Unitatea de Arși de la Craiova e funcțională de 3 luni, dar nu are încă medici pentru ATI

966
Reclame

28 de pacienți cu arsuri mici și medii au fost tratați în cadrul Unității Funcționale de Arși (UFA) amenajată și dotată la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova de Consiliul Județean Dolj. Structura a fost inaugurată în aprilie 2022, dar a devenit funcțională un an mai târziu, în mai 2023. Pacienții sunt tratați de personalul Clinicii de Chirurgie plastică, în cadrul căreia ființează UFA. Unitatea nu are încă proprii medici ATI.

De la momentul finalizării lucrărilor și dotărilor acestei unități, s-au desfășurat procedurile de avizare a structurii organizatorice, conform normelor și normativelor în vigoare. La sfârșitul lunii mai a acestui an, s-a finalizat această procedură, iar Unitatea Funcțională de Arși a devenit funcțională din punct de vedere medical. Din luna mai și până acum au fost tratați deja 28 pacienți cu arsuri de grad mic și mediu”, au precizat reprezentanții CJ Dolj, la solicitarea Stiricraiova.ro.

Lipsesc medicii de la ATI. Posturile, scoase la concurs

Înainte de înființarea UFA arșii erau tratați ”la comun” cu alți pacienți în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică, care nu avea compartiment special pentru ei. Acum sunt 10 paturi, dar lipsesc încă medicii anesteziști și de terapie intensivă. Reprezentanții administrației județene spun că în septembrie vor fi scoase la concurs trei posturi.

În acest moment, personalul Clinicii de Chirurgie plastică, microchirurgie și microchirurgie reconstructivă, în număr de 47 de persoane, incluzând medici, asistenți si personal auxiliar, asigură serviciile medicale pentru cele 35 de paturi ale clinicii, inclusiv pentru cele 10 paturi ale Unității Funcționale de Arși.

Pentru ca UFA să funcționeze la capacitate maximă, s-a demarat deja procedura pentru ocuparea a trei posturi de medici de Anestezie și Terapie Intensivă, concurs ce va avea loc în luna septembrie, se mai arată în răspunsul CJ Dolj.

Conform unor precizări ale managerului SCJU Craiova, Eugen Georgescu, UFA ”nu este o secție pentru marii arși. Aceștia vor fi transferați în continuare în Belgia”.

Unitatea pentru Arși a fost dotată cu trei paturi de terapie intensivă de ultimă generaţie şi echipamente moderne, care asigură monitorizarea funcţiilor vitale ale pacienţilor, precum şi posibilitatea de ventilaţie mecanică. Are două săli de operaţie pentru pacienţii cu arsuri de până la 30% din suprafaţa corpului.

Investiţia a fost realizată de Consiliul Judeţean Dolj, printr-un proiect cu fonduri europene de peste 20 de milioane de lei. Dotările UFA, în valoare de 320.000 de lei, au fost finanțate de administrația județeană. Inaugurarea s-a făcut în prezența Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

ALEGEREA EDITORULUI