Municipiul Craiova a primit, miercuri seara, trofeul pentru Excelență în Economie Verde, în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România. Potrivit unui comunicat remis presei de Primăria Craiova, premiul a fost acordat pentru investițiile administrației locale pentru protejarea mediului, realizate în 2021, și care au plasat Craiova pe primul loc în țară pentru cea mai mare rată de creștere a deșeurilor colectate separat. Culmea este că operatorul care gestionează gunoiul în Dolj, SC Iridex Group Salubrizare, a început să opereze în Bănie chiar în același an pentru care orașul a fost premiat. Mai exact, la mijlocul lunii iulie 2021. Și cu mari poticneli. În plină vară, Craiova a fost sufocată de gunoaie, fiindcă, explica Olguța Vasilescu la acea vreme, angajații vechii societăți de salubritate a municipalității nu mai lucrau, iar societatea Iridex nu avea suficient personal pentru a face față. Pe de altă parte, doar craiovenii care locuiau la case au primit pubele pentru a selecta gunoiul, de la blocuri fiind ridicat doar cel menajer. Containerele supraterane pentru fracții au fost amplasate și date în folosință abia din anul următor. Adică 2022. Primăria și Iridex au făcut un troc cu achiziția lor. Ca să fie bine, ca să nu fie rău. În altă ordine de idei, nici în ziua de azi platformele pentru containerele îngropate, implementate prin Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în Județul (SMID) Dolj, proiect de 54 de milioane de euro al Consiliul Județean (CJ) Dolj, nu pot fi folosite, la cinci ani de la demararea lui. Toate elementele sunt în strânsă legătură, motiv pentru care premiul pentru colectarea și infrastructura de gunoi este cel puțin ridicol.
Într-un comunicat transmis presei miercuri seara, municipalitatea craioveană se laudă că a fost premiată de AMR pentru investițiile în infrastructura de gunoi. Ca o observație, primarul Craiovei a omis să spună că de infrastructura de gunoi din tot județul se ocupă Consiliul Județean Dolj. Condusă, ce e drept, tot de un social-democrat. Iar reprezentanții municipalității au mai omis și altceva: să menționeze în informarea publică vreo statistică privind gradul de colectare selectivă a gunoiului. Nicio cifră din Craiova, nici din județ. Nimic.
Investiția Primăriei Craiova, în containere cumpărate de Iridex cu constrângeri
S-o referi investiția municipalității (despre care, iarăși, nu se spune mai nimic) la cea făcută în vara anului trecut, la inițiativa Primăriei Craiova. Cu votul consilierilor locali ai PSD, PER și cel al fostului consilier PNL Dan Diaconu, în prezent prefect de Dolj cu susținerea social-democraților, Iridex s-a angajat să cumpere 1.120 de containere de suprafață, pentru colectarea selectivă a gunoiului, care să deservească cetățenii care locuiau la bloc. Iridex le-a cumpărat pe banii ei, dar craiovenii le plătesc. Municipalitatea a constatat, peste noapte, că în cartierele de blocuri nu erau pubele pentru gunoiul reciclabil și a decis că singura soluție era ca operatorul de salubritate să achiziționeze pubelele cu banii proprii, iar administrația locală să îi dea înapoi în rate, timp de 8 ani. Investiția a fost estimată la circa 12,98 de milioane de lei (fără TVA), adică vreo 3 milioane de euro. Problema unei licitații nu s-a pus, fiindcă Iridex era firmă privată și putea cumpăra de la cine dorea. Teoretic. Numai că, surpriză, o singură firmă avea tipul de containere pe care puteau să-l folosească. De ce? E simplu: utilajele achiziționate prin Masterplanul de gunoi al Consiliului Județean Dolj erau prevăzute cu un anumit soft, soft care putea opera doar cu un tip de containere. Iar asta i-a nemulțumit pe mai marii companiei Iridex, care au transmis în câteva rânduri săgeți otrăvite la adresa CJ Dolj. ”Eu vreau să ies din această captivitate făcută de Consiliul Județean Dolj, care ne-a impus mașinile cu CIP-uri și containere. Eu vreau să mă dezvolt în UAT-uri, să pot să achiziționez mașini moderne de la alt producător, să iau alte containere. De ce să stau captiv, când eu găsisem containere în Turcia la 58% din prețul ăstora. Și nu am putut să le iau, că nu îmi dădea voie de la mașină, că au pus CIP-uri pe ele”, declara răspicat Cezar Preda, în calitate de reprezentant al SC Iridex, într-o conferință de presă susținută în noiembrie 2021. Detalii AICI.
