Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a făcut astăzi primele declarații legate de evenimentele șocante petrecute în ziua de 27 iunie, în Grădina Botanică. Edilul a afirmat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, că s-a ”ferit” să vorbească până acum fiindcă nu a vrut să transforme tragedia ”într-un circ politic”, punctând la final că ”poate facem lucruri mai concrete decât să le transmitem aceste condoleanțe”.
Șefa administrației din Craiova a făcut mai multe aprecieri personale și controversate, numindu-l pe adolescentul care a ucis o fată de 14 ani și a rănit grav un tânăr de 19 ani ”criminal în serie” și ”psihopat”. Vasilescu a povestit care a fost firul evenimentelor din perspectiva polițiștilor locali care se aflau în serviciu la momentul faptelor, despre siguranța cetățenilor, dar și despre cât este de mulțumită de activitatea Poliției Locale (AICI și video cu declarațiile).
”În primul rând aș vrea să îmi exprim condoleanțele pentru familia îndoliată și speranța că tânărul care se află în spital, în momente grele, se va face bine. Din discuțiile cu medicii care îl tratează, de dimineață, am înțeles că starea este mult îmbunătățită față de ieri, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, și-a început Olguța Vasilescu declarațiile.
Primarul a afirmat că a primit multe întrebări despre anchetă, dar că nu a dorit să facă ”niciun fel de speculații”.
”Aș vrea să vă spun ceea ce cunosc eu în calitate de primar. Am fost tot timpul întrebată zilele acestea despre detalii din anchetă. Nu am de unde să le cunosc, instituția noastră nu e implicată în niciun fel. Detaliile nu le poate da decât parchetul sau poliția, noi nu le cunoaștem.
Nu am vrut să fac niciun fel de speculații asupra acestei tragedii. M-am ferit să fie și transformată tragedia într-un circ politic care, din păcate, văd că și în această ședință de consiliu local s-a încercat a se transforma”, a spus Vasilescu, astăzi, în plenul reunit al Consiliului Local Craiova.
”Nu știți prin ce trece polițista, fata i-a murit în brațe”
Aceasta a explicat care a fost firul evenimentelor, conform celor doi polițiști locali care se aflau în Grădina Botanică la acel moment.
”Povestea pe care eu o cunosc de la Poliția Locală este următoarea: acest individ a intrat în Grădina Botanică, s-a întâlnit cu echipajul de la poliția locală, echipajului i s-a părut suspect individul și l-a oprit ca să aibă discuții. Li s-a părut suspect, în primul rând, că era singur, la ora 16.00, când erau 40 de grade afară, și se uita foarte insistent la una dintre statuile din Grădina Botanică. L-au oprit, l-au identificat, era frumos îmbrăcat, a vorbit frumos, a zâmbit. A spus că este elev la Liceul Militar și, bineînțeles, a fost lăsat să meargă mai departe.
Nu cred că vreunul dintre dvs. ar fi acceptat, de exemplu, dacă ar fi fost vorba de copilul dvs. – un copil, desigur, nu un criminal, cum se dovedește speța de față – ca poliția locală să-l oprească, fără să aibă niciun fel de indicii, și să-i caute în rucsac, de exemplu. Cred că ar fi fost foarte mare scandal.
Deci, cei doi polițiști locali care se aflau la datorie în momentul respectiv și care făceau patrula de la zona de pistă de atletism către intrarea în Botanică l-au oprit pe acest individ. Până au ajuns la intrare în Grădina Botanică, cei doi polițiști au fost sunați de la 112 – se știe că se patrulează tot timpul în Grădina Botanică – și li s-a spus că este o persoană înjunghiată, în spate, la pista de atletism. Au fugit acolo, au găsit un tânăr care se zbătea între viață și moarte. Un alt martor le-a spus vedeți că mai este și o fată mai în spate, care este înjunghiată. Femeia care făcea parte din echipajul de poliție a mers să acorde primul ajutor, să vadă despre ce este vorba, lângă fata care aproape i-a murit în brațe.
Nu vreau să știți prin ce trece această femeie și ce procese de conștiință are, că ar fi fost bine să fi patrulat în sens invers, că ar fi putut, poate, să facă altceva.
Cert este că dacă nu ar fi existat acești doi polițiști locali, el nu ar fi fost prins. Ei l-au identificat imediat pe ucigaș, au știut să dea semnalmentele poliției, astfel încât, cu ajutorul unui cetățean și al poliției naționale, a putut fi prins la o distanță de câteva sute de metri de grădina Botanică, într-un timp record”, a declarat Olguța Vasilescu.
”Orașul Craiova nu este mai nesigur decât Timișoara sau București”
Șefa administrației locale a făcut referiri și la siguranța din oraș, comparând Craiova cu Timișoara și București, afirmând că ”orașul Craiova nu este mai nesigur decât este Timișoara, de exemplu, unde, iată, avem crima înfăptuită, iar ucigașul a fost prins, chiar dacă au existat camere de luat vederi”. ”Noi am avut norocul să fie prins, tocmai pentru că a reușit să-l identifice poliția locală. Nu este un oraș mai nesigur decât Bucureștiul, unde, la fel, anul trecut (…), la un festival muzical au murit două persoane, iar la noi nu a existat niciun fel de incident. Ar fi salvat camerele de luat vederi persoanele respective care se plimbau în Grădina Botanică? Cu siguranță, nu, pentru că ucigașul a premeditat această crimă. Nu-i cunoștea”, a mai spus Vasilescu.
