Procurorul Lia și polițistul Bulintiș, trimiși în judecată

645
Procuror Sorin Lia (sursa foto: imperativ.ro)

Procurorul Sorin Lia, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, și Narcis Sorin Bulintiș, fost șef al Poliției Rutiere din același oraș, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, conform unui comunicat remis, azi, presei.

Lia este acuzat de săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni), favorizarea făptuitorului, comisă în formă simplă și continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni), abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals;

Ofiţerul de poliţie Bulintiș va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2018-2022, în vreme ce ocupa funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria C., perioadă în care avea o relație apropiată, de prietenie, cu inculpatul Bulintiș, polițist în cadrul Poliției C., Formațiunea Rutieră, procurorul Sorin Lia a intervenit la conducerea IPJ Olt pentru ca ofiţerul să fie mutat cu serviciul în localitatea de domiciliu, ca ofiţer coordonator al Formaţiunii Rutiere (octombrie 2021).

În perioada aprilie-mai 2022, şi-a repartizat, a instrumentat şi soluţionat prin clasare un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către B.N.S. a infracţiunilor de conflict de interese şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, raportat la administrarea în fapt a societăţii comerciale CSS A.E. SRL, soluţia fiind întemeiată doar pe declaraţia prietenului său, ofiţerul de poliţie B.N.S., fără să mai fie administrate alte probe în dosar;

– după ce, în data de 21.12.2022, în calitate de prim-procuror, a intrat în posesia unui document clasificat privind fapte de corupţie comise în anul 2022 de prietenul său, ofiţerul de poliţie B.N.S., nu a dispus înregistrarea de îndată a acestor informaţii şi nu a dispus trimiterea imediată a acestora către organul competent, DNA, mai mult, a comunicat prietenului său, inculpatul B.N.S., aceste informaţii clasificate, cu caracter secret de serviciu, care îl vizau, compromițând astfel ancheta organului competent, DNA;

          În acest context, inculpaţii T.A. și R.C.F. au luat legătura cu inculpatul B.N.S., căruia i-au relatat cele întâmplate și i-au solicitat sprijinul, iar acesta din urmă l-a contactat pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria C., inculpatul L.S.M. care – deși se întocmise dosar penal pentru infracţiuni de fals în înscrisuri și uz de fals, privind transportul SC A. SRL, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria C. era organul competent să supravegheze activitatea de urmărire penală – a refuzat să coordoneze și să îndrume în vreun fel echipajul de poliție, iar la scurt timp s-a sesizat din oficiu cu privire la pretinse fapte penale comise de agentul de poliție F.D. în legătură cu oprirea transportului SC A. SRL.

Mai mult, în data de 18.02.2022 a dispus nejustificat trecerea cauzei privind infracţiunile de fals în înscrisuri şi uz de fals comise în data de 11.02.2022 de către  lucrătorii SC A. SRL, de la IPJ Olt – Serviciul Rutier la Poliţia C. – Formaţiunea Rutieră, condusă de prietenul său, inculpatul B.N.S., care era totodată partenerul de afaceri al SC A. SRL.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în cadrul celor trei dosare penale înregistrate la Parchetul C. în legătură cu cele întâmplate în data de 11.02.2022, toate instrumentate de prim-procurorul L.S.M., reprezentanții SC A. SRL – inculpaţii T.A. și R.C.F., au avut acces în timp real la informațiile din aceste dosare, privind actele de urmărire penală efectuate sau care urmau a se efectua – informații comunicate de inculpatul B.N.S.

          După preluarea celor trei dosare de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, între inculpaţii L.S.M. – B.N.S. – T.A./ R.C.F a continuat să existe un flux constant de informații în legătură cu cercetările referitoare la faptele constatate la  data de 11.02.2022, în localitatea S., jud. Olt, sens în care reprezentanții SC A. SRL i-au comunicat inculpatului B.N.S. acte de urmărire penală care îi priveau și alte informații, iar B.N.S. le-a transmis mai departe către inculpatul L.S.M., care i-a transmis în scris (prin mesaje pe reţele tip WhatsApp), care ar trebui să fie poziția reprezentanţilor SC A. SRL în dosar, respectiv să nu recunoască vreo faptă.

          Inculpatul L.S.M. a mai fost trimis în judecată şi pentru săvârşirea altor infracţiuni constând în aceea că:

– în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar, pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal;

– în perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu – pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier.

          Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi inculpaţii T.A. – administrator SC A. SRL, R.C.F., B.G. şi S.V. – angajaţi SC A. SRL pentru faptele menţionate în comunicatul anterior, din data 10.05.2023, al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

          Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Craiova.

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului în instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

ALEGEREA EDITORULUI