Teatrul pentru Copii și Tineret ”Colibri” încheie anul cu un spectacol unic, în premieră pe scena craioveană. E despre puritatea, inocența și bucuria descoperirii Universului, toate povestite fără cuvinte. Cu un scenariu aproape în întregime nonverbal, care, însă, radiază prin muzica live și mișcarea corporală a actorilor și păpușilor pe care le mânuiesc, spectacolul se adresează inclusiv copiilor mai mici de 3 ani. La rândul lor, dincolo de ceea ce poate fi vizualizat, adulții vor percepe viața metaforic. Vor fi un ”Pic” de dramaturgie, suspans, muzică live și o mare provocare pentru actorii craioveni. Fără să vorbească, trebuie să transpună publicul în spectacolul fără cuvinte. La unison, actorii din distribuție mărturisesc că ”Pic” a fost o foarte mare provocare.
”Pic” este o surpriză. Iese cu totul din tiparul spectacolelor cu care publicul Teatrului din Craiova este obișnuit.
”Spectacolul Pic este, în principal, despre schimbare și despre cum o percepem, indiferent de vârstă și despre cum schimbarea nu este un lucru rău. Am venit cu o idee, iar spectacolul s-a creat cu toată echipa Colibri. Fiecare dintre noi am fost ”Pic” câte un pic și am dat forma spectacolului pe care îl veți vedea. Este un spectacol pe un scenariu nonverbal 98%, deci 2% avem text. Asta a făcut să fie mai dificil de pus pe aceeași foaie. Avem muzică live, ceea ce face spectacolul să fie viu. Avem chiar și un basist”, dezvăluie Delia Gavlițchi, în regie căruia se joacă ”Pic”.
”În general, basul nu este un instrument care iese în față, dar colegul Charlie a făcut asta în spectacol, cu note foarte interesante. E un ansamblu frumos și un concept destul de unic. Nu prea are cuvinte, totul e bazat pe muzică și pe energia pe care noi o dăm într-un cerc continuu”, explică actorul Robert Iovan.
Actorii Marin Fagu și Oana Stancu dau viață personajului principal, Pic. ”Licuriciul nostru nu poate să cunoască lumea fără să se întâlnească cu formele diverse ale vieții. Apa s-a ales ca element primordial, așa că vom întâlni toate formele sub care ea se regăsește: ploaie, zăpadă, gheață și așa mai departe, întruchipate de personajele noastre. Niciun personaj nu este la voia întâmplării și toate sunt la fel de importante. Un personaj non-verbal îți pune foarte mult mintea și creativitatea la contribuție. Cu ajutorul teatrului de animație putem transmite, fără cuvinte, foarte, foarte multe emoții. Totodată, nu e deloc ușor să ajungi la performanța de a te exprima fără a te folosi de această cârjă a cuvântului”, a povestit actorul Marin Fagu.
De la stânga la dreapta, Marin Fagu Oana Stancu, Adriana Ioncu și Daniel Mirea Foto: Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova
”Este foarte greu pentru mine personajul, dar este o provocare și mie îmi plac provocările, pentru că în meseria noastră ele sunt cele care ne țin în viața artistică. Recunosc că am avut de învățat și am foarte multe emoții pentru că e un spectacol nonverbal, e prima dată când mă lovesc de așa ceva, pentru că sunt obișnuită să am text. Sper ca totul să decurgă bine și să aibă viață lungă acest spectacol”, a mărturisit și actrița Oana Stancu.
Artiștii Adriana Ioncu și Daniel Mirea joacă Soarele și Luna spectacolului. ”Interpretăm două personaje, părinții astrali ai situației care creează ciclurile de viață: nașterea, viața în sine și apoi finalizarea ei, după care urmează Renașterea. Practic, este întotdeauna o continuitate, totul merge în cerc. E un cuvânt pe care totuși o să-l auzi în acest spectacol: cer. În ceea ce mă privește, lucrez în mască. Masca mea are un metru și jumătate, o țin pe cap și, de sub mască, eu cânt live. Ce m-a surprins și nu spun că nu e ușor pentru că o fac eu, dar, efectiv este dificil, pentru că pașii mei merg într-un anumit ritm, vocea mea cântă cu totul altceva decât muzica auzită de toată lumea, ceea ce este destul de greu de pus în strânsă legătură. Trebuie să fii concentrat pe trei zone: a dansului în sine, a muzicii și a ceea ce cânți tu, ceea ce nu este ce se aude instrumental. Și trebuie să mai știu și unde mă mai duc pe scenă. Cu o asemenea mască trebuie calculați pașii, să știi ce e în stânga și dreapta, să nu ajungi la public mult prea aproape sau definitiv”, a mărturisit și actrița Adriana Ioncu.
”Aveam nevoie de acest gen de spectacole, mai ales că nu-l aveam în repertoriul Teatrului pentru Copii și Tineret Colibri”, spune Geo Dinescu, managerul Teatrului Colibri din Craiova.
Premiera va avea loc vineri, 16 decembrie, de la ora 18.00. Biletele se pot procura de la Agenţia Teatrului Colibri, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00, iar duminica, între 10:00 – 13:00. Preț unic: 20 lei/pers. Spectacolul este programat și sâmbătă, 17 decembrie 2022, ora 18:00.
Mai jos, câteva imagini din timpul repetițiilor.