În plină iarnă, fântânile de 15 milioane ”încing” Craiova. Olguța ne dă modernizare la greu!

1849
Reclame

Un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui ansamblu de fântâni arteziene pe scuarul de pe Bulevardul 1 Mai și trei documentații de avizare a lucrărilor de reabilitare pentru fântânile ”Ciupercă”, ”Doljana” și fântâna muzicală din Piața ”Mihai Viteazul”, proiecte a căror valoare este estimată la circa 15 milioane de euro, a iscat un șir lung de critici și nemulțumiri din partea consilierilor USR și PNL. Opoziția s-a plâns că primarul își bate joc de craioveni și, în loc să subvenționeze gigacaloria sau să implementeze alte proiecte legate de infrastructura de transport sau cea școlară, aruncă banii pe proiecte inoportune. În replică, edilul Olguța Vasilescu le-a s spus că nu renunță la fântâni și că ele vor fi amenajate, respectiv reabilitate cu fonduri europene. Poveste lungă…

Bannerul, flinta și flitul

Useriștii au întâmpinat-o, azi, pe Olguța Vasilescu, înaintea ședinței lunare a Consiliului Local Craiova, care se desfășoară la sala de conferințe a Stadionului ”Oblemenco”, cu un banner pe care scria mare: ”15 milioane euro pentru statui și fântâni?! Vă bateți joc de banii craiovenilor!”.

Iar surprizele au continuat în ședință. Senatorul Cosmin Poteraș, fost userist trecut la Reper, a cerut cuvântul în debutul ședinței. Primarul s-a arătat, democratic, de acord, dar Nicoleta Miulescu a comunicat că este necesar votul consilierilor locali. Până aici a ajuns Poteraș, fiindcă votul democratic a fost majoritar împotriva doleanței parlamentarului, care făcuse cerere pentru înscrierea la cuvânt. Aleșii locali ai PSD, PER și cei doi liberali (trădătorii Răzvan Diaconu și Daniel Stoian) care sunt teoretic la PNL, dar practic la PSD, au votat împotrivă. Poteraș a rămas în sală cu gura închisă.

Senatorul Cosmin Poteraș așteptând în picioare aprobarea CL Craiova pentru a vorbi în deschiderea ședinței

Revenind la cele patru proiecte de pe ordinea de zi care vizau fântânile, acestea au fost și cele mai disputate. Bineînțeles, doar de opoziție. Executivul, adică edilul, a făcut ce știe mai bine: a speculat momentul și și-a prezentat toate proiectele pe care le are în plan. Ca în campania electorală. Pe rând, consilierii USR și cei ai PNL au luat cuvântul și au încercat să-l convingă pe primar să renunță la ele. Chiar la începutul ședinței, liberalul Teodor Sas a cerut ca proiectele cu fântânile să fie scoase de pe ordinea de zi. Secretarul primăriei i-a comunicat că pot fi retrase doar de inițiator. Cum a auzit, Olguța Vasilescu a reacționat: exclus!

Conducerea USR Dolj se luptă strict pentru ea, pactizând când e nevoie cu PSD sau PNL”

În vreme ce în plenul CL Craiova Craiova consilierii USR se zbăteau să arate că Executivul ia decizii greșite, pe Facebook colegul lor Daniel Gheba, deputat de Dolj, își anunța demisia din partid. ”(…) Nu mi-am imaginat niciodată că voi fi sabotat și boicotat tocmai de colegii mei de partid. (…) Eu mă lupt si mă voi lupta cu autoritățile care încalcă legea și aduc deservicii cetățenilor, în timp ce conducerea USR Dolj se luptă strict pentru ea pactizând când e nevoie cu PSD sau PNL. La aceasta se adaugă și pasivitatea conducerii centrale a USR care preferă să dea credit celor care luptă pentru propriul ciolan”, a scris, astăzi, pe Facebook, deputatul Daniel Gheba. Usturător! Practic, Gheba a alimentat (sau confirmat?!) zvonurile din oraș care speculează că useriștii (o parte) iubesc… trandafirii.

