(Foto/Video) Depozitul de deșeuri al celui mai mare demolator din Craiova, groapa de gunoi a constructorilor

1997
Depozit Romfer Trans Ișalnita

Fostele batale de șlam de carbid ale defunctei platforme Doljchim au fost transformate, de mai mulți ani, în depozit de deșeuri provenite din construcții. Amplasamentul este la câteva sute de metri de barajul Jiului și Stația de Tratare a Apei Ișalnița și la circa 70 de metri de Jiu, lângă digul de apărare împotriva inundațiilor. Acest depozit este singurul din Dolj unde pot fi aduse legal astfel de deșeuri. Ele provin în cantitate mare și de pe urma demolărilor. Munții de gunoi de lângă Termo se văd și din drumul european 70.

Depozit deșeuri Romfer Trans Isalnita

Depozitul are autorizație de la Mediu și, conform precizărilor Agenției județene Dolj, și viza anuală. Totuși, îi lipsește cea de la Apele Române, pe care nu a solicitat-o niciodată. Responsabilii din cadrul acestei instituții au precizat pentru StiriCraiova că ”punerea în funcțiune a acestor lucrări se face numai în baza autorizației de gospodărire a apelor”.

Proprietarul, firma care a făcut toate marile lucrări de demolare din Craiova 

Depozitul aparține societății Romfer Trans Srl, al cărui manager este de omul de afaceri Cristi Spak-Boldici, finul lui Victor Pițurcă. Firma este specializată în lucrări de demolări, excavații, construcții, transport și comercializarea betonului concasat și a agregatelor de râu.

De altfel, este societatea care a și realizat cele mai importante lucrări de demolări din oraș, între care cele pentru construirea Cartierului Chinezesc, pasajului subteran, a demolat clădirea industrială de la Electroputere. Între ultimele contracte câștigate s-au numărat curățarea terenului și demolarea fostelor clădiri militare pentru extinderea Aeroportului Craiova și dărâmarea Stadionului Tineretului, pentru amenajarea unui nou complex.

Punctul de lucru de la Ișalnița este autorizat pentru activități de colectare a deșeurilor nepericuloase și comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor. Conform Autorizației de Mediu nr. 49 din 16.10.2018, societatea poate colecta următoarele categorii de deșeuri din tabelul de mai jos:

Stiricraiova avea informații că firma ar încălca prevederile autorizației privind sortarea, colectarea și depozitarea temporară. Adică deșeurile ar fi puse toate la grămadă și ar rămâne acolo mult mai mult decât este permis. Oricum, din șantierele dezvoltatorilor deșeurile sunt colectate dea valma, amestecate, în ciuda legislației privind regulile de sortare și reciclare pe care și ei ar trebui să le respecte. Ca să mai reducă din cheltuieli, constructorii le mai și abandonează. Dovezile se văd în tot județul și, în general, în toată țara.

Depozit deșeuri Romfer Trans Isalnita

Pe 24 mai 2023 am mers în zona depozitului pentru a vedea dacă se confirmă situația. Dată fiind dimensiunea amplasamentului am folosit o dronă. Din imaginile înregistrare se putea observa că într-o celulă a depozitului erau grămezi vechi de gunoi amestecat cu pământ, pe care crescuse vegetația.

Depozit Romfer Trans Isalnita

În alta se observă amestecuri de plastice, anvelope, textile, saltele de pat, bureți și mobilier, cartoane, resturi amestecate din construcții, plăci de polistiren, cărămizi, țigle și altele.

Depozit deșeuri Romfer Trans Isalnita

În general, deșeurile au fost și erau acoperite cu pământ.

Depozit deșeuri Romfer Trans Isalnita

În timpul documentării am mers și pe drumul de acces care face legătura între E70 și depozit pentru a observa vehiculele care transportă deșeurile. În aproximativ 40 de minute, am văzut autospeciale ale Romfer Trans, Salubrității Craiova, Iridex. Containerele erau în general acoperite, așa cum prevede legea, iar societățile enunțate au autorizație pentru colectare și transport de deșeuri.

Pe 25 mai, Stiricraiova a sesizat telefonic conducerea Gărzii de Mediu (GM) Dolj și a trimis, totodată, fotografii și filmări din zona depozitului. După ce i-am expus succint ceea ce am văzut, comisarul șef, Gheorghe Călinoiu a precizat că va vedea despre ce este în urma unui control. Am întrebat, apoi, printr-un mesaj, dacă putem însoți echipa de comisari.

