O angajată a Primăriei Calopăr îl acuză pe viceprimar că a agresat-o pentru că nu a vrut să dea un ajutor social

1956
Sursa foto: Cuvântul Libertății

Un funcționar public din cadrul Primăriei Comunei Calopăr susține că a fost agresat de viceprimarul localității, după ce ar fi refuzat să întocmească un dosar de ajutor social pentru un cetățean. Angajata a motivat că nu îndeplinea condițiile. Pentru că nu a fost de acord, vicele i-ar fi trântit, la propriu, ușa în față, moment în care a căzut la pământ, pierzându-și cunoștința. Însă, primarul și viceprimarul susțin că nu acesta din urmă ar fi lovit-o cu ușa, ci secretarul instituției. Dar și acesta neagă. Cert este că angajata are un certificat medico-legal care atestă o leziune la nivelul feței prin lovirea cu un corp dur. Cine spune adevărul, pare greu de stabilit. Din motive care țin de diversitatea de opțiuni politice. Dar, mai ales, de cele profesionale și personale ale angajaților de sub umbrela primăriei. Totuși, cineva poate lămuri cum au stat lucrurile: colega de birou a Mariei Dumitru, care a fost de față. Culmea e că toți cei cu care am stat de vorbă au indicat-o pe aceasta pentru a le confirma varianta. Dar aceasta refuză să vorbească public despre ceea ce s-a întâmplat. Povestea este demnă de emisiunea ”D’ale lu’ Mitică”, a regretatului Mitică Popescu. 

O angajată a Primăriei Calopăr, cu 26 de ani vechime în cadrul unității, susține că a fost victima unui abuz fizic și profesional exercitate de conducere. Maria Dumitru, care lucrează ca asistent social, povestește că, în dimineața zilei de 27 ianuarie a.c., a fost chemată de viceprimar.

 ”Am ajuns în biroul viceprimarului Pavel Marius, unde mi-a fost dată copia de pe cartea de identitate a unui cetățene, și o adeverință de teren din Registrul Agricol, solicitându-mi să-i fac dosarul de ajutor social. După ce am verificat documentele din Registrul agricol, am constatat că aceasta nu îndeplinea condițiile legale impuse de Legea 416. Doamna deținea mai mulți metri pătrați în intravilan. Legal, nu trebuie să depășești 2.000 mp. În plus, locuiește împreună cu concubinul pensionar și fiul salariat, iar dosarul se face pe familie și, conform legii, nu se încadra”, povestește Maria Dumitru.

Potrivit acesteia, s-a întors în biroul vicelui și i-a comunicat că femeia nu poate beneficia de ajutor social, neîndeplinind condițiile legale. Apoi, s-a întors în biroul ei, unde i-a comunicat și solicitantei că nu îi poate fi întocmit dosar de ajutor social. Discuția s-a precipitat ulterior, culminând cu o ușă trântită drept în fața angajatei.

La câteva minute după ce aceasta a plecat din biroul meu, a venit viceprimarul furios, a început să țipe și să-mi spună că obligatoriu să-i întocmesc dosarul acesteia, afirmând că nu fac eu ce vreau în primărie, că nu e primăria mea. I-am explicat calm că nu este legal ceea ce-mi solicită. A început să mă amenințe că mă va da afară, că voi avea probleme, că îmi va arăta el cine este șeful în primărie. Am fost amenințată de față cu cetățenii care erau la ușă și așteptau să intre în birou să rezolve problemele pe care le aveau fiecare. I-am spus să se calmeze, să reducă tonul și m-am deplasat către ușă, ca să o închid, fiindcă era deschisă la perete. În momentul acela el mi-a izbit ușa în plin peste față, moment în care mi-am pierdut cunoștința. De atunci, știu că m-am trezit și eram înconjurată de colegi, care anunțaseră ambulanța. Am fost dusă la spitalul din Segarcea, unde am stat monitorizată câteva ore, după care am mers acasă”, afirmă angajata de la Asistență socială din cadrul Primăriei Calopăr.

După ce a petrecut câteva ore în spitalul din Segarcea, unde i s-ar fi administrat calmante, femeia a mers acasă. Pe 30 ianuarie a mers la Institutul de Medicină Legală, fiindcă incidentul a avut loc vineri. Documentul obținut de la specialist atestă faptul că ar fi fost lovită cu un corp dur.