Subvenția la căldură vs. apa de fântână

Revenind la subiectul fierbinte, fântânile pe care primarul și le dorește pe Bulevardul 1 Mai, liderul USR, Cezar Drăgoescu, i-a reproșat Olguței Vasilescu faptul că o nouă construcție este inoportună, iar banii preconizați pentru realizarea lor ar fi trebuit să meargă la subvenția pentru gigacalorie. ”Considerăm că la câte lipsuri și nevoi sunt în municipiul nostru, legate de parte de infrastructură, educație, școli și așa mai departe, nu ne trebuie fântâni noi de 10 milioane de euro. Legat de reabilitarea celorlalte fântâni, a căror sumă este de 5 milioane de euro, este o sumă mult prea mare. Practic, cele 15 milioane de euro care s-ar cheltui pe aceste fântâni arteziene și statui reprezintă subvenția integrală pe anul acesta pentru gigacaloria cetățenilor. La ședința din decembrie anul trecut v-am făcut un calcul și ar trebui să dăm 15 milioane de de euro astfel încât să compensăm creșterea din decembrie cu 140 sau 150 de lei, astfel încât cetățenii Craiovei să nu mai simtă nimic la buzunar și să nu moară de frig la propriu în casă. Pentru că asta e o reală problemă. Doamna primar spunea că aceste fântâni se vor face pe fonduri europene. Vreau să vă spun că nu scrie nicăieri în materialele pe care ni le-ați prezentat că se vor face pe vreun fond european. Regenerare urbană înseamnă transport verde, părculețe, spații verzi, nu fântâni. Deci, dacă mă întrebați, din punct de vedere al transparenței, trebuia pus în dezbatere publică, să decidă cetățenii sau Consiliul Local pe ce axă ar trebui să mergem din regenerarea urbană. Evident că noi nu vom susține aceste puncte de pe ordinea de zi și vom vota împotrivă, pentru că, așa cum am spus, considerăm că banii ăștia, 15 milioane de euro pot avea altă destinație, mult mai folositoare pentru municipiul nostru”, a spus Cezar Drăgoescu.

Cîrceag: ”Cine se bucură de niște fântâni care sunt în mijlocul unui drum, oamenii care sunt blocați în trafic?”

La rândul său, colegul Eduard Cîrceag a atras atenția că, și dacă ar fi accesibile fonduri europene, nu ar fi potrivit ”să dăm 10 milioane de euro pe statui și fântâni în mijlocul unui bulevard cu șase benzi”. ”În primul rând, nu există o axă de finanțare pentru statui și fântâni. Există una pentru regenerare urbană, care, așa cum a zis colegul meu, include niște obiective care ar fi mult mai importante pentru Craiova. Printre altele, reabilitarea monumentelor. Dacă voi ne spuneți că în momentul de față am rezolvat cu monumentele în Craiova și putem trece la punctul de 10 milioane de euro, înseamnă că trăim în orașe complet diferite. În al doilea rând, reabilitarea sau construirea de locuințe sociale, proiectul cu Cartierul Chinezesc e mort și îngropat. Și noi dăm bani pe fântâni. La începutul mandatului, vă ceream ori piste de biciclete, ori benzi dedicate pentru autobuz, ori investiții în sensul ăsta, ca să rezolvăm problema traficului în Craiova. Nu facem nimic. Nu accesăm fonduri europene pentru ele, dar accesăm pentru statui. Ca o notă personală, ca să închei, înțelegeam dacă erau fântâni, decorații într-un parc, se uita cineva la fântânițe, se bucura de investiția asta. Dar cine se bucură de niște fântâni care sunt în mijlocul unui drum, oamenii care sunt blocați în trafic?”, și-a spus punctul de vedere Cîrceag.

S-a născut sloganul ”Fără fântânițe între prioritățile Craiovei”

Și liberalul Marinel Florescu s-a arătat intrigat. De numărul mare de proiecte referitoare la fântâni: ”Am rămas surprins, de când sunt consilier local, niciodată nu au fost pe ordinea de zi 4 puncte care să se refere la același lucru și anume la fântâni. Nu cred că acesta este proiectul de dezvoltare al Craiovei. Nici dacă fântânile vor fi construite pe fonduri europene. Pur și simplu mi se pare sau consider că nu acesta trebuie să fie proiectul de dezvoltare al Craiovei. Nu acestea sunt prioritățile Craiovei. De aceea, eu voi vota împotriva acestor 4 puncte de pe ordinea de zi”.

