa de existența acestui contract. De altfel, ni s-a comunicat că dacă avem cunoștință de vreo încălcare a legii să sesizăm în scris instituția. Ceea ce, iată, am făcut acum.

ALEGEREA EDITORULUI