Contactat de Stiri Craiova pentru un punct de vedere, viceprimarul a negat că i-ar fi cerut angajatei să întocmească respectivul dosar, dar și faptul că ar fi lovit-o cu ușa. Acesta susține că funcționarul nu vrea decât să-l denigreze fiindcă ar fi pe ”mână” cu fosta conducere. Mai mult, vicele Marius Pavel susține că femeia are dosare penale, că întârzie la muncă și că întocmește dosarele pentru acordarea ajutorului social după bunul plac.

Doamna vorbește numai prostii, transmiteți-i doamnei că o să-i scot eu la iveală dosarele penale pe care le-a avut dumneaei. Nu mai scrieți dumneavoastră nicio știre, asta este treaba noastră. Nu s-a certat nimeni, nu s-a întâmplat absolut nimic. Am avut o discuție referitor la un dosar, dacă putem să ajutăm pe cineva. Nu există ce spune doamna, că am obligat-o. N-a făcut acel dosar și nu se va face, că asta e. Doamna joacă un teatru ieftin, pentru denigrarea mea, că e greu pentru dumnealor”, a răbufnit viceprimarul Marius Pavel.

Cât despre lovitura cu ușa, acesta neagă, de asemenea gestul.

Păi dacă eu eram față în față cu ușa, cum deschideam ușa, cum o loveam? Lovitura o are de la domnul secretar, care a încercat să intre în birou și a deschis ușa, nu de la mine. El a venit din afară. Există colega dumneaei de birou, care a fost în birou, și vă poate confirma că nu am lovit-o, cum spune dumneaei”, a declarat viceprimarul.

Am stat de vorbă și cu primarul localității, Daniel Bobin. Și acesta susține varianta secundului său, Marius Pavel.

Au fost câteva discuții, am încercat să ajutăm o femeie în vârstă, bolnavă, să vedem dacă poate obține ajutor social. Nimic mai mult. Despre lovitură, a fost produsă de domnul secretar, când a intrat să vadă despre ce este vorba”, a explicat edilul. Subliniem că acesta nu a fost de față în momentul agresiunii fizice. Așadar, de unde știa cine a lovit-o?

Așa că l-am contactat și pe secretarul comunei, Adrian Dumitru Prodileanu. Acesta s-a arătat surprins de faptul că atât vicele, cât și primarul susțin că el ar fi lovit-o pe colega Maria Dumitru.

Eu am ajuns în birou, pentru că era o stare conflictuală, ca să încerc să aplanez discuțiile. Am ieșit apoi din birou. Domnul viceprimar se afla între ușă și perete, ar fi fost imposibil să o lovesc, pentru că în spatele ușii era dumnealui. Eu am 70 de kilograme, iar domnul viceprimar are peste 100 de kilograme. După ce am ieșit, a ieșit și domnul viceprimar care a zis că a leșinat doamna Dumitru. Vă poate confirma colega de birou a acesteia, doamna Croitoru”, ne-a explicat secretarul Prodileanu.

Am încercat să stăm de vorbă și cu angajata care a asistat la discuții și a văzut totul. Funcționara a refuzat, însă, să vorbească public. Din motive care pot fi înțelese. Însă adevărul este de partea victimei care reclamă că a fost lovită.

În altă ordine de idei, viceprimarul Marius Pavel nu ar fi fost la prima ieșire violentă. În urmă cu circa 2 ani ar fi lovit-o și pe directoarea școlii gimnaziale din comună. Pavel este viceprimar la al doilea mandat. În 2020 a candidat la primărie din partea Pro România, dar a pierdut în fața actualului primar, care este de la PNL. Anterior, vicele a fost membru PSD.

Maria Dumitru este, momentan, în concedical medical. Spune că îi este teamă de momentul când va trebui să se întoarcă la serviciu. Crede că va fi șicanată și ținută în teroare.

***

La nivelul localității Calopăr există 95 de beneficiari ai ajutorului social, la o populație de circa 3.900 de locuitori. E de notorietate faptul că asistații social sunt o miză importantă la fiecare rundă de alegeri.