Nici Teodor Sas n-a rămas fără glas. Și el a subliniat că cele 15 milioane de euro ar putea fi folosite la subvenționare căldurii sau la alte investiții. ”Și eu voi vota împotrivă acestor 4 puncte de pe ordinea de zi. Să cheltui 15 milioane de euro pe fântânițe nu este prioritatea numărul 1 pentru municipiul Craiova. Această sumă este de 3 ori mai mare decât subvenționare creșterii prețului la căldură pentru 40.000 de familii din Craiova. Și, în primul rând, n-ați identificat acea axă de finanțare, ea nu este prevăzută în acest proiect de hotărâre. În al doilea rând, au spus și colegii mei mai devreme, regenerare urbană nu este, nu reprezintă doar să dai 10 milioane de euro pe niște fântânițe arteziene, cu un bulevard care este inundat de câte ori plouă. N-am rezolvat problemele de canalizare, n-am rezolvat problemele de rețea de termoficare. Deci, este total aberant să cheltui niște sume uriașe pe așa ceva. Așadar, voi vota împotrivă”, a declarat Sas. 

Vasile dă la temelie

Față de colegii din opoziție, consilierul liberal Marian Vasile n-a marșat pe costurile necesare executării și reabilitării fântânilor, ci strict asupra proiectelor de hotărâre supuse votului, care vizau studiul de fezabilitate, respectiv documentațiile tehnico-economice. ”Dacă analizăm aceste studii de fezabilitate, ne dăm seama că, deși suntem în anul 2023, nu ne folosim de tehnologiile de care ar trebui să se folosească o administrație profesionistă, cum ne considerăm la nivelul municipiului. Nu avem nici măcar un videoproiector, unde să vedem. Dar, n-avem ce să vedem. Că în studiul de fezabilitate sunt 3 poze făcute cu cunoștințe minime de clasa a patra, suprapuse. Două balerine pe o poză, nu știu cu ce software se lucrează. Acest studiu de fezabilitate, care a costat câteva zeci mii de euro, este făcut la nivel de amator. (…) Nu era normal să facem un contract cu o firmă de proiectare pe chestiuni ce țin de creativitate și nu pe acord-cadru? Să nu credeți că sunt așa cârcotaș, vreau să vă și felicit că v-ați mișcat relativ repede cu proiectele pe care le-ați depus pe PNRR. Știm cu toții că ele vin cu viteză foarte mare și e nevoie să faci tot tot felul de expertize și de lucrări tehnice. Dar, repet, când discutăm de reabilitate, nu putem să lăsăm pe mâna unei singure persoane sau echipe de proiectare, pentru că noi cu toții avem o creativitate limitată la astfel de proiecte. Trebuie să facem concurs de soluții cu care, cu siguranță, pot participa și cei din Uniunea Europeană. Scrie aici că vom ajunge la total proiectare și asistența tehnică pentru acest proiect la aproximativ 400.000 de euro. Vă garantez că existau firme în Uniunea Europeană care putea participa la un astfel de concurs de soluții, din țări recunoscute, de design urban, care au facultăți de profil, cum ar fi Anglia, Franța, Italia. (…) Un proiect frumos de regenerare urbană ar fi fost să vedem într-un cartier cu o densitate mare de populație toate curțile școlilor rerabilitate. Se putea face o parcare supraetajată. Era un proiect de regenerare urbană în consultare cu cetățenii. În concluzie, noi, consilierii Partidul Național Liberal – să nu înțelegeți că suntem împotriva conceptului de regenerare urbană, ne dorim regenerare urbană – suntem împotriva acestor studii de fezabilitate, care, din punctul nostru de vedere, nu sunt în concordanță cu cu ceea ce-și doresc cetățenii”.

Fântânile balerine, doar o perlă din colierul de proiecte ale Olguței: TOT Cartierului 1 Mai va fi modernizat

După atâtea intervenții, edilul Olguța Vasilescu i-a cerut președintelui de ședință Lucian Dindirică ”să-i dea și timpul necesar” ca să le răspundă tuturor. Primarul a profitat de context și, pe lângă explicațiile oferite despre fântâni, a pus ”pe masă” o salbă lungă de proiecte. Nu de alta, a zis primarul, dar fântânile vor fi, practic, doar o infimă parte din planurile de modernizare a Cartierului 1 Mai. 

