(FOTO) Stradă din Craiova, asfaltată și decopertată în aceeași zi

1321
Reclame

Bucurie mare pentru craiovenii de pe Strada Prahova, din Cartierul Brestei. Pentru prima dată de când ar exista drumul, dintotdeauna de pământ, împestrițat pe alocuri cu piatră spartă, pe 2 martie 2023 pe el a început să se toarne asfalt.

Așa arăta drumul pe care, pe 2 martie, s-a turnat asfaltul direct pe pământ, așa cum era el dintotdeauna, conform celor povestite de craiovenii care locuiesc pe Str. Prahova. O parte a rămas cu ”asfalt”, fiindcă Domarcons nu a apucat să-l scoată pe tot în aceeași zi.

Dar veselia a fost de scurtă durată. Când au văzut cum mixtura asfaltică este pusă pur și simplu pusă direct pe pământ, fără nicio altă intervenție anterioară pentru nivelarea lui, oamenii spun că s-au revoltat. Au sunat la primărie și au cerut socoteală. Astfel că, după numai câteva ore, firma care se ocupa de lucrare, SC Domarcons, a fost nevoită să decoperteze ce turnase.

Cum arăta drumul pe care, pe 2 martie, s-a turnat asfaltul direct pe pământ, așa cum era el dintotdeauna. O parte a rămas cu ”asfalt”, fiindcă Domarcons nu a apucat să-l scoată pe tot în aceeași zi.

E o bătaie de joc. Uitați-vă cum nivelară cu asfalt. Aici are 2 centimetri, dincolo 7, iar la margine, lipit de gardurile noastre, îl puseră gros de 10-15 centimetri. Direct pe pământ, în gropi, fără să dea nivel înainte. Nimic, nimic. Cum veniră, cum se apucară de asfaltat. Își bat joc de noi, de banii noștri. Când le ziserăm să facă ce trebuie, i-auzi la ei, cică dacă nu ne convine, nici nu mai pupăm noi asfalt. Sunară vecinii pe la primărie și veniră și văzură cum e și îi puseră să scoată tot asfaltul. Pe ăsta nu mai apucară”, ne-a povestit unul dintre craiovenii care locuiesc pe Strada Prahova, arătându-ne de unde și până unde s-a făcut ”asfaltarea” și ce a mai rămas din ea.

Așa arăta drumul pe care, pe 2 martie, s-a turnat asfaltul direct pe pământ, așa cum era el dintotdeauna. O parte a rămas cu ”asfalt”, fiindcă Domarcons nu a apucat să-l scoată pe tot în aceeași zi.

Oamenii n-au înțeles nici de ce firma nu a turnat asfalt începând cu un capăt al străzii, ci de la câteva case mai încolo, până pe la mijlocul ei.

Asfaltarea nu ar fi fost făcută de la capătul străzii pentru că e mai îngustă la capete, iar utilajele nu au loc de manevră, urmând ca lucrarea să se facă manual, potrivit precizărilor Primăriei Craiova

Reprezentanții Primăriei Craiova au confirmat că, într-adevăr, lucrarea a fost făcută prost și că au dispus sistarea și refacerea ei.

În momentul așternerii asfaltului, diriginții de șantier din cadrul Primăriei au identificat neconformități în procesul de execuție și au notificat firma DOMARCONS să sisteze lucrările și să ia măsuri imediate pentru remedierea situației. Pe cale de consecință, constructorul s-a conformat și a reluat lucrările, sub supravegherea atentă a reprezentanților primăriei, conform instrucțiunilor transmise. Lucrările vor fi finalizate în zilele următoare, în funcție de condițiile meteo”, a declarat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Aceasta a mai precizat că ”așternerea asfaltului respectă normativele de drumuri în vigoare. Excavările s-au făcut până la 50 cm, iar fundația drumului este realizată din piatră spartă. Având în vedere că lățimea străzii nu este constantă și variază între 3,2 metri și 5 metri, lucrările de asfaltare nu se pot face mecanizat, ci se realizează manual. De asemenea, din cauza aceleiași probleme de variație a lățimii străzii respective, utilajele nu pot realiza întoarceri. Gabaritul acestora este, pe anumite porțiuni, mai mare decât lățimea străzii, acesta fiind și motivul pentru care apare necesitatea adaptării modului de asfaltare – manual sau mecanizat, cu intrare de la ambele capete ale străzii”.

Astăzi, la primele ore ale dimineții, lucrarea a fost reluată.

SC Domarcons SRL din Craiova are în derulare, pe acord- cadru mai multe contracte, obținute prin licitație deschisă, pentru lucrari de reparații și întretinere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova.

Așa arăta drumul pe care, pe 2 martie, s-ar fi turnat asfaltul direct pe pământ, așa cum era el dintotdeauna. O parte a rămas cu ”asfalt”, fiindcă Domarcons nu a apucat să-l scoată pe tot în aceeași zi.

UPDATE: Între timp, s-a pus și pietriș.

 

ALEGEREA EDITORULUI