Noul PUG al Craiovei, aproape gata: ”Am pus condiții drastice, să oprim haosul în care suntem la ora actuală”

3261
Craiova - Gara CFR și cartierul gării - 2014. În spate, Cartierul Bariera Vâlcii și Termocentrala II / Sursa: http://vladimirrosulescu-istorie.blogspot.com/
Reclame

Planul Urbanistic General (PUG) al Craiovei este aproape gata, a anunțat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Potrivit acesteia, în circa două-trei săptămâni, PUG-ul va putea fi pus în dezbatere publică și amendat de cetățeni. Edilul susține că a pus trei condiții majore, unele ”foarte drastice”, ”încât să oprim haosul ăsta în care suntem la ora actuală în construcții”. Haos care, mai susține Vasilescu, ”nu e din vina noastră, ci din vina legislației foarte proaste și din vina PUG-ului foarte vechi pe care îl avem”.

Sursa foto: mediazece.ro/Craiova, zona Ciupercă, Stadionul Tineretului

Una dintre condițiile nou-introduse, pe care dezvoltatorii imobiliari vor trebui să le respecte, se referă la distanțele dintre construcții, a declarat Olguța Vasilescu în cadrul ședinței Consiliului Local Craiova din 26 ianuarie: ”Am pus niște condiții foarte drastice ca să se poată construi blocuri, în sensul că dacă blocul are 35% pe verticală, în jurul lui nu se poate construi la o distanță mai mică de 35 de metri. Asta va încurca foarte mult constructorii să mai facă nenorocirile ălea din cartiere, unde au lăsat oamenii fără parcare și să ne vedem noi obligați să cumpărăm acele terenuri”.

Blocuri noi, dincolo de Centura de Nord

Cât despre dezvoltarea urbei, extinderea va fi cu precădere în partea de nord, pe terenul cedat de comuna Șimnicu de Sus. Aici vor putea fi ridicate clădiri rezidențiale.

Am solicitat pentru PUG să se extindă foarte mult zona de blocuri în ceea ce înseamnă periferia orașului, pe acel teren care a intrat la municipalitate de la Șimnicu de Sus. Aici să fie o parte zona industrială, o parte de blocuri. În niciun caz nu vrem să stopăm construcția de blocuri, dar, pentru Dumnezeu, ele să nu se mai construiască în cartierele vechi de blocuri. Sigur că le dăm posibilitatea să facă și aceste construcții, dar să le facă pe niște zone care sunt goale la ora actuală, nu există case pe ele, și acolo să poată să se dezvolte imobiliar. Nu este doar această zonă, sunt mai multe din periferia orașului unde se va se vor putea construi blocuri, de asemenea”, a relatat primarul Craiovei.

Malul Jiului, loc de agrement. Zona e inundabilă, dar ”se construiesc tuneluri pe sub mări”

Olguța Vasilescu a vorbit și despre terenul preluat de la Podari, și malul Jiului, unde, în prezent, o stradă ar împiedica dezvoltarea de proiecte. Deși Olguța Vasilescu recunoaște că i s-a pus în vedere că este zonă inundabilă, nimic nu i se pare imposibil de realizat ”în condițiile în care la ora actuală se construiesc tuneluri pe sub mări”. Primarul vrea ca acolo să fie amenajat un loc de agrement.

Jiul în zona Podari/Craiova Sursa foto: Wikipedia

Iarăși foarte important a fost terenul de la Jiu, unde, în PUG, așa cum ni l-au prezentat dumnealor (firma care elaborează PUG-ul n.r.), exista o stradă care trecea exact pe malul Jiului. Sigur că asta ar fi împiedicat ulterioare proiecte de dezvoltare a zonei, în sensul că nu am mai fi putut să facem terase acolo sau eu știu ce altfel de clădiri de agrement. Am solicitat să se mute mult mai departe (strada n.r.) și să lase zona respectivă cu posibilitate de construire, deși ne spun că ea este inundabilă, în condițiile în care la ora actuală se construiesc tuneluri pe sub mări. Eu cred că se poate construi și în Craiova, pe pilon, și să se facă o zonă frumoasă de agrement acolo”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Totodată, administrația locală ar fi ”ochit” și o altă zonă, de data aceasta dinspre Ișalnița, ca având potențial pentru agrement. ”În zona unde s-a retras Amaradia, spre Ișalnița, se poate dezvolta un parc foarte frumos”, a spus edilul.

Termo Ișalnița, Amaradia în fundal / Sursa: Wikimapia

În privința cartierelor, precizările Olguței Vasilescu au fost legate de faptul că s-a solicitat ca în fiecare dintre ele să aibă ”niște terenuri pe care să existe spații pentru instituții publice și de, asemenea, locuri de agrement.

Sursa: Inquam Foto / Bogdan Dănescu

În cursul zilei de ieri, municipalitatea urma să afle dacă solicitările au fost operate în noul PUG ”sau dacă a apărut altceva nou, de care nu știm”. ”Probabil că într-o săptămână sau două-trei, depinde cât de repede vor face aceste modificări cei care lucrează la PUG, după discuțiile de astăzi (ieri n.r.), el va putea să intre deja în dezbaterea publică”, a conchis primarul Olguța Vasilescu.

Contractul de elaborare a Planului Urbanistic General al municipiului, în valoare de 7.391.400 de lei, plus TVA, a fost semnat în mai 2019 cu firma Synergetics Corporation, având termen de finalizare de trei ani. Elaborarea s-a făcut în etape. Toate informațiile existente în baza de date a primăriei au fost introduse în platformă pentru a fi digitalizate. Ulterior a fost elaborat PUG-ul și regulamentul local de urbanism al municipiului, care va fi pus în dezbatere publică. 

PUG-ul Craiovei data din anii 90. El a fost prelungit și actualizat la fiecare zece ani, fără a trece, însă, prin modificări importante. 

Etape de elaborare PUG Craiova/Sursa: PUG Craiova

ALEGEREA EDITORULUI