Îndoieli și întrebări privind declarația Olguței Vasilescu că în Craiova sunt doar 12 echipaje de poliție locală zilnic

1751
Sursa foto: Gazeta de Sud

Doar 12 echipaje de poliție locală sunt disponibile, zilnic, în Craiova, explica primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, în ședința Consiliului Local din luna iunie, după evenimentele șocante petrecute în Grădina Botanică din Craiova. Asta înseamnă un total de 72 de oameni, din cei 173 cât apar în organigrama instituției, conform unei postări a senatorului Cosmin Poteraș, președintele REPER Craiova.

Parlamentarul a cerut explicații Executivului din Craiova cu privire la restul de 101 lucrători de la Ordine Publică. ”Unde sunt și ei ce fac?”, se întreabă acesta.

Gravă dezinformare sau proastă gestionare de la vârful Primăriei Craiova cu privire la numărul patrulelor de polițiști locali pe care îi avem zilnic în oraș? Afirmația Olguței Vasilescu conform căreia Poliția Locală Craiova are doar 12 echipaje zilnic, în tot orașul, mi-a atras atenția și mi-a dat de gândit. Am verificat organigrama. Din totalul celor 287 de funcții publice de execuție, 173 sunt ocupate doar de polițiștii locali de la cele șase servicii de Ordine și Liniște Publică. Așadar, dacă o patrulă din cele 12 menționate de doamna primar este formată din 2 polițiști și se lucrează în 3 ture (doar la Serviciul de Ordine și Liniște Publică), reiese că doar 72 din cei 173 de lucrători sunt disponibili pentru patrulare. Mai rămân 101. Unde sunt ei și ce fac? E o întrebare la care Primăria și Poliția Locală trebuie să răspundă urgent”, a scris Poteraș pe Facebook.

Patrulează și/sau păzesc?

Senatorul și-a exprimat îndoielile și cu privire la exercitarea atribuțiilor de serviciu ale polițiștilor și se întreabă dacă nu cumva cel puțin unii dintre ei primesc sarcina de a păzi anumite obiective în detrimentul obligațiilor legale de a patrula pe teren.

Poate că pe modelul polițiștilor locali care devin paznici publici ai afișelor electorale în campanii, conducerea orașului, sau a Poliției Locale, îi pune pe polițiștii locali să protejeze (adică să păzească efectiv), diverse obiecte și obiective considerate, probabil, mai importante decât siguranța publică. 

Nu pot să nu mă întreb dacă primarului i-a fost livrată o minciună privind cele 12 echipaje de către conducerea Poliției Locale Craiova sau au aruncat o fumigenă de comun acord ca să se poată scuza. 

Că doar statuile, florile, totemurile și pietricelele din oraș aduc like-uri pe Facebook pentru primar, dar și pentru Locală. Mai ales când vreun echipaj mai prinde câte un hoț mărunt de flori și îi face public shaming pe internet”, a mai opinat Cosmin Poteraș.

Ulterior, acesta a adăugat că i-a fost semnalat că ”polițiștii nu lucrează 7 zile din 7 și că turele de noapte implică niște zile libere”. ”Așa este. Observația e corectă. Totuși asta nu acoperă cei 101 polițiști la care m-am referit ci doar o mică parte”, a comentat președintele REPER Craiova.

Conform surselor Stiricraiova.ro, deși polițiști locali de la ordine și siguranță publică nu funcționează după Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, ei sunt puși să facă pază în post fix, ca de exemplu, la una dintre intrările în Parcul ”Nicolae Romanescu”, la fântâna arteziană de la Piața Mare, la Cartierul Chinezesc etc.. Deși legal nu au voie, polițiștilor locali li s-ar cere să păzească îmbrăcați în civil, folosindu-și mașinile personale, tocmai pentru a se ascunde abuzul. Mai mult decât atât, în loc să execute serviciul în echipaj de 2, aceștia sunt distribuiți individual și mobilizați în aceste așa-zise posturi fixe. Ordinele nu se dau în scris, fiindcă, așa cum menționam, nu este legal, și, în caz că ceva merge prost, răspunderea să-i revină exclusiv lucrătorului.

ALEGEREA EDITORULUI