În Dolj, aparent toate-s cât de cât bune și frumoase: Verificări la 27 de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și copii

1322
Sursa foto: Prefectura Dolj

Inspectori ai AJPIS, ITM, OPC, DSP, DSVSA, IPJ și ISU de la nivelul județului Dolj fac de două zile controale în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și în centrele rezidențiale destinate copiilor, au anunțat, astăzi, reprezentanții Prefecturii Dolj.

Din cele 62 câte ar exista, până acum au fost verificate 27. S-au dat 28 de sancțiuni, în valoare de 135.100 lei, și 40 de avertismente pentru o serie de deficiențe care țin de partea administrativă. Nu se spune însă nimic despre starea persoanelor găzduite de aceste centre.

Controalele au loc în contextul descinderilor DIICOT la azile din Ilfov în urma cărora s-a descoperit cum vârstnici și persoane cu dizabilități erau maltratați, înfometați și puși la muncă. Dezvăluiri despre orori fuseseră făcute încă de la începutul anului de jurnaliștii de la Centrul pentru Investigații Media și Buletin de București.

Prim-ministrul a dispus controale în toată țara. În Dolj au început luni, potrivit reprezentanților guvernului, iar pe parcursul primelor două zile de controale, respectiv 10-11 iulie 2023, au fost verificate 27 de centre din localitățile Craiova, Plenița, Cetate, Calafat, Malu Mare, Sadova, Bechet, Bistreț, Podari, Dioști, Amărăștii de Jos, de către 3 echipe mixte/zi (un total de 27 de inspectori/zi).

Prefectura Dolj a transmis presei și lista cu neregulile pe care le-ar fi găsit, pe care o redăm în întregime mai jos:

– Neasigurarea călcării lenjeriei de pat si de corp;

– Depozitare și utilizare necorespunzătoare a produselor biocide;

– Spațiu de depozitare neigienizat, infiltrații și ustensile nerecomandate;

– Continuare funcționare fără autorizație de securitate la incendiu;

– Lipsă documente efectuare operațiuni dezinsecție și deratizare;

– Agregat frigorifer neigienizat;

– Instalație electrică cu deficiențe și improvizații;

– Nerespectarea măsurilor de curățenie și dezinsecție la nivelul unității;

– Lipsa probe din fiecare fel de mâncare servit rezidenților, lipsă termometru, lipsă termograma;

– Stingătoare tip P6 cu termen de valabilitate expirat;

– Tavan deteriorat- lipsă plăci;

– Lipsă protecție saltele;

– Etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală.

Măsurile dispuse – contravenții 28 în valoare de 135.100 lei;

– avertismente 40

De asemenea, mai arată cei de la Prefectură, au fost retrase temporar două avize, centrele vizate de această măsură continuându-și activitatea, urmând să parcurgă cu celeritate etapele de reavizare.

Unuia dintre centre i-a fost retras avizul întrucât existau în centru patru beneficiari declarați (cazuri sociale deosebite), peste limita admisă prin licența de funcționare. În cursul zilei de astăzi 12.07.2023, cei patru rezidenți au fost relocați în alte centre.

Celui de-al doilea furnizor i-a fost retras avizul sanitar pentru că s-au făcut recompartimentări interioare fără ca noile circuite să fie avizate, urmând ca în perioada imediat următoare să redepună documentele eferente noilor trasee pentru reavizare.

Echipele mixte sunt formate din reprezentanți ai structurilor județene din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Rezultatele verificărilor sunt centralizate de către Instituția Prefectului – Județul Dolj, care întocmește rapoarte pe baza informațiilor transmise de către reprezentanții instituțiilor participante la controale.

Sursă fotografii: Prefectura Dolj

ALEGEREA EDITORULUI