Teamă în rândul oltenilor, după un nou seism cu intensitatea de 5.7 pe Richter

632
Reclame

În Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,7 pe Richter, la o adâncime de 40 km, au anunțat reprezentanții ISU Dolj, care precizează că nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime la nivelul județului nostru.

Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, au mai precizat cei de la ISU. În cursul după-amiezii de ieri a mai avut loc un seism, tot în Gorj, de 5.2 pe scara Richter, la 21 de km de Târgu Jiu, la o adâncime de 15 km, urmat de replici mai slabe.

Seismul de azi a generat panică în rândul celor care l-au simțit. Unii dintre craioveni au părăsit clădirile în care se aflau după ce undele s-au oprit. Cel mai tare s-au clătinat blocurile turn. Și în rândul pacienților și angajaților Spitalului Județean din Craiova au fost clipe de teamă serioase. Frica este cu atât mai mare având în tragedia după cutremurul care a avut loc în Turcia. Seismul s-a resimțit puternic și în localitățile din nordul județului Dolj, mai apropiate de epicentru.

***

La Târgu Jiu, bucăți de tencuială și cărămidă s-au desprins de pe clădirea Primăriei, iar țiglele au luat-o la vale.

Având în vedere cutremurul produs în urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, la o adâncime de 40 km, pompierii militari ai ISU Gorj efectuează misiuni de patrulare/recunoaștere în teren. Precizăm faptul că până la acest moment, la nivelul județului Gorj s-a constituit Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la sediul ISU Gorj pentru monitorizarea operativă a situației.
Totodată s-a crescut capacitatea de intervenție a inspectoratului pentru a gestionarea eficientă a eventualelor situații de urgență. Până în acest moment, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 20 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcții, elemente de construcție de la fațada mai multor clădiri care s-au desprins, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime, a declarat un oficvial al ISU Gorj.

Și conducerea Direcției de Drumuri și Poduri a anunțat că verifică starea drumurilor din Gorj, după ce mai multe pietre ar fi căzut pe DN 66, la km 97.

”Verificări urgente la poduri ca urmare a cutremurului de azi. Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruț, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naționale din zonele afectate de cutremur.
**
Iată cum s-a văzut cutremurul de ieri, surprins de cameră de luat vederi din Tg-Jiu.

 

***

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

❗ATENȚIE❗În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).
https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/