Magistrați ai CSM, dați în judecată de instituție fiindcă au încasat bani nelegal dintr-un proiect cu fonduri norvegiene

526
Roxana Petcu, șefa Inspecției Judiciare / Sursa foto: bihorjust.ro

Somați să returneze bani încasați nelegal. Mai mulți actuali sau foști angajați ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost dați în judecată de instituție, pentru a recupera 155.514 de lei. Suma a fost declarată neeligibilă într-un proiect al CSM finanțat cu fonduri norvegiene. Printre pârâți se află Mirela Stancu, judecător al României la Tribunalul Uniunii Europene și Roxana Petcu, (foto) șefa Inspecției Judiciare.

Procesul a fost deschis de CSM în 2020, la Tribunalul București, instanță care a respins cererea Consiliului pe motiv că s-a prescris dreptul la acțiune. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București care a decis rejudecarea cazului, după ce a constatat că CSM a deschis procesul de recuperare a banilor în termenul legal.

Citește și: Ministrul Apărării a lăsat România să se facă de râs și l-a tras în această spirală rușinoasă și pe șeful statului

Din motivarea judecătorilor rezultă că suma de 155.514 de lei a fost declarată neeligibilă printr-o decizie a ministerului Justiției emisă în ianuarie 2018, „în cadrul proiectului intitulat „Îmbunătăţirea accesului la justiţie – O abordare integrată cu accent pe populaţia de etnie romă şi alte categorii vulnerabile” din cadrul programului RO24 „Întărirea capacităţii judiciare şi cooperare”, finanţat prin Mecanismul financiar norvegian”.

Citește și: Trei judecători militari sunt cercetați de Inspecția Judiciară pentru delict de opinie

Somați să returneze bani încasați nelegal. Despre ce sumă este vorba

Sumele care trebuie returnate de cei 11 angajați variază proporțional în funcție de salariul net al fiecărui beneficiar, adică între 5.800 de lei și 115.000 de lei, bani încasați ilegal.

Articolul integral în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI