Pumn în gura ONG-urilor. Parlamentarii au un proiect de lege care le împiedică să conteste proiecte imobiliare controversate

935
Foto cu rol ilustrativ - proiect imobiliar Sursa foto: bucurestiul.ro

PRESShub. Un proiect de lege inițiat de senatorul PNL Daniel Fenechiu va permite statului să desființeze o organizație neguvernamentală dacă nu respectă o prevedere care în momentul de față este imposibil de respectat. În plus, actul normativ, ce urmează să fie adoptat tacit în Senat în martie, limitează dreptul ONG-urilor de a contesta în instanță proiecte de interes public sau imobiliare.

Pentru a putea face acest lucru, organizațiile neguvernamentale vor trebui să depună o garanție de 1% din valoarea investiției, „dar nu mai mult de 50.000 de lei”. O sumă de care nici o ONG din România nu dispune.

Daniel Fenechiu: Am constatat că s-au înființat ONG-uri care acționează în instanță împotriva unor proiecte

Proiectul de lege care impune restricții antidemocratice organizațiilor neguvernamentale a fost inițiat de senatorii PNL Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș și este supus luni la vot în Senat.

Cei doi parlamentari susțin, în expunerea de motive, că au propus acest act normativ pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

Mai mult, Fenechiu și Tâgârlaș dau vina pe ONG-uri pentru că România nu are mai mulți kilometri de autostradă

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ.

Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru care hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă.

Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, afirmă cei doi în expunerea de motive.

Prin urmare, „pentru a garanta parţial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociaţia are calitate de terţ faţă de actul administrativ atacat, aceasta are obligaţia de a depune o cauţiune în valoare de 1% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50.000 de lei”, se arată în proiectul de lege al celor doi liberali, care a fost semnat de alți 30 de senatori PNL și PSD.

Articolul integral în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI