UPDATE Părinții, scandalizați de cererea distribuită de RAT Craiova pentru eliberarea cardurilor gratuite de transport

1528
Cererea transmisă de RAT pe care părinții au luat-o la cunoștință

UPDATE: RAT Craiova a postat pe Facebook, în jurul orei 15.30, un comunicat de presă în care explică faptul că Cererea transmisă va fi retrasă: ”în formularul tip de eliberare gratuită a cardurilor de călătorie transmis de societatea noastră, s-au strecurat erori de fond și formă în redactarea acestuia, cât și de implementare a procedurilor specifice, motiv pentru care acesta va fi retras din toate unitățile de învățământ”.

Redăm la finalul articolului întregul conținut.

***

Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova le cere școlarilor să semneze pe propria răspundere, ”cunoscând dispozițiile art. 326 Cod Penal cu privire la falsul în declarații”, că sunt elevi într-o unitate de învățământ acreditată/autorizată de pe raza Municipiului Craiova și, totodată, să prezinte copii după buletinele părinților, pentru a le fi eliberate cardurile gratuite de transport.

Părinții s-au revoltat când unitățile de învățământ le-au transmis hârtia de la RAT. Se arată indignați că Regia de transport s-a transformat în operator de date cu caracter personal și vrea să le știe datele de identificare. Ba îi pune și pe copiii lor, minori, mulți sub 14 ani, să dea declarații pe propria răspundere.

Conform HG nr. 810 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi, adoptată pe 8 septembrie 2023, ”titlurile de călătorie gratuite pentru elevi se eliberează nominal de către operatorul local de transport, în baza confirmării/validării calității de elev”.

Eliberarea/Reîncărcarea titlului de călătorie gratuit pentru elevi se realizează în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau a adeverinței emise de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev, precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani, sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani. În cazul în care verificarea calității de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului informatic integrat al învățământului din România, elevii care au împlinit vârsta de 14 ani trebuie să prezinte cartea de identitate, iar elevii cu vârsta până în 14 ani trebuie să prezinte copia certificatului de naștere”, se mai arată în HG 810/08.09.2023.

Întrebată de Stiricraiova, luni seara, de ce li se cere elevilor să aducă copii după buletinul părinților, conducerea RAT Craiova s-a scuzat și a spus că Inspectoratul Școlar Județean s-a ocupat de cereri. Directorul Marcel Tănăsescu ne-a spus că va reveni marți dimineața cu mai multe informații, lucru care nu s-a întâmplat. L-am contactat și în cursul acestei zile, însă nu a mai răspuns la telefon. Până la ora publicării acestui material nu am primit nicio declarație din partea RAT Craiova.

Am întrebat și la Inspectoratul Școlar Dolj de ce sunt solicitate copii după documentul de identitate al părinților. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Dolj a precizat că solicitarea a venit ca atare de la RAT:

Cererea și declarația pe propria răspundere a fost pusă la dispoziție și transmisă de RAT Craiova. Noi am făcut doar modelul de adeverință care să fie utilizat în toate unitățile de învățământ, dar și anunțul pentru a veni în sprijinul Regiei de transport. Alte informații nu avem, cel mai probabil cei de la RAT vor comunica presei informațiile necesare”.

Așadar, RAT Craiova nu știe ce să spună despre faptul că solicită abuziv, fiindcă nicăieri în lege nu este prevăzut așa ceva, CNP-urile părinților. E cu atât mai interesant cu cât la anul sunt alegeri, iar Regia Autonomă de Transport pare că s-a transformat în agent electoral sub acoperire.

Update:

”𝘾𝙊𝙈𝙐𝙉𝙄𝘾𝘼𝙏
R.A.T. SRL aduce la cunoștința publicului faptul că în formularul tip de eliberare gratuită a cardurilor de călătorie transmis de societatea noastră, s-au strecurat erori de fond și formă în redactarea acestuia, cât și de implementare a procedurilor specifice, motiv pentru care acesta va fi retras din toate unitățile de învățământ.
Această situație a fost determinată de noile reglementări referitoare la acordarea de facilități pentru transportul elevilor pe mijloacele de transport în comun, precum și de practica neunitară la nivelul țării privind decontarea acestor facilități.
Astfel, pentru o informare cât mai clară a publicului călător, comunicăm următoarele:
– eliberarea/reîncărcarea titlului de călătorie gratuit pentru elevi se realizează în baza carnetului de elev, vizat pentru anul şcolar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului si numărul matricol, sau a adeverinţei emise de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs, în original, precum şi a cărţii de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani, sau a certificatului de naştere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani.
– în primele 30 de zile de la începerea anului şcolar se va accepta carnetul de elev vizat pentru anul şcolar anterior sau adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs, pentru eliberarea titlului de călătorie gratuit lunar.
Ne cerem scuze pentru situația creată și asigurăm publicul călător de tot sprijinul nostru pentru ca eliberarea titlurilor de călătorie, atât pentru elevi, cât și pentru toate celelalte categorii de persoane, să se realizeze într-un mod cât mai facil și corect”.

ALEGEREA EDITORULUI