CRAIOVA. Mai Ho Ho Ho cu luminițele de Crăciun! Urmează florile din Târgul de Paște, cel mai frumos din Europa!

1531
Mii de flori au fost plantate în Parcul Romanescu, tema ”Târgului de Paște” de anul acesta/ Foto: Facebook
Reclame

Lia Olguța Vasilescu, edilul Craiovei, susține că municipalitatea n-a avut nicio cheltuială cu organizarea Târgului de Crăciun 2022-2023. Din perspectiva Olguței Vasilescu, instalațiile de Crăciun au fost gratis, factura la curent e, teoretic, inexistență și, de fapt, în bugetul orașului au intrat bani de la comercianți. Totuși, o cheltuială ar fi fost, a spus Vasilescu. Banii aprobați de Consiliul Local pentru înscrierea Craiovei în competiția ”Best European Destination” (EBD), datorită căreia Craiova a fost pe locul 3 în Europa la categoria Cel mai frumos Târg de Crăciun. Taxa de înscriere a provenit din taxa hotelieră, care, oricum, s-ar fi întors în buzunarele hotelierilor, conform primarului. Și urmează Târgul de Paște, clasat pe primul loc în topul EBD de anul trecut, iar Olguța Vasilescu mărturisește că se așteaptă la ”un număr chiar mai mare de turiști față de cât avem acum, de Crăciun”.

Târgul de Crăciun din Craiova, locul 3 în clasamentul european a

Întrebată de unul dintre consilierii locali ai PNL dacă pentru amenajarea a tot ceea ce a însemnat Târgul de Crăciun au fost implicați și sponsori sau dacă totul a fost din bugetul municipiului, dar și care a fost costul total pentru organizarea lui, Olguța Vasilescu a negat că Primăria a cheltuit bani. Nu înainte de a face și o observație cum că întrebarea alesului ar fi avut scopul de a critica târgul.

Mă și miram că nu se ia nimeni de târgul de crăciun, cum de ați ratat acest obiectiv”, i-a răspuns Vasilescu consilierului liberal Marinel Florescu. ”Nu am avut sponsori pentru Târgul de Crăciun, dar n-am avut nici cheltuieli. Instalațiile de iluminat sunt asigurate de firma care face iluminatul public, conform contractului pe care îl are semnat cu Primăria Craiova, că trebuie să facă pe propria lor cheltuială. Doar partea de montare și demontare a acestor instalații este plătită de la buget. În ceea ce privește căsuțele, ele aparțin primăriei și le închiriem comercianților. Deci, cu alte cuvinte, luăm bani, nu cheltuim bani, pentru organizarea acestui Târg de Crăciun”, a continuat Olguța Vasilescu. Potrivit acesteia, nici spectacolele organizate în cadrul târgului nu au presupus costuri, întrucât ”au fost instituțiile de cultură care și-au făcut propriile evenimente acolo”.

În realitate, iluminatul festiv nu este gratuit așa cum susține edilul. Ci costurile sale sunt incluse în contractul de peste 60 de milioane de lei pe care municipalitatea l-a semnat în 2015, pe zece ani, cu firma Flash Lighting Services SA, firma care are delegată activitatea de întreținere a iluminatului public din oraș. În plus, cum singură a recunoscut, montatul și demontatul înseamnă alți bani. Conform adevărul.ro, pentru montarea instalațiilor primăria a plătit o factură de 200.000 de lei. Costuri mărite vor fi, cu siguranță, și în facturile pentru consumul de energie electrică al celor circa două milioane de beculețe. Fie ele led.

Singurii banii pe care Olguța Vasilescu recunoaște că ar fi fost cheltuiți de municipalitate au fost ”doar ce ați aprobat în ședința Consiliului Local din taxa hotelieră, pe care o plătesc hotelierii și, bineînțeles, au pretenția ca din taxa lor să se întâmple ceva, ca să le genereze lor venituri”. Este vorba despre suma de 58.175,5 lei, echivalentul a 11.495 euro, taxă pe care Craiova a plătit-o către siteul EBS (europeanbestdestinations.com pentru promovarea în diverse competiții și articole). În orice caz, edilul a spus încă de la început că indiferent de costuri, Târgul de Crăciun de la Craiova va fi unul spectaculos și nu va face nicio concesie pentru reducerea facturilor. De altfel, primarul anunță că și cel pe care administrația deja îl pregătește pentru Paște va fi la fel de impozant, cu atât mai mult cu cât Craiova a obținut în 2022 locul I anul la categoria celor mai frumoase Târguri de Paște din Europa.

Turiștii și-au găsit cazarea în hotelurile din Slatina

Revenind la taxa plătită de hotelieri, remarca Olguței Vasilescu e cel puțin ciudată având în vedere că într-un interviu celebru acordat recent pentru TVR Craiova, primarul a afirmat că hotelurile au fost pline 100% în week-end-uri de când cu Târgul de Crăciun. Nu că edilul ar fi pus pe masă cifre din vreo statistică oficială, ci din experiențe personale. ”Știu despre ce vorbesc, pentru că am prieteni care au vrut să vină în Craiova și nu le-am găsit locuri de cazare. Unii dintre ei s-au cazat la Slatina, alții s-au cazat în zonele imediat apropiate de Craiova, deci chiar am avut turiști”, i-a explicat Olguța Vasilescu moderatorului emisiunii Actual Regional, de la TVR Craiova, despre cum a stat treaba cu turiștii. Dacă mărturisirea e în sfera celei făcute cu ocazia primei ediții a festivalului IntenCity, când a afirmat că hotelurile din Craiova au fost pline și jurnaliștii de la București n-au mai găsit locuri de cazare și au fost nevoiți să se cazeze pe la Beharca, nu e nimic adevărat. De la municipalitate au fost sfătuiți să caute direct la Beharca, pe motiv că în oraș nu mai sunt. Colegii noștri din presa centrală n-au mers pe fenta municipalității (crede și nu cerceta), drept dovadă au găsit cazare fără probleme la unul dintre hotelurile mari din Craiova.

Parcul Romanescu în aprilie 2022/ Sursa foto: Facebook

Olguța Vasilescu crede că ”vom avea un număr chiar mai mare de turiști față de Crăciun”

În altă ordine de idei, ne mai despart doar trei luni până la Paște. Iar Olguța Vasilescu îndeamnă ”să nu uităm că suntem destinația nr. 1 de Paște”. Un loc care i-a luat complet prin surprindere pe craioveni. Nu de alta, dar nu aveau habar că există și un astfel de top la nivel european. Băgăm de seamă că în acest clasament contează florile plantate de municipalitate.

Este câștigat acest premiu de anul acesta ( 2022 – n.r.), Sunt foarte puține târguri de paște în Europa, e adevărat, sunt doar 8, dar se acordă premiul pe 2 ani, tocmai ca să ai posibilitatea ca în al doilea an să se știe despre tine că ești destinație turistică de Paște și să poți să faci investiții. Va fi spectaculos. Vom face în Parcul Nicolae Romanescu, unde avem niște sute de mii de flori plantate deja și care vor trebui să înflorească de Paște, de Florii, așa cum se întâmplă în fiecare an, și eu zic că vom avea un număr chiar mai mare de turiști față de cât avem acum, de Crăciun”, a mai declarat Olguța Vasilescu în cadrul emisiunii Actual Regional.

Potrivit primarului Craiovei, din acest motiv ”am avut deja discuții cu cei din HoReCa, să înceapă să se extindă. Adică să avem un număr mult mai mare de locuri de cazare față de cât avem acum, locuri care, iată, ne arată că este o capacitate depășită”.

ALEGEREA EDITORULUI