Pe 26 mai, l-am contactat din nou. Șeful GM Dolj i-a comunicat jurnalistului că nu poate merge cu comisarii de mediu pentru că locația este privată. Totodată, ne-a spus că informațiile noastre și imaginile pe care le-am pus la dispoziție nu pot fi luate în considerare, drept urmare trebuie să facem sesizare în scris.

N-am mai sesizat Garda de Mediu Dolj, ci pe cea Națională, printr-o reclamație online. Instituția a direcționat sesizarea la județ. De atunci, am așteptat.

Între timp, pe 12 iunie, Stiricraiova a întrebat Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Jiu dacă pentru desfășurarea activității de colectare a deșeurilor nepericuloase și comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor este necesară obținerea unui aviz și care sunt prevederile legislative. Totodată, am întrebat și dacă societatea Romfer Trans SRL care derulează astfel de activități a solicitat autorizație în acest sens. Instituția ne-a comunicat că autorizarea este obligatorie și că societatea indicată de noi nu a cerut și nu deține un astfel de document din partea ABA Jiu.

Pe 21 iunie, Stiricraiova a întrebat și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj dacă societatea are viza anuală pentru desfășurarea activității, conform prevederilor din autorizația de mediu. Ocazie cu care am aflat și că operatorul economic fusese controlat de garda de mediu.

Am aflat de la Protecția Mediului că Garda de Mediu a verificat depozitul

Conducerea a precizat că firma ”are viza valabilă”, precizând totodată că a fost controlată și de Garda de Mediu Dolj, lăsând impresia că totul este în regulă. Directorul APM Dolj nu ne-a mai spus și când a fost eliberată viza și nici dacă este relevant că depozitul nu are aviz de funcționare de la Apele Române.

Operatorul, amendat pentru că nu a respectat condițiile de depozitare și stocare temporară a deșeurilor 

L-am contactat apoi și pe șeful Gărzii de Mediu Dolj, pentru a întreba care este stadiul sesizării noastre, având în vedere că la aproape o lună de la formularea reclamației nu aveam nicio noutate. Gheorghe Călinoiu ne-a spus că a avut loc controlul, fără a ne preciza data când s-a derulat. Ulterior ne-a comunicat și rezultatul verificării:

Comisarii Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dolj au efectuat un control inopinat la un operator economic autorizat să desfășoare activitatea de depozitare temporară și valorificare de deșeuri. Inspecția a vizat modul de respectare a condițiilor impuse în Autorizația de Mediu pentru domeniul de activitate de colectare, sortare și depozitare temporară a deșeurilor. Urmare a verificărilor efectuate în teren și a documentelor puse la dispoziție, s-a constatat că operatorul economic nu a respectat condițiile stabilite în actul de reglementare, nefiind respectate condițiile de depozitare/stocare temporară a tipurilor de deșeuri regăsite pe amplasament. Astfel, a fost sancționat contravențional cu 50.000 de lei, conform OUG 195/2005, iar în sarcina operatorului a fost stabilit un program de măsuri în vederea remedierii neconformităților constatate”.

Pe de altă parte, în cursul lunii mai, comisarii de mediu au făcut controale la cinci dezvoltatori imobiliari, pentru a vedea dacă respectă legea.

Conform unei postări publicate de Garda de Mediu Dolj pe Facebook, unul dintre constructori a primit amendă de 60.000 lei, trei amenzi de câte 10.000 de lei fiecare și un altul de 7.500 de lei, conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și HG 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor.

Comisarii au stabilit că deșeurile rezultate din construirea imobilelor nu erau colectate separat, iar starea de salubrizare din incinta șantierelor era deficitară sau lipsea cu desăvârșire. În timpul verificărilor, comisarii Gărzii de Mediu Dolj au constatat că nu sunt amenajate spații de depozitare temporară, dotate cu containere pentru colectarea separată a deșeurilor din construcții, acestea fiind aruncate la întâmplare în incinta organizării de șantier”, conform GM Dolj.

Captură foto: Garda de Mediu Dolj/Facebook

ALEGEREA EDITORULUI