Consilier PSD despre împrumuturile de la Piețe și RAADPFL Craiova: ”Îi felicit! Trebuie să fim bucuroși că avem un agent economic capabil să ia un credit”

534
Ședința CLM Craiova, februarie 2023
Reclame

Creditele bancare pe care două dintre entitățile subordonate Primăriei Craiovei vor să le ia pentru investiții au stârnit admirația unuia dintre consilierii locali ai PSD. Societatea care administrează piețele și târgurile din oraș vrea să ia un împrumut de 1 milion de lei pentru a amenaja hala unei piețe din oraș, iar Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova vrea un credit de 550.000 de euro. Mare parte ar merge la o linie pentru fabricarea de brichete din resturi vegetale, iar restul pentru achiziția unor bunuri second-hand, dar și a unei perechi de bizoni.

În vreme ce opoziția combătea necesitatea unor împrumuturi, precum cel pe care SC Piețe și Târguri vrea să-l ia pentru amenajarea unei hale la Piața Brazda lui Novac, și ar economisi în loc ”să mai angajeze atâția oameni în plus”, social-democratul Dan Spânu a luat cuvântul pentru a spune că, în loc să fie criticată inițiativa, ar trebui să fim bucuroși că societatea ia credit.

Creșterea de salarii de 1,5 milioane de lei la Piețe e justificată doar în cuantum de 300.000 lei, care apare odată cu creșterea salariului minim brut. Nu văd nicio necesitate de ce ar trebui să se împrumute, când ar putea să nu mai angajeze atâția oameni în plus. Coroborăm cu faptul că ar putea diminua cheltuielile de la cealaltă gaură neagră din bugetul Piețe și Târguri, care este magazinul Autentic Românesc din Piața Chiriac. Acolo plătesc 10-11 salarii, curent și altele, însă magazinul este permanent pe minus”, a opinat Cezar Drăgoescu de la USR.

Marin Nicoli, de la PSD a opinat, însă, că trebuie să fim bucuroși că se împrumută și că inițiativa va fi un exemplu de bune practici.

Creșterea pe care o are prevăzută în buget va fi susținută prin activitatea economică. Trebuie să fim bucuroși că avem un agent economic capabil să ia un credit pentru a dezvolta o piață care în 1982 primea haina pe care o vedeți și va arăta, poate, la fel de bine cum arăta atunci și oamenii veneau din toate cartierele pentru a se aproviziona acolo. Va fi un exemplu de bune practici și eu sper ca după aceea să poată merge mai departe. Bugetul e echilibrat, e aprobat de Consiliul de Administrație. Noi votăm pentru oportunitatea acestei investiții și pentru posibilitatea accesării acestui credit pe care îl va suporta prin forțe proprii”, a declarat Marin Nicoli.

Și viceprimarul Rela Filip a intervenit pe subiect, subliniind că societatea se autofinanțează. și nu primește niciun leu de la primărie. ”Este o societate comercială de sine stătătoare”, a spus Filip. ”Dar care are monopol pe piețele din Craiova”, a intervenit Cezar Drăgoescu.

Rela Filip: ”Să nu politizăm”

Ea administrează piețele din Craiova, iar ea anul acesta aduce redevență 11,2 miliarde de lei Primăriei Craiova pentru că le folosește. Din restul de venituri, în fiecare an au făcut renovări, dotări, tot ce a trebuit. Și-au cumpărat acum și sistemul de fotovoltaice. Iar acum că accesează acest credit, pe care se angajează să-l achite în 3 ani, este că vor să facă o investiție cu banii jos, adică să se deruleze repede. Haideți să nu mai politizăm acest luicru. Noi nu dăm bani către SC Piețe și Târguri. Au cea mai mare redevență din țară, care s-a stabilit prin HCL. Personal, deși nu e în subordinea mea, o să ridic problema să le-o micșorăm, pentru că le cerem mereu investiții”, a continuat viceprimarul

”Am întrebat cum stăm cu magazinul Autentic Românesc pe 2022, cât au fost venituri, cât au fost cheltuieli. Nu mi s-a răspuns”, a insistat Drăgoescu.

Hai să nu facem circ la ședința Consiliului local. Puteți cere oricând la comisie aceste lucruri. Magazinul nu a dat faliment, iată că SC Piețe și Târguri dă la Primărie 11,2 miliarde de lei. Deci, să nu politizăm acest lucru”, a reluat ideea edilul Rela Filip.

Însă consilierul USR a insistat: ”Ce dă Piețe și Târguri? Dă 200.000 de lei pe an. Adică 17.000 de euro pe lună. Dacă e să împărțim la ce spații și suprafețe de teren are, o să vedeți că pe lună o să vă iasă o sumă infimă”. Iar viceprimarul a vrut să aibă ultimul cuvânt: ”Dacă tot politizăm aceste lucruri, v-aș zice să mergeți cu SC Piețe și Târguri în Timișoara, unde este primar USR, că mereu v-am trimis poze de acolo pe privat. Dacă vreți, vă trimit eu pe public cum arată piețele din Timișoara și ce redevențe dau. Profitul este reinvestit de SC Piețe în fiecare an”, a conchis Rela Filip.

Nicoli: ”Îi felicit că îndrăznesc să ia un credit!”

Cât despre intenția Regiei de Administrare a Domeniului Public de a lua un credit de 550.000 de euro, Marin Nicoli s-a arătat din nou încântat de idee.

