Apar nimfele de fântână în locul artezienei ”răzătoare” de la Piața Mare

1509
Statuile amplasate în locul cuburilor ”răzătoare”. Foto: Ștefan Veza, decembrie 2022
Reclame

Primăria Craiova ține cu sufletul la gură craiovenii în privința fântânii arteziene amenajată la Piața Mare, în locul unui nuc. Începută în vara anului trecut, construcția a fost departe de ceea ce se plănuia. A fost printre puținele dăți când primarul a recunoscut, fie și cu jumătate de gură, că s-a greșit, scuza fiind aceea că ”numai cine nu muncește, nu greșește”. Dar nu a renunțat la proiect și nici la ambiția ca el să fie făcut în regie proprie.

Ar trebui să fie două cuburi, iluminate noaptea, care par suspendate când curge apa. Din păcate, colegilor de la RAADPFL nu le-a ieșit un proiect modern, motiv pentru care le-am cerut să scoată lucrarea făcută de ei și să o refacem cum trebuie”, explica primarul Olguța Vasilescu la vremea respectivă.

Modelul pe care fântâna de la Piața Centrală ar fi trebuit să-l aibă
Modelul reușit de angajații RAADPFL

Potrivit reprezentanților administrației locale, modelul cu lumini și cuburi curgătoare a fost înlocuit. Nu și ideea ca de amenajare să se ocupe tot angajații de la Regia Autonomă de Administrarea a Domeniului Public, în ciuda criticilor venite din partea opiniei publice. Craiovenii au sugerat ca, totuși, să fie angajat un peisagist. Mai nou, în fântână au apărut două statui, posibil înrudite cu nimfele de apă dulce din Parcul Romanescu. Reprezentanții primăriei nu au vrut să ne dezvăluie ce reprezintă și nici din ce material au fost confecționate. Ne-au comunicat scurt că va fi… ”o surpriză”.

Statuile amplasate în locul cuburilor ”răzătoare”, decembrie 2022. Foto: Ștefan Veza

La ideea anterioară s-a renunțat. Lucrările sunt realizate de RAADPFL. Este o lucrare în desfășurare, șantier. Ceea ceea ce reprezintă este o surpriză. Lucrările vor fi reluate când vremea va fi prielnică și nu vor mai dura mult după aceea”, au precizat reprezentanții Biroului Imagine din cadrul Primăriei Craiova, la solicitarea Stiricraiova.ro.

Amenajarea unei fântâni pe Calea București face parte din proiectul de modernizare inițiat de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. În urmă cu doi ani edilul lansa și un clip video în care erau proiectate ideile sale de amenajare pentru cel mai tranzitat bulevard al Craiovei. Deși lucrările de modernizare s-au încheiat, realitatea nu are nimic de-a face cu filmul prezentat presei. Nici fântânile arteziene nu au nimic în comun, nici copacii care ar fi trebuit să arate ”ca pe cel mai frumos bulevard din lume: Champs Elysees”. Nici măcar cablurile de pe stâlpi, care trebuia să fie îngropate.

Fântână din clipul de prezentare a Bulevardului Calea București după modernizarea inițiată de primarul Vasilescu

Primarul prezenta un bulevard idilic, cu zeci de specii de flori și arbori, care să ne ducă cu gândul la romanticul Paris. Coroana viitorilor copaci trebuia să fie cubică. Visele s-au năruit încă din fașă. Agenția pentru Protecția Mediului nu a fost de acord cu tăierea copacilor existenți, sănătoși și în plină viață. Olguța Vasilescu afirma atunci că trecerea se va face treptat, prin înlocuirea cu platani: ”Copacii sunt exact ca pe cel mai frumos bulevard din lume: Champs Elysees. Platani tăiați în formă de cub”, explica edilul imaginile de prezentare.