26 de garsoniere au ars complet în urma incendiului din Craiovița

894
Focul s-a extins extrem de repede la toate locuințele aflate la mansarda celor trei blocuri lipite / Sursa: captură foto Facebook, Marian Georgescu
Reclame

Pompierii au reușit să stingă focarele mari de incendiu izbucnit la blocurile A1, A2 și A3, de pe Strada Aristizza Romanescu din Craiova (în spatele magazinului Penny) după aproape cinci ore. Apelul la 112 a fost dat în această dimineață la ora 08:09. La ora 12.30 încă se intervenea pentru lichidarea focului pe mici porțiuni și verificarea tuturor încăperilor din cele trei imobile în care existau în total 184 de locuințe. 80 de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate. O singură persoană a necesitat transport la spital, cu arsuri la mâini și căile respiratorii. Asistență medicală la fața locului a fost oferită mai multor persoane ca urmare a atacurilor de panică

Intervenția a fost una deosebit de complicată, deosebit de dificilă”, a apreciat șeful ISU Dolj:

Nu am mai văzut un foc la locuințe pe o suprafață atât de mare până acum. Focul s-a propagat cu o repeziciune pe care nu o puteam estima. Am avut apă, dar nevoia de apă a fost foarte mare (…) S-a intervenit pentru protecția vecinătăților și stingerea incendiului. Toate autospecialele care au ajuns la locul intervenției au fost folosite. De asemenea, un operator economic din apropiere ne-a ajutat cu rezerva sa de apă și RAADPFL cu trei cisterne cu apă, care ne-au ajutat să avem suficientă cantitate ca să finalizăm operațiunea. Intervenția a fost una deosebit de complicată, deosebit de dificilă. (…) Focul s-a propagat foarte repede din cauza cantității mari de material combustibil de la mansardă. Am intervenit și din exterior și din interior pentru stingere”, a spus inspectorul șef al ISU Oltenia Dolj, Bogdan Vlăduțoiu.

Potrivit acestuia, 26 de garsoniere situate la mansardele celor trei corpuri de clădire au ars în totalitate. Pagube sunt la toate etajele, din cauza apei folosită pentru stingerea focului.

Mansarda este toată arsă și probabil în proporție de 75-80% toate apartamentele din blocuri sunt afectate acum, apa în beci este undeva la genunghe, toate apartamentele sunt afectate, toate. Nu știu de la ce a pornit focul, e posibil de la o candelă aprinsă. Nu înțeleg de ce nu s-a intervenit cu scările pompierilor”, a declarat președintele asociației de locatari.

Inițial, s-a intervenit cu 5 autospeciale cu apă și spumă, apoi a fost dislocată și una de lucru la înălțime, cu 14 pompieri.

Ulterior, efectivul de autospeciale de apă și spumă a fost suplimentat cu încă 4, plus 3 autospeciale cu scară. Suplimentate au fost și echipele de intervenție, cu încă 65 de lucrători, dar și elevi. La stingere au ajutat inclusiv pompieri veniți de la Olt. La fața locului au ajuns și circa 40 de jandarmi din cadrul Inspectoratului județean și al Grupării Mobile, 21 de lucrători ai Poliției Locale Craiova și peste 30 de agenți de poliție din cadrul IPJ Dolj.

La incendiu au fost mobilizate și echipe de la CEZ, Distrigaz și RAADPFL Craiova, precum și de la Regia de Transport cu ajutorul cărora au fost ridicate toate mașinile parcate în curtea imobilelor și pe străzile laterale.

Ar fi existat o problemă cu presiunea apei la un hidrant care se afla în curtea unui operator economic aflate în vecinătate, la care pompierii ar fi încercat să se racordeze.

Din primele date, pompierii s-au racordat inițial la un hidrant care nu aparține Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăți de la intersecția străzilor Toporași și Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea”, au transmis și reprezentanții Companiei de Apă Oltenia (CAO), prin intermediul unui comunicat de presă, după ce au apărut informații că hidranții din zonă nu aveau presiune.

În privința celor alimentați din rețeaua publică, conducerea CAO a precizat că erau operaționali.

Hidranții de pe rețeaua publică, de pe strada respectivă, sunt în parametri și funcționează. Conform normativelor, noi trebuie să asigurăm minimum 0,5 litri pe secundă, iar ca să asigurăm acest debit, ar trebui să avem o presiune de 0,8 bari, dar noi avem una mult mai mare, mai exact de 2,5 bari. Însă, atenție, pompierii nu se pot lega pur și simplu cu un furtun de hidrant și să dea jet de apă până la etajul 5 sau 6, ci se leagă furtunul în autospeciala care, la rândul ei, are o pompă de presiune și mărește jetul de apă”, a explicat pentru Stiricraiova.ro directorul CAO, Alin Șuiu.

S-a acordat asistență medicală la fața locului unor persoane care au suferit atacuri de panică. O persoană a suferit arsuri pe mâini și la nivelul căilor aeriene și a fost transportată la spital.

La fața locului s-au deplasat și prefectul de Dolj, șeful IPJ, al Jandarmeriei, unul dintre viceprimarii Craiovei, dar și directorul Direcției de Asistență Socială Craiova. Acesta a precizat că proprietarilor care au rămas fără locuințe le vor fi puse la dispoziție imobile, la solicitarea lor.

Prefectul de Dolj, Dan Diaconu, a precizat că au fost puse la dispoziție peste 100 de locuri de cazare pentru ca familiile afectate să poată fi relocate. Cauzele incendiului și ale extinderii urmează să fie anchetate. Potrivit lui Diaconu, cele trei imobile, inclusiv mansardele lor, au autorizații de construire.

Urmează ca pagubele să fie evaluate după înlăturarea completă a pericolului.

DImagine după lichidarea focului de la mansarde. Locuințele s-au făcut scrum

ALEGEREA EDITORULUI