Această entitatea are un Consiliu de Administrație. Totul a fost analizat acolo. Consiliul a considerat oportun împrumutul, iar nouă ni se cere doar aprobarea de a permite societății să acceseze fonduri (creditul n.r.), urmând ca societatea să poarte (negocieri n.r.) confidențial pentru a stabili termenii acestei creditări. Regia își asumă această investiție și prin ea reușește să valorifice masa lemnoasă pe care o adună în folosul său, pentru că utilizează energie în sere, iar aceste brichete vor fi folosite inclusiv la acele animale (de la Grădina zoo). (…) Așadar acest agent economic trebuie să se dezvolte și îndrăzneala de a te dezvolta nu trebuie criticată, trebuie susținută. Încă o dată îi felicit că îndrăznesc să ia un credit și să facă o capacitatea de producție. Ce le va prisosi, vor vinde. Nu atât profitul este important, ci faptul că și-l acoperă din activitate”, a spus Marin Nicoli.

Anterior, Eduard Cârceag de la USR afirmase că ideea nu e una rea, însă și-a manifestat îndoielile legate de modul în care a fost justificat proiectul.

Noi ar trebui să folosim acest material vegetal pentru că altfel ar trebui să-l dăm Iridexului ca să-l proceseze. Sunt făcute niște calcule, între care apar 26 de tone de material care se strâng, pe zi, în Craiova, pe timp de iarnă. Eu aș fi vrut să văd măcar pe ianuarie o factură să văd dacă noi chiar am plătit Iridex ca să proceseze 26 de tone de material vegetal pe zi. Ar fi fost mult mai util decât un calcul făcut pe hârtie. Să știm dacă noi chiar atât de mult producem, pentru că e o cantitate destul de mare”, a fost de părere Cârceag.

Drăgoescu: Nota de fundamentare, o jignire. De cascadorii râsului

Drăgoescu s-a legat de oportunitatea proiectului, punând întrebări despre dobânda și garanțiile cerute. ”Pe partea de creditate nu ne sunt indicate dobânda și garanțiile. Pentru linia de brichete nu avem un business plan, cum se vor face, la ce preț se vor vinde sau dacă se vor vinde. Nu ne spune acest proiect câți oameni vor munci la el, ce cheltuieli vor fi. Doar dă-ne, domn’e, și nouă 500.000 de euro, că vrem noi să facem brichete, deși nu avem nicio experiență. Nota de fundamentare cu care a venit domnul director să ne jignească, aferentă acestor materiale, e de cascadorii râsului, să nu spun altcumva. Nu ne e spus absolut nimic, decât niște împărțiri, că veniturile cresc atât, și niște cheltuieli”, s-a arătat nemulțumit liderul consilierilor USR.

De cascadorii râsului au fost și discuțiile ulterioare din plenul CLM Craiova. Octavian Marinescu, de la PER, a intervenit afirmând că Drăgoescu vine de regulă nepregătit la comisiile întrunite înainte de ședință, fără a citi măcar proiectele. ”A fost prima oară în doi ani când am avut senzația că domnul Cezar Drăgoescu a citit documentația de la proiectul de hotărâre. De obicei se desfășoară cu ajutorul doamnei secretar, care răspunde la solicitările domnului Drăgoescu să-i povestească ce e în interiorul fiecărui proiect. Sunt sute de intervenții”.

Când a primit cuvântul, Drăgoescu i-a dat replica colegului de Consiliu: ”Sincer, nici nu știam că domnul Tavi Marinmescu face parte din Comisia de buget-finanțe. Nu l-am auzit niciodată în doi ani de zile, e prima dată. Dânsul e așa, o umbră, un ecran negru și cred că are o problemă pe partea de matematică”.

Și avocatul Lucian Săuleanu, tăcut în ultima perioadă, a avut o scurtă intervenție: ”Acel Consiliu de Administrație, care a luat această decizia, e și cel care va răspunde dacă proiectul nu va reuși. Noi vorbim de oportunitate, nu de legalitatea acestei investiții”.

Conducerea RAADPFL Craiova a avut ultimul cuvânt. Directorul a explicat că deocamdată nu are cifre exact, ele urmând să fie stabilite pe parcurs.

Dacă eu nu fac această investiție, conform legii materialului biodegradabil, voi fi obligat ca aceste resturi să le dau la un operator pentru compost. Singurul operator de la noi e Iridex. Conform calculelor noastre, între 10 și 15 miliarde costă primăria să dăm aceste resturi vegetale. Până acum nu le-am dat la Iridex pentru că noi am semnat contractul cu Iridex luna aceasta și va fi valabil de luna viitoare. Nu pot să spun ce cantitate. Dar, din datele statistice ne ducem la 20-30 de tone pe zi. Dar nu pot să spun că sunt frunze, că e iarbă, depinde ce luăm după domeniul public, spațiu verde. M-ați întrebat dacă știu dobânda și ce garanție dau. Acestea se discută și se negociează cu banca atunci când eu am aprobarea dvs. pentru accesarea creditului. Nu pot să spun dinainte cu cât îmi dă banca dobânda. Se va face un caiet de sarcini în care vom pune date tehnice, productivitate, cantitate și va fi o licitați publică deschisă. Cine câștigă, nu se știe. Și nici la ce prețuri”, a explicat Adinel Ilinca, directorul general al Regiei.