Și, altă surpriză, containerele respective erau furnizate de o singură firmă. Care firmă, pe numele ei European Waste Technology, avea în derulare licitația CJ pentru amenajarea platformelor pentru containerele îngropate. (Mai multe detalii AICI). Cum, necum, și firma cu pricina a stârnit un întreg scandal, tot anul trecut. Administratorul societății a acuzat CJ Dolj că a fost amenințat și intimidat și că că din cauza instituției containerele îngropate n-au fost gata, iar cheltuielile materialele au crescut, iar firma sa nu le mai putea susține. S-a ajuns chiar la judecată, însă, la scurt timp firma și Consiliul Județean s-au împăcat. (Mai multe informații despre asta AICI)
Primăria știa că va fi premiată de luna trecută
Edilul Craiovei Olguța Vasilescu anunța că orașul va fi premiat pentru cum gestionează gunoiul încă de luna trecută. ”O să luăm și premiu în perioada următoare, pentru că am reușit ceea ce niciun alt județ nu a reușit până acum. În ceea ce privește colectarea selectivă, trebuie să știți că județul Dolj este pe primul loc în România, la ora actuală. (…) Infrastructura pe care noi o avem în județul Dolj și localitatea Craiova vă spun că n-o are nimeni în România. Suntem pe primul loc”, afirma Olguța Vasilescu, ca urmare a unei interpelări venite din partea unui consilier local al USR, Cosmin Teodorescu, în ședința ordinară a Consiliului Local Craiova din noiembrie.
Alesul local îi reproșase că la Craiova ”suntem restanți la anumite categorii”. ”Cea mai mare o avem la acele containere îngropate. Nu mai știu câți ani au trecut de când au început lucrările. Cinci ani? Și nu cred că le terminăm nici anul acesta. Un al doilea aspect este că nu s-a făcut nicio campanie de informare în Craiova și probabil că de asta oamenii și aruncă gunoiul pe unde le vine, pentru că noi nu facem nimic pentru a preveni acest lucru și de asta plătim și acele sume către societatea de salubritate, ca să curățați domeniul public”, spunea Teodorescu.
Iar Olguța Vasilescu a găsit țapul ispășitor: furnizorii de utilități.
”În ceea ce privește containerele îngropate, au fost, într-adevăr, întârziate foarte mult. Nu din cauza constructorului, nu din cauza celui care a făcut proiectul, ci din cauza faptului că pe domeniul public, din păcate, nu toți furnizorii de utilități știu pe unde le trec toate țevile și toate cablurile și ne trezeam în situația în care puneam la dispoziție o locație, iar furnizorii spuneau că e în regulă locația respectivă. Când se apuca constructorul să sape se trezea că acolo dă peste tot felul de țevi și trebuia să întrerupă. Mai departe, trebuia să mergem din nou în ședință de consiliu local să schimbăm locația, din nou să luăm toate avizele, din nou la OCPI, din nou să semnăm. Vestea bună e că acum sunt în recepție toate îngropatele, iar din luna ianuarie pot să devină operaționale. În schimb, infrastructura pe care noi o avem în județul Dolj și localitatea Craiova vă spun că n-o are nimeni în România, suntem pe primul loc”, a răspuns edilul reproșurilor.