Criminalul, ”un psihopat, care nu era din Craiova, care a venit special ca să omoare pe cineva”, susține primarul Craiovei
Edilul Craiovei este de părere că psihologul Colegiului ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, unde criminalul este elev, ar fi trebuit să ia măsuri și să-l trimită la un psihiatru, însă nu a făcut-o, când ”și-a dat că ceva este în neregulă”.
”Au fost tot felul de speculații, că se cunoșteau, am văzut că victimele sunt vinovate, tot felul de scenarii și de nebunii în această perioadă. Nu, nu se cunoșteau. A venit special ca să omoare pe cineva. Vă dați seama cât sânge rece a avut, dacă a trecut la câteva secunde de polițiștii cu care a vorbit și a dat de 20 de ori cu cuțitul într-o persoană. Aici nu putem să vorbim decât despre un psihopat. Un psihopat care, atenție, nu era craiovean. A venit de la el din comună special să ucidă pe cineva. Deci, dacă nu ar fi fost Grădina Botanică ar fi fost orice alt loc, pentru că este greu să identifici un psihopat după o discuție de câteva secunde. Eu întreb, însă, ce a făcut psihologul școlar.
Înțeleg că era elev la Liceul militar și că a dat teste psihologice anual. Mai mult decât atât, psihologul a avut ceva discuții cu personajul, că și-a dat seama că ceva este în neregulă. Dar, atunci, de ce nu l-a trimis la un psihiatru, ca să poată să primească un tratament adecvat?”, a declarat Vasilescu.
”Nu sunt mulțumită de Poliția locală”
Edilul a făcut o serie de afirmații și despre activitatea Poliției locale din Craiova și despre cum și unde ar trebui să funcționeze.
”Mă întrebați dacă sunt mulțumită de poliția locală? Nu sunt mulțumită. Și nu o spun de acum, o spun din 2012, de când am venit primar și am vrut să le dau primele teste de rezistență și să rămână doar cei care le trec. Legea, din păcate, nu ne permite să facem acest lucru. Acești oameni, care sunt polițiști locali, de fapt sunt vechii gardieni publici, care erau paznici la bază, care au aproape 60 de ani, care mulți se apropie de vârsta de pensionare. Dar, atenție, sunt forță complementară de ordine publică. Adevărata forță de ordine publică este la Ministerul de Interne, formată din oameni care la vârsta de 45 de ani ies la pensie, cu pensii de serviciu, și pe care eu, cel puțin de 10 ani, nu i-am mai văzut patrulând prin oraș. Or fi, nu spun, eu nu i-am văzut. Și nu mă refer la cei de la Circulație, ci pur și simplu la patrulă de ordine publică.
Ori trece poliția națională în subordinea Consilului Local, așa cum este în SUA și în foarte multe țări și atunci toată siguranța cetățeanului este în subordinea Consiliului Local și a primarului, ori se ia poliția locală și se trece la poliția națională și atunci toate prerogativele vin către poliția națională. Această struțo-cămilă nu funcționează.
Aș vrea să știți și câte echipaje de poliție locală avem noi zilnic: 12. Atât. Mai mult, astăzi, avem pe ordinea de zi reducerea cu a încă trei posturi, pentru că de la Prefectură ne-a fost transmis că a scăzut numărul populației și, automat, trebuie să reducem și noi cu trei posturi numărul polițiștilor locali”.
Camerele de luat vederi, pe vine
În contextul în care consilierii locali au cerut în multe rânduri montarea de camere de supraveghere, Olguța Vasilescu a făcut precizări și despre sistemul de monitorizare.
”În ceea ce privește camerele de luat vederi vreau să vă spun că abia în data de 9 iunie 2023 ne-a venit avizul de la Autoritatea Națională de Digitalizare care să ne permită să trecem mai departe. Deci, nu că nu ne-am gândit să punem camere de luat vederi în tot orașul, ne-am gândit și l-am și finanțat din bugetul local, dar am așteptat acest aviz. Abia acum vom putea să intrăm în procedură de licitație și să montăm camere. Dar, încă o dată, nu camerele de luat vederi l-ar fi oprit pe ucigașul respectiv. Nu camerele de luat vederi care existau la Timișoara l-au oprit pe acel om să înfăptuiască o crimă. Și, iată că este de negăsit”, a explicat Vasilescu.
În finalul declarațiilor, Olguța Vasilescu și-a arătat din nou susținerea pentru familiile afectate, punctând că ”poate facem lucruri mai concrete decât să le transmitem aceste condoleanțe, dar sunt lucruri pe care poate preferăm să le ținem pentru noi”. Totodată, a apreciat că ucigașul fetei este ”criminal în serie”.
”Așa cum am spus, suntem cu toții alături de familiile care sunt implicate în această tragedie și să știți că poate facem lucruri mai concrete decât să le transmitem aceste condoleanțe. Dar sunt lucruri pe care poate preferăm să le ținem pentru noi, nu să le folosim în disputele politice.
Încă o dată, nimeni nu-și putea închipui că un criminal în serie – că este un criminal în serie, un bolnav care a trecut prin atâtea teste psihologice – poate provoca această nenorocire în orașul Craiova”, a încheiat primarul Olguța Vasilescu.
Cucoană…asta este calitatea oamenilor care se orientează spre cariera militară după ce ai facut kk pe soldele și pensiile militare! Pentru faptul că urmare a OUG 59 au parasit sistemul mii de militari și continuă, pentru faptul că in pensiile militare e harababură și caporalul ia mai mult decât colonelul , pentru faptul că ai distrus increderea militarilor in statul român……personal te-aș condamna pentru tradare și diminuarea capacitătii de luptă a sistemului de apărare!