Avem axă de finanțare, ca să știți. Este prioritatea 7 și, dacă vreți, vă citesc și la ce poate fi ea folosită. Și apoi o să vă spun și care sunt celelalte lucruri pe care le vom face în afară de fântâni, în aceste zone de regenerare urbană”, și-a început speech-ul Olguța Vasilescu, citind, într-adevăr, de pe o foaie, ce se poate face pe regenerare urbană. 

În fine, Vasilescu le-a comunicat criticilor că cele 15 milioane de euro ”nu pot fi date la gigacalorie sau în altă parte. Pur și simplu pot merge doar pe ceea ce apare în ghid ca fiind finanțabil”.

Ne-am gândit la mai multe zone din orașul Craiova și aici aș vrea să fac o adăugire, că este posibil să avem mai mult de 40 de milioane de lei (în euro estimarea de 15 milioane n.r.) per total. Pentru regiunea Oltenia sunt mai mulți bani și, bineînțeles că vom fi pregătiți și cu proiecte în portofoliu, astfel încât să putem să luăm și de la ceilalți care nu se mișcă suficient de repede, cum se mișcă Craiova, de exemplu. Avem zona centrală, unde cele 2 fântâni trebuia reabilitate clar. Aici cred că nu are nimeni niciun dubiu. Este vorba de fântâna lui Solomon (fântâna muzicală n.r.). Cred că de 10 ani tot aud această chestiune că ar trebui să facem reabilitarea fântânii. Nu am făcut-o până acum pentru că ar fi trebuit să o fac pe fonduri de la bugetul local și nu vreau. Evident că în momentul în care am prins o axă de finanțare, am introdus obligatoriu și această fântână și cealaltă de la Doljeana. Dar, în zona respectivă, mai intră ceva: Filamonica Oltenia, de exemplu, care se va reabilita complet. Mai intră extinderea Pieței Mihai Viteazu, pentru că suntem singurul mare municipiu din România care avem o piață atât de mică. Nu putem să facem concerte acolo, nu putem să face nimic pentru că spațiul este prea mic. Apoi, avem parcarea de la Mercur, care de asemenea trebuie reabilitată. Apoi, avem pasarela care este la Sfânta Treime, care nu duce nicăieri, care nu spune nimănui nimic, este într-o paragină totală. Deci, aceasta ar fi prima zonă pe care noi vrem s-o reabilităm. A doua zonă de interes public pentru noi este cea din 1 Mai. Acest cartier, după zona centrală, este cel mai vizat de ceilalți locuitori ai Craiovei. Avem stadioanele de fotbal, de atletism, avem Stadionul Tineretului, care va fi reabilitat. Avem încă două săli de sport, care vor fi în construite pe fonduri de la Compania Națională de Investiții. Este vorba de zona Piața Veche care se va regenera, va veni în curând SF-ul ca să vedem ce facem. Sunt 2 săli de sport pe care vrem să le construim. Este vorba de o sală de scrimă și o sală de box. (…) În afară de această salbă de fântâni, fântâna de la Ciupercă, că iarăși trebuia reabilitată, va intra în reabilitare și Liceul Marin Sorescu. Vrem, de asemenea, să unim cu zona Unirii tot ceea ce înseamnă această parte de reabilitare, să avem și Grădina de vară Patria pe care s-o reabilităm, s-o introducem în circuitul turistic. Acolo însă nu va fi nevoie de fonduri europene, o va face RAADPFL. Ne interesează tot în zona respectivă să cumpărăm terenul de la Service Poiana, care poate să fie o parcare cu 400 de locuri, cel puțin, care să deservească întreaga zonă. Să nu uităm că acolo avem Universitatea de Medicină, avem liceul de artă, avem Casa Armatei, deci o zonă întreagă suprapopulată, pentru care nu există locuri de parcare. Pe lângă asta, sigur, rețelele, toate celelalte lucruri de infrastructură urbană, străzile adiacente, toate vor fi prinse în acest proiect de regenerare urbană, nu doar fântânile. Știu că politicianistic sună bine să arătăm că uite pe ce să aruncă banii, dar nu e așa. Pe toate componentele pe care vi le-am citit, va trebui să avem câte un obiectiv ca să facem regenerare, inclusiv scuarurile. (…) Închidem, practic, cred că 25 % din suprafața Craiovei doar cu aceste proiecte de regenerare urbană”, a comunicat Olguța Vasilescu. Pentru că, nu-i așa, primarul Craiovei este un foarte bun comunicator. 

ALEGEREA EDITORULUI